Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[C4 AAT Audi 100] Mułowaty silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni forumowicze niestety jest to tylko forum dla A4 ale postanowiłem sie podzielic z wami moim problem który mam z Audi C4 2.5TDI (jako to sie mowi tonący sie brzytwy łapie) a mianowicie:

Chciałbym sie podzielić tym co spotkało mojego 2.5 tdika być moze ktoś z was miał lub ma podobny problem a mianowicie:

Problem jest w Audi C4 2.5tdi AAT (250 000km)

1/ Kiedy silnik jest zimny odpala po kilku obrotach i przez jakis 10sek chodzi na zwiekszonych obrotach ok .1000-1100rpm, w tym czasie silnik kompletnie nie reaguje na wcisniecie gazu. Po 10 sek wszystko wraca do normy (obroty spadają do ok 850rpm ) i zaczyna sie kolejny problem. ->patrz pkt.2.

2/ Silnik juz reaguje na wcisiniecie gazu natomiast przy wcisinieciu gazu silnik reaguje bardzo wolno i bardzo wolno wkręca sie na obroty. (w zakresie ok.2500 - 4000 jest troche lepiej) oczywiście to wszystko odbywa sie na na biegu jałowym.

Jednym słowem ruszając pod górę przy obrotach 1500 rpm na 1 -szym biegu silnik zdechnie i jest kompletny brak mocy.

3/ Silnik jak sie nagrzeje wyczuwalne są delikatne falowania obrotów.

Krótka historia ponizej:

W momencie kupna został sprawdzony silnik w ASO i diagnoza była następująca: problem z recyrk spalin (cos z EGR) i

jakiś błąd dot. czujnika położenia pedału gazu ale wtedy wszystko chodziło bez problemu. Problem sie pojawił w momecie kiedy auto dłuższy czas stało i pewnego dnia zaświecił sie "check engine" i to by było na tyle. (silnik palił przez chwile i gasł), wtedy serwis (warsztat w krakowie XXX) i wtedy wymieniono jakiś układ sterowania w pompie i problemy są tego typu jak napisałem wyżej. (koszt 2500zł i robota nie zrobiona). Chcialbym dodać iż silnik obecnie jak sie jeźdiz w ogóle nie kopci i wszystko wygląda na OK ale sa tego typu problemy jak napisałem wyżej.

Jezeli ktoś ma jakiś pomysł co z tym fantem zrobić to please o komentarze, ewentualnie namiary na dobrego majstra od TDI.

(nadmieniam iż niechciałbym kolejnych 2000zł ładować w naprawy).

Pozdrawiam i jezeli ma ktoś jakieś pytania to na forum proszę.

Opublikowano

Spróbuj zrobić pełne logi autka i wrzucić je na forum w dziale DIAGNOSTYKA VAG.

Powinno to dać spory pogląd co się z nim dzieje.

Tutaj masz wyjaśnione co i jakie logi po kolei zrobić:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,18478.0.html

Opublikowano
  • Autor

Dodatkowo problem jest tego typu iż Vagiem 3.11 nie jestem w stanie sie połączyć ze sterownikiem silnika, i jedynym programem którym mogłem sie połączyć to jest DeltaScan dla silnika 1Z.

Ale ok spróbuje sie podłaczyć jakąś nowszą wersją VagCom'a.

Ps: W warsztacie w/w tez mieli problemy z podłączeniem sie do sterownika.

Opublikowano

Dodatkowo problem jest tego typu iż Vagiem 3.11 nie jestem w stanie sie połączyć ze sterownikiem silnika, i jedynym programem którym mogłem sie połączyć to jest DeltaScan dla silnika 1Z.

Może masz jakieś mechaniczne zabezpieczenie na OBD ??

Opublikowano

Jezeli ktoś ma jakiś pomysł co z tym fantem zrobić to please o komentarze, ewentualnie namiary na dobrego majstra od TDI.

(nadmieniam iż niechciałbym kolejnych 2000zł ładować w naprawy).

jedz do tego mechanika co ci robil ten sterownik powinienes miec jakas gwarancje powiedz mu co sie dzieje i niech robi za darmo!

