Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Stukanie między czwartym a piątym biegiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów. Postanowiłem zwrócić się do Was o pomoc, gdyż nikt nie potrafi mi doradzić... Mam skrzynię tip-tronic 5-biegową. Podczas jazdy zmiana biegów następuje bardzo płynnie aż do 4-go biegu. Przy zmianie z 4 na 5 natępuje bardzo mocne uderzenie(szarpnięcie). Jest jeszcze gorzej gdy przychodzi czas na redukcję z 5 na 4, wówczas "walnięcie" jest jeszcze mocniejsze. I dzieje się to tylko pomiędzy tymi dwoma biegami. Może któryś z kolegów spotkał sie z taka sytuacja? Może ktoś potrafi powiedzieć czy taka usterkę da się naprawić? Czy skrzynia jest do uratowania? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam.....ja spotkalem sie z takim czyms bo mialem u siebie podobny problem tyle ze z 3 biegiem...kolega z forum mi doradzi abym dobrze wyplukal skrzynie i przedmuchac tez trzeba dokladnie takie kanaliki przez ktore przeplywa olej bo moga byc zapchane od opilkow i to moze byc powodem tych tych objawow.a podstawowe pytanie to czy wymieniales u siebie olej w skrzyni i filtr?

Opublikowano
  • Autor

Tak. Olej i filtr był zmieniany całkiem niedawno. Ale skoro mówisz że trzeba przeczyścić dokładnie skrzynie to wymienię go jeszcze raz. Tylko pytanie czy to pomoże...

Opublikowano

wiesz tu kolega z forum tez mial takie same objawy co ty i wyczyscil dokladnie skrzynie i mowi ze problem znikl

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie wyczyścić czyli co zrobić kolego? Bo jak rozumiem sama wymiana oleju nie wystarczy, prawda?

Opublikowano

nalezy ja wyplukac(sa do tego odpowiednie srodki) chodzi mi dokladnie o opilki ktore podczas eksploatacji sie osiadaja i zwroc uwage na kanaliki gdzie przeplywa olej bo musza byc oczyszczone z opilkow przez to jak sa zapchane dochodzi wlasnie do takiego dziwnego dzialania skrzyni jak opisales.....wiec znajdz zaufanego mechanika ktory sie na tym zna ale naprawde zna i zycze powodzenia..pisz jak cos

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję kolego za pomoc. Bede próbował tak jak radzisz. Pozdrawiam

Opublikowano

Wg mnie wypłukać to sobie możesz...... :decayed:

Koledze mojemu jak pukało to mu kosz pękł :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Twierdzisz więc że płukanie i wymiana oleju nic nie da?

Opublikowano

to trzeba płukac umiejetnie i wtedy bedzie wszystko ok :cool1: