countryFan Opublikowano 2 Czerwca 2015 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Witajcie, Z tego co wiem to w 1.8T istnieją dwa sposoby napinania paska rozrządu. Jest napinacz hydrauliczny i wówczas rolka jest z dźwignią i tradycyjny mechaniczny napinacz - w formie rolki z mimośrodem. Wiem, że są one zamienne, pytanie do obeznanych ludzi z tematem - czy w praktyce zamiana hydro napinacza na mechaniczny czymś skutkuje? Czy nie ma to znaczenia - w końcu oba typy były stosowane fabrycznie? Dzięki za podpowiedzi, P. 2
KubaMpakiet Opublikowano 2 Czerwca 2015 Opublikowano 2 Czerwca 2015 (edytowane) czy w praktyce zamiana hydro napinacza na mechaniczny czymś skutkuje? W sumie nie, efekt koncowy jest taki sam Ale.... czy nie warto doplacic 100 zeta do hydraulika na ktorym nie widnieje CHINA ? porzadny zestaw gates'a oparty na NTNie(czesci na pierwszy montaz) koszt 370 zeta, conti z rolka napinajaca China nowego typu 266zl , ceny po rabatach jakie jest twoje zdanie? Edytowane 2 Czerwca 2015 przez KubaMpakiet 1
countryFan Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2015 czy w praktyce zamiana hydro napinacza na mechaniczny czymś skutkuje? W sumie nie, efekt koncowy jest taki sam Ale.... czy nie warto doplacic 100 zeta do hydraulika na ktorym nie widnieje CHINA ? porzadny zestaw gates'a oparty na NTNie(czesci na pierwszy montaz) koszt 370 zeta, conti z rolka napinajaca China nowego typu 266zl , ceny po rabatach jakie jest twoje zdanie? Oczywiście, że warto, bo samego rozbierania jest tyle, że szok żeby się tam dostać, ale ja nie o to pytam. Chodziło mi bardziej o to czy np producent nie zmienił rozwiązania mechanicznego napinacza z jakichś tam względów - nie wiem, mogły się pojawiać z nimi problemy etc. Pytam o samą kwestię techniczną.
Seta-1.8t Opublikowano 7 Października 2015 Opublikowano 7 Października 2015 Odswieze troche, chce zmienic rozrzad po raz drugi i zastanawiam sie nad wrzuceniem mechanicznego napinacza. Chociazby ze wzgledow finansowych na przyszlosc, zamiast placic 200 zl za hydro, zaplacimy 65zl za rolke do samej podstawy. Ale teraz kwestia czy na pewno mechaniczny podejdzie w miejsce hydro? Ktos juz to przerabial? Prosze o pomoc bo zabieram sie za wymiane pod koniec miesiaca.
otis89 Opublikowano 7 Października 2015 Opublikowano 7 Października 2015 Spokojnie możesz zakładać wszystko pasuje.
KubaMpakiet Opublikowano 7 Października 2015 Opublikowano 7 Października 2015 Odswieze troche, chce zmienic rozrzad po raz drugi i zastanawiam sie nad wrzuceniem mechanicznego napinacza. Chociazby ze wzgledow finansowych na przyszlosc, zamiast placic 200 zl za hydro, zaplacimy 65zl za rolke do samej podstawy. Ale teraz kwestia czy na pewno mechaniczny podejdzie w miejsce hydro? Ktos juz to przerabial? Prosze o pomoc bo zabieram sie za wymiane pod koniec miesiaca. przeciez kupisz w zestawie ten napinacz, kto dzis kupuje takie czesci osobno? zapytaj sprzrdawcow na forum o ceny 1
Seta-1.8t Opublikowano 7 Października 2015 Opublikowano 7 Października 2015 Nie pytalem czy kupie czy nie bo to wiem. Jak napisalem chodzi o ekonomie na przyszlosc. Chodzilo mi o to czy pasuje, skoro pasuje to zmieniam na mechaniczny. Dzieki otis89.
