Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Wyciek oleju -proszę o pomoc w odnalezieniu przyczyny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy mam pytanie bo drugi raz mi się już tak stało a mianowicie audi stała tydzień na mrozie nie palona po tygodniu poszedłem ją odpalić otworzyłem maskę zagrzałem świece odpaliłem zapaliła pięknie i sobie chodziła na wolnych obrotach po krótkiej chwili usłyszałem dziwny dźwięk jak by jakis płyn gdzieś sie wyciskał zauważyłem co szybko zgasiłem auto i to olej zaczął sie strumieniem wylewać prawdopodobnie między filtrem oleju a chłodniczką oleju jaka może byc tego przyczyna zapchana odma? czy coś nie tak z chłodniczką taki sam przypadek miałem latem jakoś w lipcu zaraz po wymianie oleju i nie wiem od czego to się mogło stać :wallbash: czy może ciśnienie oleju za wysokie w silniku? oleju w silniku prawie nie ma bo jak później sprawdzałem to na bagnecie go nie widać wcale. proszę o pomoc :hi:

Opublikowano

Przyczyn może być wiele najpierw dokładnie trzeba ustalić miejsce przecieku.

Jak ustalisz miejsce wycieku przeanalizujemy sprawę :mysli:

Opublikowano
  • Autor

a Więc sprawdzałem i wyciek jest między filtrem a chłodniczką i nie wiem moze to jakiś filtr felerny nie ma pojęcia co jej moze dolegać :wallbash:

Opublikowano

A wczesniej jezdziłes i było ok?

To po tym staniu tak sie stało?

Opublikowano
  • Autor

No tak wczesniej jak w lipcu się to stało to auto zostało odprowadzone do mechanika ktory to zrobil i teraz stała tydzień i tak się stało a dlatego została oddana do mechanika bo zaraz po zakupie wymieniałem rozrząd płyny itd... i stwierdziłem że oni cos źle zrobili bo stało sie to jakieś 3 dni po wymianie i od tamtej naprawy było już ok i teraz powtórka.

Opublikowano

Zapytaj mechanika co wtedy było...

Uszczelka by poszla na filtrze... :mysli:

Opublikowano
  • Autor

teraz to juz wole sam to naprawić przynajmniej będę pewien co robie... a jak pierwszy raz się to stało to wymieniłem tusbine bo stwierdziłem ze padła nowy intercooler wszystkie przewody wyczysciłem turbo po regeneracji założylem nalałem olej i wtedy zauważyłem że to nie to... ale turbo i tak było do wymiany więc niepotrzebnie tego w sumie nie zrobiłem a wymieniłem bo wszędzie był olej na intercoolerze i w przewodach... [br]Dopisany: 07 Grudzień 2010, 19:41_________________________________________________a uszczelka na filtrze po tak krotkim czasie mogłaby sie skonczyć? chyba raczej nie wydaje mi sie że może być coś z tą chłodniczka nie tak...

Opublikowano

Ale od stania...Coś tu dziwne jest...Wyjmij filtr oleju i zobacz co i jak, skoro twierdzisz że to na łaczeniu leci

Opublikowano
  • Autor

może ta chłodniczka źle działa i dlatego w tym miejscu olej wyrzuca [br]Dopisany: 07 Grudzień 2010, 20:22_________________________________________________Wymieniłem dziś filtr oleju uszczelka była "walnięta" podejrzewam że to ci specjaliści którzy wymieniali olej i filtr oleju przy przykręcaniu filtra nie posmarowali uszczelki olejem i powstała na niej fałda przy przykręcaniu ale to tylko moje przypuszczenia :hi:

Opublikowano

może ta chłodniczka źle działa i dlatego w tym miejscu olej wyrzuca [br]Dopisany: 07 Grudzień 2010, 20:22_________________________________________________Wymieniłem dziś filtr oleju uszczelka była "walnięta" podejrzewam że to ci specjaliści którzy wymieniali olej i filtr oleju przy przykręcaniu filtra nie posmarowali uszczelki olejem i powstała na niej fałda przy przykręcaniu ale to tylko moje przypuszczenia :hi:

To pewne że spartolili robote.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

i to dwa razy...

pewnie praktykant przykręcał filtr albo coś...

bo innej przyczyny to nie widzę dlaczego mogło się tak stać.[br]Dopisany: 15 Grudzień 2010, 18:12_________________________________________________Witam! sprawa jest tego typu że znów olej wyleciał w tym samym miejscu tzn przez filtr oleju było widać że uszczekla jest wypchnięta tak jak by było zbyt duże ciśnienie w układzie... co może być tego przyczyną?

z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam! :hi: