Błąd 17536 - spadek mocy

    51 odpowiedzi w tym temacie

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam po długiej przerwie. Wymieniłem wtryskiwacze gazowe i miałem pierwszą regulację. W dniu wymiany rano skasowałem błędy, przejechałem 50 km (w tym około 20 na benzynie) i gazownik wymienił te wtryskiwacze. Potem wróciłem 50 km do domu i drugie tyle zrobiłem jeżdżąc powoli na miejscu. I wtedy błąd powrócił. Wkurzony pojechałem bez zapowiedzi do gazownika, ale miał zajęte stanowiska, więc umówiliśmy się na jutro. Przy okazji wyskoczył mi błąd wypadania zapłonu na 4 cylindrze pierwszy raz. Gazownik poruszył przewodem od gazu przy 4 cylindrze i tyle. Przed pojechaniem do niego nie kasowałem błędów, żeby sam sobie zobaczył. Ale po wizycie u niego, jeszcze na placu skasowałem błędy i samochód ożył... Tzn. dużo lepiej się zbiera, spalanie gazu spadło, wszystko niby fajnie. Zrobiłem od tej pory kolejne około 100 km i zero błędów. Ale dzisiaj postanowiłem sobie zrobić logi i prosiłbym kogoś kumatego, najlepiej lub inna obeznana osoba, o analizę. Przy okazji od ostatnich logów wymieniłem wszystkie filtry, świece i uszczelkę pod pokrywą zaworów. No i jeszcze rurkę od odmy miałem rozwaloną więc też wymieniona. Przepływka wiem że daje trochę mało, ale jak już wcześniej ustaliliśmy dramatu nie ma więc zbieram na nową jak jej się pogorszy ;)

    Na Pb:

    003 i 020: http://vaglog.pl/log_239258.html

    002 i 033: http://vaglog.pl/log_239259.html

    Na LPG:

    003 i 020: http://vaglog.pl/log_239265.html

    002 i 033: http://vaglog.pl/log_239264.html

    Na tyle na ile się nie znam, to po pierwsze rzuca mi się w oczy czas wtrysku na Pb. Pompka była sprawdzania niby daje 4 bary i spada do 3.9, ale jeżdżąc na gazie i tak mi to wielkiej różnicy nie robi, natomiast po wymianie filtra paliwa zaczęła wyć podczas jazdy. Tu się bez bicia przyznam, że nie sprawdziłem na forum i kupiłem filtr Mann. W starych logach, na starym filtrze czasy były niższe więc zastanawiam się czy nie włożyć starego oryginału, którego nie wyrzuciłem. Ok, mój błąd. Nie na te logi spojrzałem. Czasy na benzynie są ok?

    Druga sprawa, to patrząc na wskazania lambdy, teraz na gazie jest tak, że do 2000 obr. mniej więcej jest trochę za ubogo, powyżej w miarę, momentami za bogato, a powyżej 6000 obr. dużo za bogato (przynajmniej wg. centralki nie przełączył się na gaz). Dobrze rozumuję? Chyba warto by poprawić jeszcze tę regulację żeby do 2000 było lepiej, bo to grozi nadal wywalaniem błędu obogiej mieszanki, czyż nie? Zwłaszcza, że bez szaleństw w trasie obroty do 110 km/h są właśnie w tym przedziale, a multitronic przyspieszając delikatnie nie przekracza 2-2.5 tys. obrotów. Dzięi z góry z odpowiedź. Pozdrawiam.

    Edytowane przez mrkreska

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Na pb jest w porządku więc nie ma co kombinować, na lpg jest tak sobie jak widać, góra troche przelana a dół ubogi, najlepiej by było to wystroić na drodze obserwując wskazania sondy na vagu, inne metody regulacji wg. map są średnio dokładne. Możesz jeżdzić ale sprawdzaj sobie co jakiś czas korekty długoterminowe na vagu w kanale 032, możesz podać jakie masz teraz wartości po jeżdzie na lpg.

    Edytowane przez ?ukasz13

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Podepnę jutro i to sprawdzę ;) Dzięki za odpowiedź.


