Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Po wymianie termostatu dolny wąż do połowy ciepły, zimna chłodnica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wymieniłem ostatnio termostat na oryginalny z ASO wraz z oringiem. Mechanicy powiedzieli że po pewnym czasie auto samo się odpowietrzy, pomimo tego zsunąłem wąż od nagrzewnicy i przez tą dziurkę odpowietrzałem go (z braku klimatronika , pokrętło na maxa i minimalne obroty). Pompowałem energicznie górny wąż który idzie do chłodnicy, ok.10 minut, z dziurki leciała mgiełka płynu z powietrzem a na koniec zaczął co raz częściej tryskać. Na koniec przygazowałem auto i jak płyn tryskał z tej dziurki nasunąłem wąż i wszystko uszczelniłem. Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Dlaczego górny wąż jest cały gorący oprócz wlotu do chłodnicy i dlaczego dolny wąż też jest ciepły do połowy a od chłodnicy d*pa. W środku wali bardzo ciepłym powietrzem, wskazówka pokazuje zakres 88-90 stopni. A oto moje wątpliwości i spostrzeżenia:

1) Dlaczego górny i dolny wąż od strony chłodnicy są zimne, podobnie jak sama chłodnica, sprawdzałem ją z obydwu stron i lipa

2) Rurki biegnące do nagrzewnicy są gorące(jednakowo) w środku jest cieplutko, czasami jeszcze tylko trochę zabulgota, znak że układ powoli się odpowietrza (tak myślę)

3) Dolna rurka która biegnie do zbiorniczka wyrównawczego jest zimna, czy tak powinno być ?

Rano przed rozruchem sprawdzałem wartości w bloku 7 za pomocą Polskiego Vaga, który jako jedyny raczy działać po windows 7

Temp paliwa 4.9, zasysanego powietrza 1.8, temp silnika 2.7

Po jeździe wartości wyglądały następująco 25.2 , 13,5 , 85.5 z czego jak chwile postałem temp silnika wynosiła 88.2 stopnia czyli termostat raczej się otworzył

Nie wiem, może jestem przewrażliwiony ale używam często auta i nie mogę sobie pozwolić na jakąkolwiek usterkę. Czy waszym zdaniem wszystko jest tutaj w porządku ?

Może któryś z tych mądrych czujników się spieprzył i Vag tego nie pokazuje, a czujnik robi swoje.

Co by się działo gdybym jeździł cały czas z zamkniętym termostatem ? Nie zagotowało by się to wszystko przypadkiem?

Nie odpowietrzałem natomiast chłodnicy, czy tutaj może tkwić cały problem?