Brak podgrzewanych lusterek

    44 odpowiedzi w tym temacie

    Rekomendowane odpowiedzi

    Koledzy, ponowię pytanie...

    Bo zamierzam wybrać się do jakiegoś mechaniora celem diagnozy, ale może ktoś jednak coś podpowie???

    ...wkłady z matami kupione, podłączone, zamontowane, a nie grzeją...Tylna szyba grzeje. Czytałem coś o kodowaniu, ale w innych postach również doczytałem, że nie ma takiej potrzeby. Kto ma racje i gdzie szukać przyczyny? Czy faktycznie trzeba czyścić jakieś styki w tych kabelkach w obudowie lusterek, a może jakoś za słabo lub za mocno wpiąłem te kabelki we wkłady? Co radzicie???

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Ja bym na Twoim miejscu sprawdził dwie rzeczy:

    1. Sprawdź czy jest napięcie na kabelkach do lusterka przy włączaniu ogrzewania tylnej szyby - może z drugiej strony kabelki nie są wpięte?

    2. Tak jak pisałem wcześniej u mnie w B7 w instrukcji jest napisane, że podgrzewanie lusterek działa poniżej 0 C - też bym to sprawdził po zamontowaniu mat

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Dzięki kolego,

    Sprawdzę to dziś wieczorem - ma być poniżej 0st C.

    Jeżeli jednak okazałoby się, że te kabelki nie są podłączone pod przycisk ''ogrzewania tylnej szyby'' to czy jest to jakaś skomplikowana operacja aby je podłączyć? Rozumiem, że wiąże się to ze zdemontowaniem konsoli środkowej, a przynajmniej panelu od klimatronica prawda?

    Wypytuję tak, bo wcześniej w Passacie B5 działały nawet przy +15st.C - czyżby AUDI postawiło na ogrzewanie tylko poniżej 0st. C?

    W sumie ''grzanie lusterek'' przydaje się też podczas jazdy np. w deszczu...

    No nic czekam do wieczora i pójdę to sprawdzić

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Wypytuję tak, bo wcześniej w Passacie B5 działały nawet przy +15st.C - czyżby AUDI postawiło na ogrzewanie tylko poniżej 0st. C?

    W sumie ''grzanie lusterek'' przydaje się też podczas jazdy np. w deszczu...

    pierwsze słysze aby lusterka miały grzać poniżej 0 stopni C

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Wypytuję tak, bo wcześniej w Passacie B5 działały nawet przy +15st.C - czyżby AUDI postawiło na ogrzewanie tylko poniżej 0st. C?

    W sumie ''grzanie lusterek'' przydaje się też podczas jazdy np. w deszczu...

    pierwsze słysze aby lusterka miały grzać poniżej 0 stopni C

    Tak jest napisane w instrukcji ... albo translator mi źle przetłumaczył... Można też poczytać o tym w innych miejscach jak się wyszuka w google... Też mnie to bardzo zdziwiło.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Tak jest napisane w instrukcji ... albo translator mi źle przetłumaczył...

    Dokładniej rzecz biorąc w instrukcji jest napisane tak:

    "Przy temperaturach zewnętrznych powyżej 0°C ogrzewanie tylnej szyby wyłącza się samoczynnie po około 10 min."

    Skoro więc lusterka grzeją razem z szybą, to znaczy, że poniżej 0°C grzeją cały czas, a powyżej 0°C ok. 10 min.

    --

    Pozdrawiam.

    Sławek

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Koledzy...

    Jako osoba mega niecierpliwa poszedłem i zacząłem dłubać w tych moich lusterkach...

    Rąk nie czuje z zimna, ale...

    Odłączyłem wkłady raz jeszcze od tych różowych przewodów i ponownie podłączyłem.

    Lusterka zrobiły się ciepłe, a na moich ustach pojawił się uśmiech...który po 2min zniknął bo lusterka zrobiły się zimne.

