Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Jazda po kałużach-strata mocy od 900-1800obr i teraz gaśnie cakiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich po dluzszej bezawaryjnej jezdzie

Sytuacja wyglada tak - aura jaka jest kazdy widzi - mokro-roztopiony snieg itd. Jechalem ostatnio nie najlepsza drozka o ktorej bog i drogowcy zapomnieli-duzo blota posniegowego i wody roztopionej na kilkumetrowe kaluze.Pomalu tak sobie jechalem -starajac omijac co sie da-jednak w wode sie wjezdzalo i to nie raz-czasami dosc dynamicznie. Pod silnikiem nie mam chwilowo oslony-zdjalem w wakacje do czegos i jakos nie po drodze mi zalozyc jest.

Po ktoryms wjechaniu w kaluze auto stracilo moc w przedziale od 900 do 1800obr - ledwo reagowalo na pedal gazu - rozpedzalo sie jak mul totalny.Sytuacja zmieniala sie po zalaczeniu turbiny - ciagnal normalnie po przekroczeniu 1800obr - jednak przy probie przelozenia biegow np z 5 na 4 obroty (licznik) spadaly w ciagu sekundy prawie do 900 w zaleznosci jak szybko zmienilem bieg i auto znowu ledwo co sie rozpedzalo do 1800br zeby gnac normalnie po zalaczeniu turbiny.Jak juz byla 5 i np 120 na liczniku to spokojnie moglbym i 200 poleciec ale po zmianie biegu od razu lecial na 900 obr i mulenie.

Zdarzylo mi sie cos takiego pare razy po wjechaniu w kaluze-jednak po kilkunastu minutach jazdy - zgaszeniu i zapaleniu auta objawy mijaly i bryka ciagnela normalnie. W tym wypadku nie ustapilo to po postoju 8h - a co gorsza dzisiaj ide na parking - probuje odpalic samochod a tu zapalil i zgasl.

Odpala normalnie bez krztuszenia - 2 -5 sekund i tak jakby mu paliwa braklo - krztusi sie i gasnie.Raz udalo mi sie go pogazowac moze z 8-10 sekund i tez zgasl.

Zapialem vaga - przy enginie pokazal mi blad ( nie zapisalem-ale zaraz go poszukam) cos z presure - skasowalem -blad sie nie pojawil a auto gasnie.Zadnych wiecej bledow vag nie pokazuje - auto zachowuje sie jakby mialo zapchana rure wydechowa-ale spaliny wala bo w lusterku widze-normalnie tak jak przy zimnym aucie.

Co to moze byc??Cos zalalo sie i zmarlo?? Co mozna wywnioskowac po objawach??

Opublikowano

na poczatek zdejmij obudowe filtra powietrza z przepływka i zobacz w jakim stanie jest filtr powietrza- czy nie jest mokry. dla mnie to wyglada na zassanie wody przez silnik... jesli mam racje to sie ciesz ze nie zassał duzej ilosci wody w gary.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdze to w ciagu 2h bo jestem poza domem - a jesli bedzie mokry to co poczac? garaz i w cieple miejsce czy filtr i przeplywke sama suszyc???

Opublikowano

Filtr wtedy wymien,

Opublikowano
  • Autor

Trafiony zatopiony-mokry filtr powietrza. Po wyciagnieciu filtra pali i chodzi ok - udaje sie po zakup - jednoczesnie dziekujac za pomoc - zaoszczedzone pare zl na holowanie i mechanika :hi: :hi: :hi: Pozdrawiam :naughty:[br]Dopisany: 09 Styczeń 2011, 13:08_________________________________________________Niestety sama wymiana filtra nie pomogla - okazuje sie ,ze strzelona jest przeplywka - kiedy ja podlacze to auto gasnie - a kiedy jest odlaczona to normalnie odpala i chodzi tylko wiadomo ,ze wtedy muli przy jezdzie. Probowalem ja przeczyscic po wymontowaniu-ale jest dosyc zabudowana-zreszta gdyby auto mulilo to czyszczenie mialoby sens-przy tym jak gasnie jak podlacze przeplywomierz to raczej uszkodzenie przeplywki.

Mial ktos podobna sytuacje z gasnacym autem z podlaczonym przeplywomierzem??

Czas bedzie nad zakupem pomyslec - sa dwie opcje

niby boshowska za 295 zl

http://allegro.pl/przeplywomierz-audi-a3-a4-1-9-tdi-90-101-110-bosch-i1400295583.html

i magneti marelli za 195zl

http://allegro.pl/przeplywomierz-audi-a3-a4-a6-octavia-1-9-2-0-tdi-i1379324150.html

jak to sie ma do przeplywki w serwisie - kiedys cos mi sie obilo o uszy akcja ,ze daje sie stara uszkodzona a nowa(regenerowana) dostaje sie w serwisie w ciekawej cenie? Myslicie ,ze to jeszcze dziala???

Opublikowano

Kolego przed kupnem przeplywki zaslep jeszcze EGR (sciagnij waz z egr i zaslep go np. sruba) i zobacz czy cos sie zmieni.

Opublikowano
  • Autor

A wiec jako wskazowka dla innych - zaslepienie egru nie pomoglo. Pojechalem w Kwidzynie do serwisu Bosha-mieli na miejscu taka sama boshowska z programu wymiany i pogonili mi za 275zl. Nowa kosztowala 595zl. Ta z tego programu bosha-exchange - wyglada tez jak nowka - zreszta jazda probna pokazala ,ze samochod idzie jak burza-wiec to ,ze one sa przez bosha regenerowane nie ma wplywu na ich jakosc.

Reasumujac - uwazajacie na duze kaluze - u mnie mokry filtr do wyrzucenia i przeplywka do wymiany - jak to ktos wczesniej napisal-szczescie ,ze silnik wody nie wzial bo bym stal i ryczal :gwizdanie:

Takze dzieki za naprowadzenie wszystkim :hi: :hi: :hi:

pozdrawiam

Bartek