KubaMpakiet Opublikowano 8 Października 2015 Opublikowano 8 Października 2015 Jak napisalem chodzi o ekonomie na przyszlosc. zaoszczedzisz 100 zl na 100.000 tys km no naprawde ekonomicznie
kawowy19 Opublikowano 8 Października 2015 Opublikowano 8 Października 2015 zakładałem kiedyś o tym temat. Można założyć "nowszy" rozrząd z napinaczem w rolce i jest wszystko jak należy. Dodatkowo jest tańszy 1
Seta-1.8t Opublikowano 8 Października 2015 Opublikowano 8 Października 2015 zaoszczedzisz 100 zl na 100.000 tys km Wole za te 100zł wypić piwo przy robocie i być podwójnie szczęśliwy
Marecki1 Opublikowano 5 Lutego 2016 Opublikowano 5 Lutego 2016 Odgrzeje Panowie mam pytanie czy ktos z was sam zmieniał rozrzad na ten z napinaczem mechanicznym??? Mam taki problem ze nie wiem jak go napiac, sa tam dwa znaki (z przodu i przy podstawie) czy ktos robił??? Albo ma autodate tzn schemat ustwienia tego napinacza?? Na necie nie moge znalesc nic :/
Buchcio080 Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Czy do avj 1.8t tez podejdzie mechaniczny napinacz? Jak to wygląda? Jaki ma nr OE?
countryFan Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Opublikowano 6 Lutego 2016 Odgrzeje Panowie mam pytanie czy ktos z was sam zmieniał rozrzad na ten z napinaczem mechanicznym??? Mam taki problem ze nie wiem jak go napiac, sa tam dwa znaki (z przodu i przy podstawie) czy ktos robił??? Albo ma autodate tzn schemat ustwienia tego napinacza?? Na necie nie moge znalesc nic :/ Nie mam zdjęć i już nie pamiętam jak dokładnie to wyglądało ale kojarzy mi się, że luzuje się jedną śrubę na mimośrodzie ustawia na znaki, robi obrót pełny wału żeby zobaczyć czy się nie przestawiło nic i czy jest dobrze napięty i tyle. Tak jak w każdym innym aucie z napinaczami na mimośrodach.
strazak93 Opublikowano 6 Lutego 2016 Opublikowano 6 Lutego 2016 Coś takiego znalazłem,może pomorze http://aam-europe.contitech.de/pages/pic/media/montagetips/TN_13_035%20(PL).PDF
countryFan Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Opublikowano 6 Lutego 2016 Coś takiego znalazłem,może pomorze http://aam-europe.contitech.de/pages/pic/media/montagetips/TN_13_035%20(PL).PDF Ciekawe, z tego wynika że mechaniczny napinacz jest wprowadzony zamiast hydraulicznego
Marecki1 Opublikowano 7 Lutego 2016 Opublikowano 7 Lutego 2016 Coś takiego znalazłem,może pomorze http://aam-europe.contitech.de/pages/pic/media/montagetips/TN_13_035%20(PL).PDF O takie cos mi chodziło... sliczne dzieki pozdrawiam
Arczi78 Opublikowano 24 Lutego 2016 Opublikowano 24 Lutego 2016 Jak sprawdzic jaki mam napinacz? Musze rozebrac auto wcześniej? Dlaczego po numerze WIN nie można sprawdzić czy jest mechaniczny czy hydrauliczny?
countryFan Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Opublikowano 24 Lutego 2016 Jak sprawdzic jaki mam napinacz? Musze rozebrac auto wcześniej? Dlaczego po numerze WIN nie można sprawdzić czy jest mechaniczny czy hydrauliczny? MSZ fabrycznie będziesz miał hydrauliczny napinacz paska.
Arczi78 Opublikowano 26 Lutego 2016 Opublikowano 26 Lutego 2016 Te litery sa w numerze czy gdzie? A jak jest mechaniczny to jakie sa? Rozrząd wymieniony na mechaniczny a faktycznie był hydrauliczny.
Rekomendowane odpowiedzi