Naprawa zatartego mechanizmu wycieraczek przednich
9 9

    54 odpowiedzi w tym temacie

    Rekomendowane odpowiedzi

    odgrzeje troszke temat :-)

    Czy można użyć smaru miedzianego zamiast grafitowego??

    czy oringi można zamowić w serwisie czy szukać w klepach motoryzacyjnych ?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Mi natomiast wyrobiła się "kulka" mocująca ramię mechanizmu co powodowało, że ramię powodujące ruch trzpienia odpadało od niego i wycieraczka pasażera przestawała chodzić. Przy okazji demontażu całego mechanizmu też wyczyściłem sworznie a na tę cholerną "kulkę" nałożyłem opaskę termokurczliwą przez co powiększyłem jej średnicę i ramię przestało opadać. Natomiast coś sknociłem przy montażu wszystkiego w całość bo teraz wycieraczki jak zaczynają cykl z powiedzmy punktu startowego to idą do góry, opadają mijając punkt startowy i idą w dół o jakieś 3-4 cm licząc od zewnętrznej końcówki wycieraczki po czym wracają do punktu startowego. Miał ktoś coś podobnego? Czy wystarczy zsynchronizować ruch mechanizmu wycieraczek do obrotu silniczka? Czy coś bardziej popiep^&%yłem?

    Ja na to miałem taki patent: http://www.gg.pl/dysk/OuKhcoA65UH3O-KhcoA6ZgY/zabezpieczenie%20Przegubu%20wycieraczki.jpg . Guma z jednej, guma z drugiej dla amortyzacji pracy :P

    Niestety zanim zdecydowałem się to usprawnić, liczyłem, że mechanizm utrzyma się na miejscu - bez wycieraczek pracował spoko, ale po założeniu wycieraczki i zwiększeniu przez to oporu, ramię mechanizmu wycieraczek wypadło z tego przegubu i wbiło się w gumową osłonę holera wie czego (to chyba coś z klimy i nawiewów) i się zablokowało :decayed: . Da się tą gumę wymienić bez problemów (wychodzą z niej 2 duże rurki metalowe połączone z gumowymi później cybantami i jedna do ppodciśnienia)?

    Edytowane przez HatefulEvil

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Ja ostatnio zabrałem sie za regenerację i zatarło sie na amen. Mocniej młotkiem dostało i pękło:/ Ori z ASO skody dostałem za 95zł.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Podał byś wymiary oryginalnego rozmiaru tych oringów z Aso...przydało by się.

    Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam.

    Zabrałem się za robotę, ale panowie mam problem... od samego początku. Zdjąłem kapsle zasłaniające śruby mocujące ramiona, odkręciłem śruby i problem powstał przy próbie wyciągnięcia ramio wycieraczek... ani drgną. Nie jestem w stanie ich zdjąć, wobec czego nie idzie dalej robota. Zalałem WD40 i nic. Jakieś pomysły? Nie chcę nic uyebac czy zerwać... jest tam jeszcze coś dodatkowego co mocuje te ramiona do całego mechanizm? Proszę o pomoc.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    W dniu 9.09.2017 o 14:07, robertotg napisał:

    Witam.

    Zabrałem się za robotę, ale panowie mam problem... od samego początku. Zdjąłem kapsle zasłaniające śruby mocujące ramiona, odkręciłem śruby i problem powstał przy próbie wyciągnięcia ramio wycieraczek... ani drgną. Nie jestem w stanie ich zdjąć, wobec czego nie idzie dalej robota. Zalałem WD40 i nic. Jakieś pomysły? Nie chcę nic uyebac czy zerwać... jest tam jeszcze coś dodatkowego co mocuje te ramiona do całego mechanizm? Proszę o pomoc.

    Ściągacz do wycieraczek/łożysk - w zasadzie w każdym sklepie moto czy markecie budowlanym dostępny. 

     

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Do ściągnięcia wycieraczek w B6 nie pomogł mi żaden z 2 zamówionych ściągaczy. Do następnej wiosny będę psikać Wd40 i spróbuje zdjąć podgrzewając ramie.

    Co do B5. Za pierwszym razem jak ściągałem też same nie odeszły, ale udało mi się je przekręcić na trzonku chwytając za ramie i poszły.  Za to w B6 takim sposobem wygiąłem chyba coś, bo mi wycieraczka teraz skacze po szybie - także z wyczuciem trzeba :>

    aaa i nie czyścicie tych sprężyn z brązu papierem ściernym, bo wam na nim zostaną :>

    Edytowane przez HatefulEvil

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    bardzo przydatny poradnik. Czas pracy wraz z wyciągnięciem mechanizmu z auta i założeniem około 2h. Przyczyną zatarcia mechanizmu oczywiście był oring za 30gr. 

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    6 godzin temu, Kevin88 napisał:

    bardzo przydatny poradnik. Czas pracy wraz z wyciągnięciem mechanizmu z auta i założeniem około 2h. Przyczyną zatarcia mechanizmu oczywiście był oring za 30gr. 

    U mnie oringów też już wcale nie było i jedno gniazdo wytarło się w pionie o pare mm...

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witajcie , w B5 po sprawdzeniu przekaznika mechanizmu ramion , wycieraczki chodza jak chcą i staja kiedy i gdzie chca , zdemontowałem silniczek od ramion rozebrałem i w zasadzie nie bardzo wiem co dalej poczać

     syfu nie widze smary sa wiec co powinienem wziasc pod lupe o jakim oringu piszecie gdzie on sie znajduje prosze o podpowiedz u mnie wyglada po rozebraniu tak , nie wiem czy szczotki sa odpowiedniej długosci.. 