    Więc podpiąłem i pokazywało wartość długoterminowej korekty 16%. Pojechałem do gazownika, podregulował instalację i wyskoczył błąd:

    17511 - Oxygen (Lambda) Sensor Heating: B1 S1: Performance too Low
    P1103 - 008 - Implausible Signal - Intermittent
    Zakładam, że to od zabawy z ustawieniami i jeszcze nie przeżywam, że mi sonda pada ;) Skasowałem błędy i po przejechaniu 30 km od gazownika pokazuje -6.3%, ale to taka jazda i nie jazda, bo ciasno i wąsko. Zobaczę jaka wartość będzie po przejechaniu po normalnej trasie 60 km wieczorem. Wtedy wyjdzie czy jest teraz za bogato czy jest ok. Przy okazji może zrobię jeszcze log 033 na obwodnicy miasta :P
    A i jeszcze jedno. Jaką temperaturę powinien osiągnąć maksymalnie BEX przy logowaniu? Bo wczoraj po logowaniu spojrzałem sobie na blok 011 i już po przejechaniu kilku kilometrów na spokojnie, zjeżdżając do miasta temperatura wzrosła w pewnym momencie do 104 stopni. To normalne?
    Edytowane przez mrkreska

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    16% na plus to już nie ciekawie, pewnie znowu po czasie wyskoczyłby chceck, gazownik pewnie reguluje lpg tylko na postoju? tak to cięzko będzie mu to ustawić poprawnie :) ale moze mu sie za którymś razem uda, błąd sondy to typowy objaw rozjechanej regulacji więc myśle że sonda nie pada.

    Temp. 104 to raczej nie problem, te elektryczne termostaty utrzymują dość wysoką temp. w silniku.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    No na postoju, ale że wymieniałem u niego wtryski, to robi to za darmo, więc niech się bawi póki co. Po przejechaniu około 100 km od regulacji wychodzi chyba 8.3% na plusie więc ubogo, ale już lepiej. Trochę pojeżdżę teraz bez kasowania i zobaczę jak dalej będzie wyglądać ta korekta, a potem pojadę na dalsze poprawki ;) W końcu się pewnie wkurzę i pojadę gdzieś dobrze to zrobić, ale jeszcze jestem cierpliwy ;) Dzięki za wszelkie informacje. Jesteś moją skarbnicą wiedzy na tym forum póki co :D


    Łukasz13 liczę jeszcze na małą podpowiedź. Trochę już pojeździłem i chociaż logów nowych nie robiłem, to z obserwacji tak 'live' na vagu widzę, że jeszcze momentami jest za ubogo, a momentami za bogato. Na wolnych obrotach jest sporo za bogato i koleś od gazu twierdzi, że w automacie tak ma być, co uważam za głupotę, ale mniejsza o to. Sęk w tym, że po przejechaniu około tysiąca kilometrów check się nie zapalił, a korekta długoterminowa wynosi 2.3%. Ruszać to czy póki co tak jeździć?

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Jesli tak jest jak piszesz to jezdzij i nie przejmuj sie, czasami mozesz sprawdzic jak wyglada korekta, instalacja lpg to instalacja dodatkowa, mniej precyzyjna od podstawowego ukladu zasilania silnika, i trudno wymagac od niej idealu tak jak na pb.

    Wysłane z mojego Q8HD

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Napisano (edytowane)

    Trochę odnowię temat bo walczę właśnie z tym błędem. Więc tak. Najpierw miałem błędy tego typu:

    17887 - Brake Boost Vacuum System: Mechanical Failure
            P1479 - 008 - Implausible Signal - Intermittent
    17536 - Fuel Trim: Bank 1 (Mult): System too Lean
            P1128 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
    16517 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Response too Slow
            P0133 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent

    Albo:

    17536 - Fuel Trim: Bank 1 (Mult): System too Lean
            P1128 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
    17887 - Brake Boost Vacuum System: Mechanical Failure
            P1479 - 008 - Implausible Signal - Intermittent
    17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean
            P1136 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent

    Albo:

    17536 - Fuel Trim: Bank 1 (Mult): System too Lean
            P1128 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
    16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
            P0300 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
    16687 - Cylinder 3 Misfire Detected
            P0303 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent
    16688 - Cylinder 4 Misfire Detected
            P0304 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent

    Po serii porad od różnej maści mechaników i kilku wymianach, które powodowały tylko zmienianie się tych błędów, mój wk*** sięgnął zenitu i zabrałem się za to sam. Dzięki WAM szybko doszedłem, że powodem była odma, która wyglądała tak:

