Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Wyciek z kol. wydechowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :decayed:

Dawno nie zaczynałem nowego watku..

Przestal dymic, latalem, przejechalem 3 tys km i nagle znowu zaczal dymic :shocked:

Wyczyscilem intercooler i sucho tam. Przed oddaniem turbiny do reklamacji ( regenerowana ) powiedzieli ze napewno nie dymi od turbiny bo sami mi pokazali sucha i bez nagaru. Wiec co by tu zmienic.. hmm .. szukam kompa w miedzy czasie bo ten virus mnie wykonczy ( 1.3 Bar-a w peaku )

Sprawdzam swiece a one czarne, nalot lekki, ale gdzie nigdzie pod nalotem dosc silny nalot. Suchy.

DSC00018.jpg

DSC00013.jpg

Wyczyscilem, przedmuchalem, sprawdzilem jeszcze raz intercooler, i w sumie to tylko kropla oleju mi spadla wiec pomimo tego przemylem, zostawilem na dzien na przeschniecie.. Dzis przychodze skladam wszystko do kupy, odpalam i znowu przy odpaleniu dymek.. ale ok spoko.. pochodzil zagrzal sie, troche dodalem gazu a on znowu dymi ( na wolnych nie dymi ).

Otwieram maske a gdzies w okolicy leci mi smrod spalonego hmm gumy, plastiku, oleju... szybko zdejmuje dolot ( odpalony silnik ) i o to co zobaczylem :confused4:

DSC00022.jpg

Olej leci na laczeniu kolektor wydechowy - turbina.

I teraz.. Czemu leci olej ? Optymistyczna wersja to uszczelniacze, czy cos wiecej ? Od czego zaczac ? Zmierzyc cisnienie ? Na brak mocy nie narzekam ( jeszcze na 3 biegu zapiszcze :decayed: ) Narazie nie jezdze, chce wreszcie to ogarnac i jezdzic bez dymkow :disgust: . Szukam kompa i chce serie bo ten virus mnie wykonczy...

Rozpisalem sie, ale moze ktos wytrwal do konca i powie co o tym mysli :mysli:

Opublikowano

hehe turbo puszcza na wydech zapewne mialem to samo po regeneracji narazie mam spokoj :hi: nie bral duzo oleju nie musialem dolewac ale wystarczylo na tyle zeby sporadycznie kopcil a zwlaszcza pod obciazeniem ( przy ruszaniu ) upenij sie ze to nie turbo to ze nie ma luzu nie znaczy ze uszczelniacze nie poszly wystarczy kilka sekund bez smarowania i po uszczelniaczach wiem ze zmieniajac turbo musialem zalac olejem i pokrecic walem troche zanim odpalilem nie wspominajac o sprawdzeniu wszystkich wezy :) ale temat ograniety

Opublikowano
  • Autor

Dwa razy juz turbawka byla na stoje na gwarancji a powodem bylo dymienie i luzy na wirniku. I za kazdym razem mowili ze to nie wina turbiny, ale to wiecie kazdy tak moze mowic tylko po to aby nie wymieniac nic w srodku.

Tak wygladala ciepla strona po pierwszych dymieniach.

DSCF4150.jpg

Turbo wrocilo z gw. zamontowalismy, wedle wszystkich procedur wiec z tym spokojnie. Pojezdzilem troche i bylo spoko, pozniej znowu zaczal dymic, wiec dalem mu pod ogon i znowu przestal dymic i tak jezdzilem chyba z 2 tys km, nie zalujac mi od czasu do czasu. I ostatnio znowu zaczal puszczac dymki. WTF ? :disgust:

Tym razem przegonienie nic nie daje wiec odpuscilem takie radykalne sposoby. I przypadkiem znalazlem takowy wyciek.

Nie wykluczam turbiny ale i nie moge wykluczyc np. uszczelniaczy.

Dymka pusci zaraz po odpaleniu i pozniej przy ruszaniu, 1,2 bieg pozniej nie widac i tak jak bylo pisane jak stoje na swiatlach i ruszam to znowu zakrywam tylnia szybe. Nie jest to mocne dymienie, ale widoczne i czuc. Oleju baaardzo malo mi bierze na 2 tys km moze z 1mm z miarki oleju. Od czego tu zaczac ? Bo oddac samochod dla mechanika to nie problem tylko kazdy swoje prawi, jeden sciagac turbo, inny czapke, a inny zmieniac silnik. :no: