Krystian_13 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Cześć Forumowicze. Piszę do Was z kolejną prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu. Dotyczy on braku możliwości wykonania kalibracji / nastaw podstawowych rolety oraz dachu panoramicznego. W dniu dzisiejszym podczas jazdy zauważyłem że nie mogę w sposób komfortowy otworzyć rolety oraz dachu (możliwość otwarcia jest tylko poprzez przytrzymacie przycisku rolety oraz dachu). Po podpięciu do VCDS okazało się że zapisały się 3 błędy o braku kalibracji / nastaw rolety oraz dachu oraz błąd związany z brakiem określenia pojazdu. Kodowanie jakie odczytałem to: 6A8000000000. Odszukałem wcześniejsze kodowanie zapisane w kopi zapasowej oraz je zmieniłem na wartość: 6A8000053602. Po wprowadzeniu kodowania udało się usunąć błąd związany z brakiem rozróżnienia pojazdu. Pozostały tylko 2 błędy z brakiem kalibracji / nastaw podstawowych rolety oraz dachu. Rozpocząłem proces związany z procesem przeprowadzenia procesu kalibracji / nastaw podstawowych rolety oraz dachu. Niestety w obu przypadkach nie udało się tego procesu przeprowadzić. W przypadku rolety po kliknięciu rozpoczęcia procedury roleta rozpoczyna ruch dojeżdżając do pozycji 23% po czym wraca do pozycji zamkniętej. Oczywiście w dalszym ciągu widnieje komunikat oraz błąd o braku kalibracji / nastaw podstawowych. W przypadku dachu panoramicznego występuje taki sam objaw z tym że dach przesteruje się do poziomu 41%. Sporadycznie pojawiał się błąd o przekroczeniu temperatury maksymalnej silnika rolety który dało się po chwili wykasować. Nadmienię że wczoraj myłem auto i przeprowadziłem konserwację prowadnic szyberdachu. System działał poprawnie. Pytanie tylko czy miało to wpływ na wystąpienie usterki. Bardzo proszę również o zerknięcie na pozostałe błędy. Zorientowałem się że w module 42 musze niestety wymienić zamek aby pozbyć się tego błędu (sporadycznie podczas otwierania drzwi i pozostawienia ich w takiej pozycji powodują pojawia się komunikat o uszkodzeniu drzwi kierowcy oraz hamulca postojowego. Po zamknięciu ponownym drzwi błędy znikają). Zamieszczam skan wykonany w dniu dzisiejszym. Bardzo dziękuję za wniesienie swoich sugestii. Log-WAUZZZ4MXGD065548-19-07-2025.txt
Muskel1 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Kodowania jeszcze nie sprawdzałem czy się zgadza ale co do kalibracji to spróbuj następująco (bez VCDS czy innego programu). Przycisk zamykania dachu w pozycję zamykania (jak najpardziej do przodu, ponad pierwszą pozycję) i tak przytrzymaj. Po ok 10 sek. rozpocznie się kalibracja. Przycisk trzymasz w tej pozycji cały czas, do zakończenia. To samo z roletą.
Krystian_13 Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 7 minut temu, Muskel1 napisał(a): Kodowania jeszcze nie sprawdzałem czy się zgadza ale co do kalibracji to spróbuj następująco (bez VCDS czy innego programu). Przycisk zamykania dachu w pozycję zamykania (jak najpardziej do przodu, ponad pierwszą pozycję) i tak przytrzymaj. Po ok 10 sek. rozpocznie się kalibracja. Przycisk trzymasz w tej pozycji cały czas, do zakończenia. To samo z roletą. Próbowałem ten sposób i było dokładnie to samo. Wyczytałem jeszcze na necie że po zmianie kodowania powinienem zamknąć auto i poczekać na uśpienie sterownika. Dopiero po tym zabiegu powinienem robić kalibrację. Dodatkowo pisali że przed dokonaniem kalibrację muszę zrobić reset poprzedniej. Edytowane 7 godzin temu przez Krystian_13
Krystian_13 Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu https://www.audiworld.com/forums/q7-mkii-discussion-211/q7-2017-sunroof-sunshade-wont-fully-open-2950957/ Załączam jak inni próbowali to zrobić. Jutro postąpię w ten sam sposób.
Muskel1 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Po zmianie kodowań należy zawsze odczekać uśpienie sterowników.
Krystian_13 Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu I faktycznie u mnie podziało się dokładnie tak samo w momencie tworzenia kopi zapasowej przez OBD11.
Krystian_13 Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu 1 minutę temu, Muskel1 napisał(a): Po zmianie kodowań należy zawsze odczekać uśpienie sterowników. Jutro poinformuję o efektach działań. Dzięki @Muskel1
Rekomendowane odpowiedzi