    IMG_20170619_161926_HDR(1).jpg

    Po jej wymianie z trójnikiem i zaworkiem oraz tym grzybkiem, wszystkie błędy znikły, autem przestało szarpać itp. Teraz nawraca mi niestety tylko już błąd:

    17536 - Fuel Trim: Bank 1 (Mult): System too Lean
            P1128 - 001 - Upper Limit Exceeded - Intermittent

    Błąd nawraca na gazie i na benzynie, rożnicy właściwie dużej nie widzę w pracy silnika. Zrobiłem ponownie test szczelności i już przy ok. 0,5 bar było słychać, że powietrze mi ucieka przez ten przewód zaznaczony strzałką,

    IMG_20170710_130751(1).jpg

    który jest od...instalacji gazowej:kwasny:Wyciągnąłem go, zatkałem króciec przy kolektorze i elegancko trzyma ciśnienie. Pytanie czy to coś może powodować błąd? Teoretycznie jest to nieszczelność jak dla mnie ale się nie znam na tyle:) Aha, zauważyłem jeszcze, że włączenie klimy powoduje wzrost na biegu jałowym z 720 na 840 rpm (obroty stałe, nic się nie dzieje, klima chodzi elegancko), ale to chyba związku nie ma...

     

    Edytowane przez awisnia

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

     

    Witam

    Od pewnego czasu pali mi się check engine,  mój silnik to 1.8t 163 i mam założone LPG. na początku podpiąłem pod komputer i wyświtliło błędy a mianowicie zaworek odmy do wymiany i pompa paliwa. PO usunięciu usterek skasowałem błąd ale wyskoczył po ok 30km więc podpiąłem pod komputer i wyskoczyły mi dwa nowe błędy, a mianowicie: 

    -17536 P1128 bank1. Powietrze adaptacyjne miesanki (mult.) system zbyt ubogi

    -17511 P1103 Bank1- Sonda1, Obwód elementu ogrzewania za słabe osiągi> Zwarcie obwodu do innego zaworu

    dodam że jak skasuje błąd to auto lepiej przyśpiesza, jak błąd wyskoczy to traci moc.

    Bardzo proszę o pomoc

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Błędy wyskakuja tylko na lpg czy na pb też?

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    jeżdżę tylko na LPG, na PB bardzo dawno nie jeździłem. Po wypłacie mogę skasować błąd i pojeździć na PB, zazwyczaj po skasowaniu błędu i przejechaniu ok 30km na LPG błąd wyskakiwał ponownie tzn check engine

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Ktoś tu jednak odpowiada...miło:decayed: U mnie błąd 17536 P1128 został po wymianie wspomnianej odmy. Okazało się, że przyczyną była przepływka chociaż wartości "dużo" nie odbiegały od normy. Trochę u mnie było to mylące, bo na PB jakby lepiej chodził mimo wszystko niż na LPG więc jakiś czas szukałem problemu gdzie indziej. Ostatecznie jednak wymiana rozwiązała problem.

    Ps. Jak sprawdzić przepływomierz to już przewałkowane było kilka razy.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    no własnie miło ;) jaką przepływkę polecasz? zamiennik, czy używkę bosha czy nową oryginalną? I jaki to koszt? 

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Tylko oryginał, wierz mi...testowałem. Miałem NIBY dobry zamiennik, taki z wyższej półki. Auto wydawało się, że chodzi ok ale problemy się pojawiły przy określonych temperaturach (jak było bardzo ciepło): np. szarpanie w okolicy 2-3 tys przy próbie wyprzedzania. Tutaj niestety nie obejdziesz systemu:kwasny:Podobno niektórym pomaga czyszczenie przepływomierza ale opinie są podzielone. Standardowo oryginał to 400-450 zł ale trzeba szukać, czasem ktoś sprzedaje bo kupił "a to nie było potrzebne". Sprawdź zanim wymienisz, bez sensu wywalać tyle w ciemno.

    Ps. Zakładam, że sprawdzałeś czy odma nie wygląda u Ciebie podobnie jak było u mnie?

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Witam

    Nie chce zakładać nowego tematu wiec zapytam o poradę tutaj.

