Jump to content
13 13
Szymanek31

Klima nie działa - czy to czujnik ciśnienia klimatyzacji ?

Recommended Posts

Czy czujni padnięty to wcale nie takie przesądzone, może nie być czynnika w układzie. W VCDS można sprawdzić ile bar jest na wyłączonym silniku. Jak masz czynnik to powinno być 4-5 bar (na wyłączonym silniku).

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, kuba.goller napisał:

Czy czujni padnięty to wcale nie takie przesądzone, może nie być czynnika w układzie. W VCDS można sprawdzić ile bar jest na wyłączonym silniku. Jak masz czynnik to powinno być 4-5 bar (na wyłączonym silniku).

Zerknij jeszcze raz na mój post edytowałem

Co mówi VCDS??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siema. Mam znowu problem z klimą.  W zeszłym  roku padł  mi czujnik od ciśnienia, wymieniony na nowy ori plus filtr w rurce i chłodziło  super. Dzisiaj u mnie było  ok. +18*C klima  działała  bardzo słabo. Możecie mi powiedzieć  co jest. Czasami słychać jak sprężarka  głośno  pracuje. Trzymajcie bloki pomiarowe 

20200405_154419.jpg

20200405_154505.jpg

20200405_154450.jpg

20200405_154446.jpg

20200405_154441.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niech Ci sprawdzą ilość czynnika,niskie ciśnienie masz i sądząc po temperaturze za parownikiem klimy to w ogóle nie chłodzi. Sprawdź czy rurki metalowe pod maską nie zamarzają .

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, pila24 napisał:

Niech Ci sprawdzą ilość czynnika,niskie ciśnienie masz i sądząc po temperaturze za parownikiem klimy to w ogóle nie chłodzi. Sprawdź czy rurki metalowe pod maską nie zamarzają .

Właśnie  nie zamierzają, w zeszłym roku zrobiłem serwis klimy. W tym roku znowu problem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zamarzają to jest problem z rozpreżaniem czynnika,sądzę iż u Ciebie jest nieszczelność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Mam taki problem z klima w b7 że zaświeca się econ jak się robi cieplej i wywala błąd czujnika ciśnienia ale po załączeniu świateł econ gaśnie i klima znowu działa, kiedy temperatura zewnętrzna wzrośnie powyżej około 27 stopni znowu zapala się econ i znowu pomaga załączenie halogenów. Czujnik był wymieniony na zamiennik zamówiony po numerach z tego oryginalnego. 
(kiedy zaświeca się econ na vagu pokazuje że ciśnienie jest poza skalą a zapalenie świateł zmienia ciśnienie znowu na prawidłowe) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamień czujnik na oryginał. Z zamiennikami różnie bywa


Moja A4     Zrobione: RNS-E Led + RVC + CDC + BT + MF z B8 / Black Piano / Grzane fotele / Tempomat / PDC tył / Fotochrom wew. z czujnikiem światła + CLH + AUTO / IsoFix / Servotronik / Zawieszenie 1BE zrobione od A do Z.
W przygotowaniu: Składane lustra z fotochromem i modułami od kkam'a, BiXenon z soczewką Evox-R 2.0 i samopoziomem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
2 godziny temu, Adam-dub napisał:

Witam. Mam taki problem z klima w b7 że zaświeca się econ jak się robi cieplej i wywala błąd czujnika ciśnienia ale po załączeniu świateł econ gaśnie i klima znowu działa, kiedy temperatura zewnętrzna wzrośnie powyżej około 27 stopni znowu zapala się econ i znowu pomaga załączenie halogenów. Czujnik był wymieniony na zamiennik zamówiony po numerach z tego oryginalnego. 
(kiedy zaświeca się econ na vagu pokazuje że ciśnienie jest poza skalą a zapalenie świateł zmienia ciśnienie znowu na prawidłowe) 

Zawor w kompresorze nie wyrabia, trzeba to sprawdzić i wiązkę do niego

Wymień też osuszacz i dławik

Edited by Dev

+48 693 45 66 99

Gdybym nie odbierał albo obiecał że oddzwonię a nie oddzwaniam to dzwonić do skutku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierw warto ten czujnik ciśnienia wymienić na ori tak jak mateo pisał. Identyczne objawy w b7 szwagra było przy zamiennikach tego czujnika,ustało po wymianie na ori.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi zamówiłem czujnik oryginalny i po wymianie dam znać czy coś się zmieniło 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, przeczytałem wcześniej że nie trzeba nabijać klimy po wymianie czujnika, chcąc sprawdzić jaki mam nr czujnika odkręcając go zaczął wydobywać się gaz, psikało, więc w końcu nie wykręciłem czujnika, 2 znajomych mechaników powiedziało że po wymianie trzeba napełnić czynnik. Nie wiem co robić bo podejrzewam czujnik a nie mam jak sprawdzić bo wszystko wyleci ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 5.05.2020 o 21:31, Radhor napisał:

Panowie, przeczytałem wcześniej że nie trzeba nabijać klimy po wymianie czujnika, chcąc sprawdzić jaki mam nr czujnika odkręcając go zaczął wydobywać się gaz, psikało, więc w końcu nie wykręciłem czujnika, 2 znajomych mechaników powiedziało że po wymianie trzeba napełnić czynnik. Nie wiem co robić bo podejrzewam czujnik a nie mam jak sprawdzić bo wszystko wyleci ...

Śmiało możesz wykręcić czujnik i gaz nie ucieknie. Wczoraj wymieniałem i jak zaczniesz odkręcać trochę będzie słychać jak gaz ucieka ale wykręcisz do końca to przestanie. Tam jest zaworek który podczas wykręcania czujnika się zamyka dlatego będzie słychać.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Udało mi się rozwiązać problem z  wyłączaniem się klimatyzacji, problemem okazał się czujnik ciśnienia który został kiedyś wymieniony na zamiennik dobrany po VIN. Kupiłem używany original z tym samym numerem co miałem wcześniej i teraz wszystko działa tak jak powinno. Dzięki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, 

po uszkodzeniu chłodnicy klimatyzacji wymieniłem na nową lecz nie nabijalem, auto było jakiś czas nieużywane bo nie było mnie w kraju, w zeszłym roku układ uzupełniony czynnikiem ale Niestety klimatyzacja nie ruszyła, econ nie dało się wyłączyć i nic nie startowalo. Jedynie w zimę na mrozie rano econ dało się wyłączyć (wiadomo, bez żadnych zmian w działaniu) po jakimś czasie się zaswiecal. Lato powoli nadciąga więc klima się przyda, econ dalej nie gaśnie i nic się nie dzieje. 

Przed uszkodzeniem chłodnicy klimatyzacji wszystko działało 😊 

Dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Sprawdź czy kompresor chodzi, czy kręci się koło i czy nie jest uwalone sprzęgło. Jak to będzie ok, to kup sobie zestaw i płyn do płukania układu, nowy osuszacz i dysze dławiącą. Nabij układ, sprawdź czy jest szczelny i musi działać. Dobrze przy takiej operacji sprawdzić i ewentualnie dolać oleju do sprężarki.

Edited by kuba.goller

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
13 13

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...