    Żeby wykluczyć nagrzanie się od słońca - bo w tamtej chwili świeciło - zmieniłem miejsce postoju jadąc z włączonym ogrzewaniem tylnej szyby....i klops -zimne. Wyłączyłem silnik, postałem chwilkę i ponownie odpaliłem. Znowu zrobiły się ciepłe, a po chwili znowu przestały grzać. Czynność tą powtórzyłem jeszcze dwukrotnie. Sytuacja była taka sama. Wniosek mój skromny jest taki że: Lusterka włączają się w chwili kiedy wkłady są zimne, a kiedy osiągną jakąś tam temperaturę wyłączają się. Czyli jestem w stanie uwierzyć, że faktycznie są tam ukryte jakieś ''mini termostaty''??? Sprawdzę to jeszcze podczas mrozu - pewnie dziś około 22 będzie to możliwe bo już teraz jest u mnie tylko +2st C.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Maty grzejne założone za 20zł Potrzebna była suszarka i taśma obustronna - 30 min and job done :naughty:

    Dzięki Cuber :good:

    Teraz czekam na -1C :decayed:[br]Dopisany: 22 Grudzień 2011, 17:51_________________________________________________I nie działa. Próbowałem do -3C :( Miał ktoś problemy z matami w B8?

    Mam problem z tymi wkładami do lusterek: Zrobiłem wszystko jak na forum, przeczytałem ze 3x wątek z B7 i B8 odnośnie lusterek podgrzewanych i qupa :(

    Tylne okno grzeje a lusterka nie, maty są dobre, a nie grzeje!

    Nie ma bezpiecznika który odpowiada za same lusterka, jest połączony z szyba, a szyba grzeje.

    Jak wczoraj sprawdzałem wieczorem to napięcie miałem na kablach lecz nie grzało.

    Może brakuje mi instalacji i mam 5cm za lusterkiem koniec kabla...

    Może potrzebny jakiś moduł :(

    Za wcześnie sie cieszyłem :wallbash:

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Grzebałem ......grzebałem i wreszcie wygrzebałem VCDS :gwizdanie:

    Pewnie trzeba jeszcze przekodować :wink4:

    W sterownikach drzwi [Door elektr. 42] trzeba sprawdzic LonCoding [bYTE 04] i Bit 0 :)

    lustra_ogrzewanie.jpg

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    WOW :> Dzięki Grześ!

    Jak bede gdzieś podłaczał VCDS to przepnę ten bajt :)

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Jeszcze jak ten bajt mając VCDS 10.6?

    trzeba ustawić go na początku w parametrach, aby potem pojawił się w long coding :eusathink:

    jakieś sugestie?

    ---------- Post dopisany 18-04-2012 at 11:42 ---------- Poprzedni post napisany 05-04-2012 at 18:54 ----------

    OK

    po podłączeniu VCDS 11.2 odkrył się magiczny byte 4 i można było zmienić na podgrzewane lusterka :wink:

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Witam, również nie mam podgrzewanych lusterek ale instalacja jest , napięcie na kabelkach również ale jak podłączę matę grzewcza to nie grzeje!- trzeba zakodować?

    zmienilem dziś vcdsem to co podaje kolega wyżej ale nadal to samo, napięcie jest, po przyczepieniu mat ( mam dwa rodzaje) prąd zanika - ma ktoś jakiś pomysł ?

    Edytowane przez Joel52

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    W dniu 11.10.2011 o 21:45, Cuber napisał:

    Instalacja jest gotowa ( przynajmniej u mnie była ) do tego maty wsadzasz i działają po właczeniu tylniej szyby :wink4:

    Plytki z ikonka jeszcze nie zakładałem , nie ma w PL zamówiłem i bedzie za tydzień w ASO do odbioru :wink4:

    czy te kabelki na moim zdjęciu oznaczają że moja instalacja jest gotowa? 

    IMG_6874.jpg

    IMG_6875.jpg

    IMG_6876.jpg

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Witam,

    Założyłem nowe wkłady z grzaniem, ale trzeba by jeszcze przekodować, a niestety nie mam takiej możliwości.

    Czy któryś z szanownych kolegów z terenu Rzeszowa udzielił by pomocy?

    Pozdrawiam

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się


    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

    • Nowi użytkownicy