    A mianowicie borykam się z pewnym problemem, wyskakujący check engine. Silnik nie wchodzi w tryb awaryjny ale chyba jest spadek mocy, nie jestem pewien ale chyba delikatnie więcej pali. Auto jeździ na samej benzynie.  Błędy to:

    1. 16804 - catalyst system; bank 1; efficiency below threshold P0420-35-00

    2. 16795 - secondary air injection system; incorrect flow detected P0411-35-00

    3. 17536 - fuel trim bank1 (mult) system too lean P1128-35-10 - intermittent

    Po wykasowaniu błędów i przejechaniu 200-300 km ponownie wyskakuje check engine.

    Chciałbym zapytać kogoś, kto się na tym zna, bądź miał podobne problemy. Co może być przyczyna, od czego zacząć żeby nie wbijać się na niepotrzebne koszta i nie błądzić. Czy to coś ważnego?

    Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam 

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Kiedyś grzebiąc po temacie odnośnie mojej A4 trafiłem na ten temat, ale nie umiem jakoś znaleźć. Na pewno było o dwóch kwestiach odnośnie Twoich błędów: szczelność układu dolotowego i wydechowego oraz sprawdzenie odczytów sond. Wszystko masz opisane na forum jak podejść do tematu. Sprawdzenie sond łatwiejsze więc od tego bym zaczął osobiście.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Przy odmie to tylko zaworek odmy wymieniałem bo obroty strasznie falowały i trzymały ale teraz jest ok.  Zeby nie wydawać w ciemno kasy myślałem przeczyścić odmę, może przepustnicę i kupić oryginalne ale używane części tzn przepływkę oraz jedną z sond bo mój mechanik ma jedynie taki przenośny komputer samochodowy a na nim raczej logów nie zrobię. Czytałem bardzo dużo na temat tych błędów i wszyscy piszą, że przepływomierz i sonda więc chyba zaryzykuję. Co myślicie? Bo do zrobienia logów jest potrzebny specjalny program (vag, jaki dokładnie?) i kabel tak?

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Moim zdaniem wymienianie w ciemno jest bez sensu ale jak uważasz. Ja wymieniłem świece, przepływomierz i o mało co sondę (głównie z sugestii mechanika), a problemem był kawałek plastikowej rurki za 30 zł (opisałem wyżej). Z doświadczenia nie polecam więc wymiany czegokolwiek w ciemno. Jak Twój mechanik nie ma sprzętu do zrobienia logów w tym aucie, to ja bym zmienił mechanika. Wystarczy VAG 311.2 (na przykład) i kabel z allegro za 50 zł...Jak masz laptopa to sam możesz zrobić bez problemu według instrukcji na forum.

    Używany przepływomierz....można ryzykować ale tylko jak możesz zrobić logi, bo inaczej nie masz żadnej gwarancji.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    dobra dzięki wiekie ;) kabel z programem zakupione na allegro http://allegro.pl/najlepszy-interfejs-usb-vag-kkl-we-wtyku-obd2-pl-i5408960276.html#thumb/4 także dzisiaj powinny być :P może być? tym programem da się coś zrobić czy muszę tym co napisałeś?

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Kabel chyba ok, specem nie jestem. Na szczęście filozofii dużej w kablu do naszej A4 nie ma:decayed: Jest gdzieś na pewno na forum wątek o programach, popatrz tam. Nie musi być VAG-COM koniecznie. 

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Witam ponownie ;) udało mi się zainstalować vag com no i zrobiłem logi statyczne (w załączniku).

    Co o tym sądzicie? P.S wykasowałem później błąd i się przejechałem, teraz czuję jak turbina działa tylko wydaje mi się że późno wstaje

    LOG-01-00pomiar2.CSV

    LOG-01-001-pomiar001.CSV

    LOG-01-003-pomiar3.CSV

    LOG-01-004pomiar4.CSV

    LOG-01-005-pomiar5.CSV

    LOG-01-006-pomiar6.CSV

    LOG-01-007-pomiar7.CSV

    LOG-01-008-pomiar8.CSV

    LOG-01-009-pomiar9.CSV

    LOG-01-010-pomiar10.CSV

    LOG-01-011-pomiar11.CSV

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Z tych logów za wiele nie wynika, zrób dynamicznie 002+033, 115+118, 003+020.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się


    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

    • Nowi użytkownicy