Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AFN POMPA WYCIEK PALIWA, fotostory, zdjecia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Miałem następujący problem: kilka dni temu gdy automobil stał lekko z górki (przelało się z osłony), pojawiła się pod nim plama z ON.

Wyciek paliwa miał miejsce wskazane na czerwono - poniższa fotografia (I):

PA180952.jpg

I. Widok pompy od strony kierowcy.

Paliwo wychodziło z pod tej śruby (zaślepki). Śruba ma specyficzny kształt - nie pamiętam jak się nazywa ten typ śruby. W tą śrubę jest wkręcona mniejsza stożkiem zakończona śruba (zaślepka) na klucz 12.

KROK PO KROKU:

1. Potrzebne narzędzia: klucz (energetyczny?), oczkowy 24, oczkowy 12, widlasta 17, widlasta 14, kombinerki.

Potrzebne części: o-ring 30x2,5 - oryginalny jest brązowy i można go dostać w salonie BOSCH (dojdą po numerach), ja założyłem zwykły olejowy bo BOSCH daleko :decayed:

2. Proponuje umyć dobrze ten obszar silnika, wiadome że paprochy w pompie to nic dobrego.

3. Odłączamy to co będzie przeszkadzać (2): wtyczki (czerwony), przewody paliwowe (niebieski), pierwsze dwie rurki/przewody wysokiego ciśnienia patrząc od kabiny (żółty),bo nie wejdzie klucz. Zabezpieczyłem wszystkie punkty przepływu paliwa bo i tak zawsze jakaś drobina może wpaść.

PA180953.jpg

II. Do odłączenia

4. Najlepiej najpierw odkręcić tą mniejsza śrubę na klucz 12 - przeszkadza w dobrym osadzaniu nasadki.

PA180955.jpg

III. Śruba w śrubie :tongue4:

5. Bierzemy w moim przypadku nowy klucz :naughty: i odkręcamy - śruba mocno jest dokręcona. Zacznie wylewać się paliwo skutkiem czego będzie zapowietrzona pompa. Więc warto się spieszyć ze zmiana o-ring'a.

PA180950.jpg

IV. Nasadowy k.

6. Nowy o-ring (już na śrubie) nasmarować olejem, żeby ładnie bez zacięć wszedł. No i solidnie dokręcić.

7. Przykręcić przewody od wtrysków -> podpiąć wtyczki -> założyć zasilanie na pompę.

8. Odpowietrzanie - eksperyment. Pierwszy raz użyłem podciosania do odpowietrzania i efekt nawet był - odpaliła po 10s kręcenia.

Użyłem dużej strzykawy (można dostać w aptece). Wężyk na powrót z pompy do filtra i uszło z 4 objętości (strzykawki) powietrza i pół z paliwem.

PA180956.jpg

V. Odpowietrzanie pompy.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dla porównania stary o-ring i nowy. Stary wyczuwanie jest już sztywniejszy i nie ma okrągłego przekroju.

PA180959.jpg

O-RING (stary-nowy)

Na koniec link do aukcji z kluczem:

Sprzedający EUMOR_COMPL Klucz pompy wtryskowej pompa wtryskowa 1 (2718486960) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

• 2 lata później...
Opublikowano

Niezly artykuł .... napewno sie przyda!!!!

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam prawdopodobnie ten sam problem:( dobrze ze jest info jak to zrobic i obejsc sie bez mechanika(bedzie Pan zadowolony:) pozdrawiam