• Ogłoszenia

0
Dinson

[AFN] Problem z ogrzewaniem

    Rekomendowane odpowiedzi

    Dinson    0

    Witam,

    Od jakiegoś roku mam problem z ciepłym/gorącym powietrzem przy ogrzewaniu w Audi A4 B5 1.9 TDI AFN '99 Sedan. Jeśli chcę ogrzać samochód nawet na w pełni dogrzanym silniku to przy ustawieniu mocy nawiewu powyżej 2 kresek zaczyna lecieć coraz chłodniejsze powietrze. Wymieniony został termostat i wymieniłem płyn chłodniczy na nowy. Niestety zbliża się zima, a w aucie podczas dużych mrozów nie czuję się zbyt komfortowo. Moja wstępna diagnoza to jakiś problem z nagrzewnicą, ale z drugiej strony skoro do 2 kresek czy przy dwóch kreskach mocy nawiewu wydobywa się bardzo ciepłe powietrze to już sam nie jestem niczego pewien. Czy któryś z forumowiczów miał taki problem? Bardzo bym prosił o pomoc.

    PS. Dodam, że u znajomego w Avancie '98 z tym samym silnikiem już przy niedogrzanym silniku wydobywa się bardzo gorące powietrze w zimie czy przy niskich temperaturach.

    Pozdrawiam,

    Dinson

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    mszark    0

    Ja miałem podobny problem, na szybę leciało letnie, a niżej zimne. Brakowało gąbki na klapach sterowania powietrzem. Po obklejeniu klap można się rozbierać. Oczywiście żeby to sprawdzić trzeba wyjąć deskę.

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    SzeFFo    0

    Również stawiam na klapy. Jak już ściągniesz deskę to sprawdź w jakim stanie jest nagrzewnica, jak klęknie za jakiś czas to po co robić to samo dwa razy. :P

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Dinson    0

    Czyli tak jak się spodziewałem Panowie... nie uniknę ściągania kokpitu. Będę działał w najbliższym czasie. Gdyby ktoś miał coś jeszcze do przekazania to bardzo proszę :)

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Hezen    3
    Czyli tak jak się spodziewałem Panowie... nie uniknę ściągania kokpitu. Będę działał w najbliższym czasie. Gdyby ktoś miał coś jeszcze do przekazania to bardzo proszę

    Przed rozbieraniem wejdź w kody serwisowe klimatronika.

    Może klapa temperatury ma błąd potencjometru lub silniczka, albo się przycina.

    Żeby zobaczyć w jakim stanie są klapy wystarczy w klimatroniku ustawić nawiew na kratki środkowe i wtedy rozbierać.

    Po odkręceniu tunelu środkowego oraz konsoli można zdjąć całą deskę wraz z poduszką i plastikami nawiewu. Wtedy przez otwartą klapę centralną można ocenić stan klapy regulującej temperaturę.

     

    Wysłane z OP3T

     

     

     

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach
    Dinson    0

    Dzięki śliczne panowie. Rzeczywiście problem był z klapą temperatury. Z powyższym filmikiem - przyjemna robota ;)

    Udostępnij tego posta


    Odnośnik do posta
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    0

    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

    • Nowi użytkownicy