krzys256 Opublikowano 24 Marca 2011 Opublikowano 24 Marca 2011 Witam kolegów. Postanowiłem zwrócić się do Was o pomoc, gdyż nikt nie potrafi mi doradzić... Mam skrzynię tip-tronic 5-biegową. Podczas jazdy zmiana biegów następuje bardzo płynnie aż do 4-go biegu. Przy zmianie z 4 na 5 natępuje bardzo mocne uderzenie(szarpnięcie). Jest jeszcze gorzej gdy przychodzi czas na redukcję z 5 na 4, wówczas "walnięcie" jest jeszcze mocniejsze. I dzieje się to tylko pomiędzy tymi dwoma biegami. Może któryś z kolegów spotkał sie z taka sytuacja? Może ktoś potrafi powiedzieć czy taka usterkę da się naprawić? Czy skrzynia jest do uratowania? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
tomcrack27 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 witam.....ja spotkalem sie z takim czyms bo mialem u siebie podobny problem tyle ze z 3 biegiem...kolega z forum mi doradzi abym dobrze wyplukal skrzynie i przedmuchac tez trzeba dokladnie takie kanaliki przez ktore przeplywa olej bo moga byc zapchane od opilkow i to moze byc powodem tych tych objawow.a podstawowe pytanie to czy wymieniales u siebie olej w skrzyni i filtr?
krzys256 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Tak. Olej i filtr był zmieniany całkiem niedawno. Ale skoro mówisz że trzeba przeczyścić dokładnie skrzynie to wymienię go jeszcze raz. Tylko pytanie czy to pomoże...
tomcrack27 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 wiesz tu kolega z forum tez mial takie same objawy co ty i wyczyscil dokladnie skrzynie i mowi ze problem znikl
krzys256 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Dokładnie wyczyścić czyli co zrobić kolego? Bo jak rozumiem sama wymiana oleju nie wystarczy, prawda?
tomcrack27 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 nalezy ja wyplukac(sa do tego odpowiednie srodki) chodzi mi dokladnie o opilki ktore podczas eksploatacji sie osiadaja i zwroc uwage na kanaliki gdzie przeplywa olej bo musza byc oczyszczone z opilkow przez to jak sa zapchane dochodzi wlasnie do takiego dziwnego dzialania skrzyni jak opisales.....wiec znajdz zaufanego mechanika ktory sie na tym zna ale naprawde zna i zycze powodzenia..pisz jak cos
krzys256 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Dziękuję kolego za pomoc. Bede próbował tak jak radzisz. Pozdrawiam
Gość Damian A4 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Wg mnie wypłukać to sobie możesz...... Koledze mojemu jak pukało to mu kosz pękł
krzys256 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Twierdzisz więc że płukanie i wymiana oleju nic nie da?
tomcrack27 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 to trzeba płukac umiejetnie i wtedy bedzie wszystko ok
Rekomendowane odpowiedzi