Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Szkoda całkowita.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwa tygodnie temu miałem ktoś mi wymusił Fiatem Uno w wyniku czego zostało uszkodzone moje auto. Uszkodzenia kwalifikujące do wymiany: maska, przedni zderzak, lewy błotnik, lampa lewa, kierunkowskaz lewy, wzmocnienie czołowe, chłodnica wody, chłodnica klimatyzacji, intercooler, zbiorniczek wspomagania, zbiorniczek spryskiwaczy, 2x odbój zderzaka, śmigło visca. Została także uszkodzona lewa podłużnica (trochę z przodu). W czwartek był rzeczoznawca i powiedział, że auto kwalifikuje się do szkody całkowitej. Czy te uszkodzenia kwalifikują auto do szkody całkowitej? Auto to oczywiście A4 Avant AFN 96r. Z tego co czytałem na necie to kwalifikując moje auto do szkody całkowitej chcą mnie wydymać bo zaniżą cenę rynkową auta przed zdarzeniem i zawyżą cenę auta po zdarzeniu. Z góry dziękuję za odpowiedz.

Opublikowano

będziesz miał kosztorys, będzie wszystko wiadomo

Opublikowano

Przy takich uszkodzeniach będzie szkoda całkowita, ale i na tym polu można skutecznie powalczyć :)

Opublikowano
  • Autor

Więc jest szkoda całkowita. Problem w tym że zaniżyli mi wartość auta na 9800zł gdzie za tą kasę można kupić grata a ja miałem auto bezwypadkowe i w bardzo dobrym stanie. Gdzie nie pojechałem, czy na przegląd, czy ostatnio geometrię lub nie dawno kolega który handluje autami każdy mówił że auto jak na 96r jest w świetnym stanie i bardzo zadbane. Wartość po wypadku wycenili na jakieś aukcji na 4000zł i wypłacili mi różnicę 5800 zł. Za tą kasę zrobię auto ale to nie zmienia faktu że mnie wydymali. Co proponujecie zrobić w takiej sytuacji? Może jakiś warsztat jak by wycenił koszt naprawy na sumę nie przekraczającą wartość auta to wtedy ze szkody całkowitej zmienili by kwalifikację na naprawę?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,mnie spotkała podobna sytuacjia,wycenili mi wartość pojazdu bezpośrednio przed zdarzeniem na 9200.pln a po zdarzeniu na 3047.50pln,przy czym wysokość odszkodowania 6152.50pln. Jest to kwota strasznie zaniżona,może ktoś z klubowiczów orientuje się w tych sprawach i coś pomorze.z góry dziękuje i pozdrawiam.

Opublikowano

Witam was serdecznie, wydaje mi się że możecie spróbować dochodzić swoich praw przez urząd ochrony konkurencji i konsumeta. Można również wrócić się o pomoc do Pz-motu, poprosić o ekspertyzę rzeczoznawcy i ewentualnie wystąpić z pozwem do sądu jednak wcześniej zasięgnijcie porad prawnych czy macie szanse z nimi wygrać. To częsta praktyka firm ubezpieczeniowych bo orzekając o szkodzie całkowitej wypłacają wam mniejsze odszkodowanie niż to które musieli by przeznaczyć na naprawe. Oczywiste jest że wyceny waszych samochodów przed wypadkiem są jakimś nieporozumieniem i to bez dyskusji za 10 tysięcy można kupić zajechane na maras a4 do kapitalnego remontu rzadkością jest w miare dobrze utrzymany model. Pozdrawiam i życze powodzenia w załatwianiu sprawy.

Opublikowano

ja mialem duzo mniejsze uszkodzenie i tez byla szkoda calkowita.... tylko bylo to ok 2lata temu i wartosc auta byla 12tys.... wyplacili 6 tys, ja akurat nie protestowalem, bo wymienione zostalo wszystko co bylo uszkodzone, polakierowane w normalnej lakierni (nie gdzies w szopie zeby taniej bylo) i jeszcze naprawde sporo kasy zostalo.... ale taka prawda ze wartosc auta to niewiem z skąd oni biora, bo z chcecia bym kupil drugie takie auto jak moje z cene jaka podaja ubezpieczalnie