    20181011_152528.jpg

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    wszystko juz przeczytałem ale nadal nie kumam  jaki oring gdzie sie znajduje ?2 raz juz to rozbieram szlag mnie trafia

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    19 minut temu, Jacktdi99 napisał:

    wszystko juz przeczytałem ale nadal nie kumam  jaki oring gdzie sie znajduje ?2 raz juz to rozbieram szlag mnie trafia

    Oring znajduje się na sworzniu-na który zakładasz ramię wycieraczki. Jeśli oringa już nie ma to woda dostaje się na sworzeń powodując jego zatarcie w obudowie mechanizmu. Ty masz problem prawdopodobnie ze stykami w silniczku-zdjęcia z linka który podesłałem.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    wiec chyba to gdzie zaznaczyłem , czy to jakies zabezpieczenie? ,  oring pod spodem jest ok tylko nad nim  cos jest do połowy  poł -oring/ ,,,heh nie wiem ,  czegos tam nie brakuje?

     

    ponizej zdjecie układu, wszystko wyglada ok nie ma syfu itp jedynie co zauwazyłem to, ciezko obraca sie ten element , aczkolwiek moze ma tak byc ?

    dzieki Sitar za uprzejmosc , ale musze temat doprowadzic do kocna za duzo nerwow juz poszło przy tym....czyms20181011_185345.jpg20181011_210442.jpg

    Edytowane przez Jacktdi99

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Na zdj.1 jest zabezpieczenie które blokuje sworzeń tak aby nie wypadł z tulejki

    Spróbuj przeczyścić te styki bo na oko nie wyglądają najlepiej

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Na poczatek podegne te blaszke ktora zaznaczylem zeby obracala sie lekko. Tak wynika rowniez z relacli w linku. Masz jakis patent na wsadzenie tego trzpienia ktory wchodzi pomiedzy szczotki nie latwo je utrzymac sprezynki skutecznie je wypychaja

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Mi wycieraczka zatarła się bo przy zmianie ramion na te nowsze nie założyłem plastykowego kapturka który nachodzi na trzpień więc zwróćcie na to uwagę przy ponownym montażu.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Odgiąłem delikatnie blaszke i nasmarowałem (chodzi leciutko)wczesniej sie zacinała, poczysciłem  ustawiłem jak na zdjeciach z linku , złozyłem i niestety po właczeniu zapłonun nadal same startuja i chodza jak chca z tym ze co ok 3sek słychac teraz cykniecie jakby cos przeskakiwało.., ma ktos jeszcze jakies pomysły??? 

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Odkrec silnik od ramion. Podlacz wtyczke i sprawdz czy dalej tak chodzi.

    Jak bedzie dobrze to ramiona wycieraczek do rozbiorki i czyszczenia/smarowania porzadnego lub wymiana na inne sprawne.

    Jezeli silniczek dalej bedzie sam startowal to masz cos z przekaznikiem nr. 387 chyba (pod kierownica) lub zle poskladany silniczek (ta blaszka w kolko na zdjeciu nr. 2 co wrzuciles).

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    po podpieciu silniczka bez ramion nadal tak chodzi i sam startuje

    przekaznik był podmieniany na inny sprawny było to samo,

    blaszki raczej nie mogłem zle złozyc bo jej nie rozbierałem,poczysciłem pole po ktorym sie obraca nasmarowałem delikatnie  i podgiąłem chodzi lekko, wiec rece opadaja, jutro podjade na szrot moze załatwie na podmiane inny, zastanawiałem sie nad  manetka czy jest mozliwosc ze ona  cos tutaj miesza?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    temat prawie zakonczony podmieniony silniczek na sprawny i działa jak trzeba, , niestety po przełozeniu moich ramion, i ustawieniu prawdłowego  kierunku wycierania , powstał kolejny problem

    -po właczeniu wycieraczek najpierw kieruja sie w doł az na podszybie i do gory, przestawiałem mechanizm na tym trzpieniu w rozne strony ale nie moge utrafic aby nie szły w doł ktos podpowie ?, czy metoda prob i błedow i 2 dni wyciete...

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    9 godzin temu, Jacktdi99 napisał:

    temat prawie zakonczony podmieniony silniczek na sprawny i działa jak trzeba, , niestety po przełozeniu moich ramion, i ustawieniu prawdłowego  kierunku wycierania , powstał kolejny problem

    -po właczeniu wycieraczek najpierw kieruja sie w doł az na podszybie i do gory, przestawiałem mechanizm na tym trzpieniu w rozne strony ale nie moge utrafic aby nie szły w doł ktos podpowie ?, czy metoda prob i błedow i 2 dni wyciete...

    Tak na oko :)

    IMG_3179.thumb.JPG.5da522dfb9fd893bd670f

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    20181016_124514.jpgtemat zamkniety ustawiłem jak wyzej kolega dał na  zdjeciu i jest fabryka😀

    od siebie moge dodac 

    po zrobieniu 1cyklu obrotow wycieraczkami (bez ramion ,i mechanizmu) powinny zatrzymac sie  w pozycji lezacej startowej 

    ustawiamy mechanizm tak jak na zdjeciu na godz 9 stojac przed autem,

    dokrecamy mechanizm klucz13 starajac sie nie przestawic trzpienia , (probuje sie obrocic wraz z dokrecaniem sruby)

    zakładamy ramiona w pozycji startowel  dokrecamy i musi działać , 

    ostatecznie kupiłem na szrocie silniczek , ale po załozeniu okazało sie ze działa tak samo jak moj stary a zapewniał ze jest sprawny 😀zwątpiłem ale odkopał 2gi i ten juz  faktycznie działał,

    powyzej fotka jak ma byc i zamykamy .

     

    dzieki za pomoc bez tego pewnie bym dalej dłubał pozdr

     

     

    Edytowane przez Jacktdi99

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się
    9 9

    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    • Nowi użytkownicy