Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Dziwne zachowanie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wczoraj po wymianie czujnika temperatury cieczy w mojej audiczce silnik zaczal przerywac, zaczał odpalac za drugi razem, bo za pierwszym zapala i gasnie,jak juz go uruchmie to po dodaniu gazu zaczyna sie dławić i tak za kazdym razem na luzie, w trakcie jazdy na zimnym silniku potrafi poszarpywać.dodam ze podczas wymiany czujnika temp. cieczy rozlacło mi sie troche płynu wszędzie moze też na cewke pare kropel i na lambde.poczekałem do nastepnego dnia żeby troche tam wyschło ale jest bez zmian.na vagu nic.niedawno wymieniłem przepływomirz, wyczysciłem przepustnice,nowe kable WN,filtry tez nowe.auto jest z gazem ale na gazie tego problemu nie ma.dodam ze czujnik który kupiłem ma gruba końcówke, aten co miałem w aucie była cienka,ale ponoć taka może być według katalogu.

Opublikowano

Pytanie:

1. Z jakiego powodu wymieniałeś czujnik temp.?

2. Czy to jest oryginalny czujnik czy jakiś zamiennik?

Opublikowano
  • Autor

czujnik jest zaminnikiem, wymieniłem go ze względu na szarpanie na zimnym silniku. (podejrzenie mechanika)

Opublikowano

widzisz ja tez od dłuższego czasu walcze z zapalaniem , też mi zapalał za 2 razem teraz juz jak mu nie pomoge gazem to go nie zapale i nie rusze.....co do czujnika to tylko oryginalny kolego ja jutro kupuje i też bede wymieniał zobaczymy jakie bedą efekty czy bedzie poprawa.....wywala mi bład czujnika temp. wiec od tego musze zacząć.....mam nowy aku, nowe kable i świece NGK i żadnej poprawy a wręcz coraz gorzej.... najgorsze to że przyczyn może być wiele ....zacznij od eliminacji błedów komputera i wymiany tego co tam Ci pokaże a potem trzeba szukać jesli nie bedzie poprawy...

Opublikowano
  • Autor

Na vagu nic nie pokazywało co do czujnika tylko tak pogadałem z kolega mechanikiem i doszlismy do tego ze to moze byc czujnik temp. Stary zostawiłem w razie czego go spowrotem wsadze. Jeżli sie za wymiane tego czujnika chcesz zabrac to pamiętaj żeby to na zimnym silniku robic i przy odkręconym korku od zbiorniczka płynu. a i musisz to szybko robic bo ci duzo płynu może wypłynąć.Mi sie przez to wszystko pozalewało cewka, sonda.uważaj.Jeżli bedziesz miał na to jakiś sposób to daj znać. A jaki masz gaz?bo ja ma 2 gen. na krokowcu i na zimnym silniku mi obroty faluja na ciepłym już nie, jak bys wiedział czemu to proszę o podpowiedz

Opublikowano

Na vagu nic nie pokazywało co do czujnika tylko tak pogadałem z kolega mechanikiem i doszlismy do tego ze to moze byc czujnik temp. Stary zostawiłem w razie czego go spowrotem wsadze. Jeżli sie za wymiane tego czujnika chcesz zabrac to pamiętaj żeby to na zimnym silniku robic i przy odkręconym korku od zbiorniczka płynu. a i musisz to szybko robic bo ci duzo płynu może wypłynąć.Mi sie przez to wszystko pozalewało cewka, sonda.uważaj.Jeżli bedziesz miał na to jakiś sposób to daj znać. A jaki masz gaz?bo ja ma 2 gen. na krokowcu i na zimnym silniku mi obroty faluja na ciepłym już nie, jak bys wiedział czemu to proszę o podpowiedz

Skoro nie masz bledu czujnika to szarpanie nie jest jego powodem....hmm akurat tak sie skłąda że chciałem zobaczyc jaki mam czujnik i spisac numery i go wyciągłem bez odkręcania korka zbiornika i ani kropelka mi płynu nie wypłyneła.....ja mam sekwencje OMVL pełen automat ....mi na zimnym nie faluje.....przyczyn mozesz miec kilka w 1 kolejnosci sprawdz zawór węgla aktywnego, przepływomierz i przepustnica.......ja mialem tak ze mi w pewnym momencie zaczeły falowac obroty na luzie po jakims czasie mialem podniesione na 1300-1400 nm na luzie i syczenie z korka wlewu paliwa - przyczyna walniety zaworek wegla aktywnego ten na obudowie filtra powietrza...powinien cykać...po wymianie obroty równiutkie nic nie syczy....u ciebie na zimnym falują hmm zaczołbym od przepustnicy....

Opublikowano
  • Autor

Przepustnice czyściłem,przepływomierz wymieniony, filtr czysta, a jak ucho przyłoże do tego zaworku na obudowie filtra to słyszę cykanie równomierne.

dziś rano wsadziłem spowrotem stary czujnik temp. cieczy i jest oki.Przynajmniej odpala NORMALNIE A NIE ZA 3 RAZEM.ale na gazie i tak faluje ale tylko na zimnym.Mazut z reduktora spuściłem, filt jest nowy(3 tys.km),cała centaralka i regulacja była robiona tez 3 tys temu.Poza tym na benzynie i na gazie nierówno mi silnik chodzi.może lambda?