Opublikowano

jedz do tego mechanika co ci robil ten sterownik powinienes miec jakas gwarancje powiedz mu co sie dzieje i niech robi za darmo!

Zgadzam się - na wykonaną pracę i części powinieneś mieć gwarancję i jeżeli coś jest nie tak to ten ktoś powinien zrobić to w ramach gwarancji.

Ale niekoniecznie te objawy co opisałeś muszą być spowodowane wadliwym wykonaniem pracy przez tego mechanika.

Moja rada - zrób pełne logi i daj do przejrzenia w dziale DIAGNOSTYKA.

Tylko wykonaj je proszę zgodnie z tym opisem co podałem parę postów wyżej.

Opublikowano
  • Autor

Kolego moderatorze

Mały komentarz do mojego wątku propos zmiany w nagłówku: temat dotyczy silnika AAT w Audi 100 model C5 a nie B5 jak to zostało zmienione.

Opublikowano

Kolego moderatorze

Po prostu Łukasz - nie lubię tego rodzaju zwrotów.

To tak jakby ktoś ciągle do mnie mówił "Kolego mgr inż".

Mały komentarz do mojego wątku propos zmiany w nagłówku: temat dotyczy silnika AAT w Audi 100 model C5 a nie B5 jak to zostało zmienione.

Małe niedopatrzenie - zadowolony ??

Opublikowano
  • Autor

Łukasz nie ma problemu i dziekuję za zrozumienie.

Ps: Z jednej strony małe niedopatrzenie a z drugiej moj błąd (mozna to było w nagłówku bardzo prosto zrobić - tak jak to zostało skorygowane), a poza tym proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem jednym z nowych i nie do końca znam panujące tutaj zasady. Ale to wszytko poza tematem tak nawiasem mówiąc a lepiej kontynujmy wątek...

Tak jak radzicie w tygodniu postaram sie zrobić logi wg rad i myślę że posuniemy sie do przodu (być może bedzie z tego niezła lektura dla

posiadaczy AAT).

Opublikowano

Łukasz nie ma problemu i dziekuję za zrozumienie.

Spoko, nie było sprawy :>

Ps: Z jednej strony małe niedopatrzenie a z drugiej moj błąd (mozna to było w nagłówku bardzo prosto zrobić - tak jak to zostało skorygowane), a poza tym proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem jednym z nowych i nie do końca znam panujące tutaj zasady. Ale to wszytko poza tematem tak nawiasem mówiąc a lepiej kontynujmy wątek...

Nauczysz się i rzeczywiście lepiej skończmy te małe OT, bo zaraz nas Admini pogonią :tongue4:

Tak jak radzicie w tygodniu postaram sie zrobić logi wg rad i myślę że posuniemy sie do przodu (być może bedzie z tego niezła lektura dla posiadaczy AAT).

Na pewno jakieś nowe doświadczenie i informacje, które może komuś się przydadzą.

Rób logi i wrzucaj je do przeanalizowania, ale do działu DIAGNOSTYKA VAG.

Opublikowano

Może masz jakieś mechaniczne zabezpieczenie na OBD ??

tam jest sterownik z epoki kamienia łupanego nie akceptowalny przez wszelkie wynalazmki firmy Viaken i program Vag-Com i niczym inny jak oryginalnym Vag'iem sie nie połaczysz w celu pełnej diagnostyki.... ;)

Opublikowano
  • Autor

no wiec w takim przypadku czyżby pozostawała tylko ASO ? DeltaScanem (wer Demo) sie podłączyłem bez problemu tak więc powinien być jakiś soft którym można by logi zrobić. Proszę o radę w tym przypadku bo bez tego nie ruszę z miejsca.

Opublikowano

no wiec w takim przypadku czyżby pozostawała tylko ASO ? DeltaScanem (wer Demo) sie podłączyłem bez problemu tak więc powinien być jakiś soft którym można by logi zrobić. Proszę o radę w tym przypadku bo bez tego nie ruszę z miejsca.

Może spróbuj VWTOOL'em ?? Może ten soft się połączy.

Opublikowano

no wiec w takim przypadku czyżby pozostawała tylko ASO ?

sa warsztaty ktore posiadaja oryginalne niebieskie pudełeczko VAG .... ;)