Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak przerobic zamek z eu dla klapy us zeby dzialal z pilota

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam nastepujacy problem , w swoim audi a4 b5 w wersji europejskiej zalozylem klape us

co sie okazalo zamki roznia sie diametralnie

Przed zalozeniem klapy us'a Klape zamykalem z pilota wraz z zamykaniem drzwi , problem tkwi w tym ze do klapy us nie posiadam kluczyka i nie potrafie jej zamknac na zamek a elektryka nie działa

( mam taki pomysl zeby ze starej instalacji zamka z wersji eu wykorzystac serwo do zmiany pozycji zamka za pomoca ciegna ,co sie okazalo po podlaczeniu zamka i serwa dalej nic nie dziala czy mikrostyki maja wplyw na zamykanie zamka ??? zeby zadzialalo serwo )

Czy ktos przerabiał taki zamek lub wymieniał jego wkład Prosze o jakies podpowiedzi

Dzieki

Opublikowano

Dołączam się do pytania, mam podobny problem?

Opublikowano
  • Autor

Jak znajde dzisiaj czas porobie fotki , i opis przeróbki bo chyba znalazlem sposob na przekladke kompletu el z polifta eu do us

Opublikowano

to ja czekam bo mnie też to czeka.

Opublikowano
  • Autor

siema nie mam fotek ale ja sprawe rozwiazalem u siebie w taki sposob

Z orginalnej instalacji zostawiamy ! :

- SILOWNIK SERWO czarny plastik z bialym kolnierzem wysuwa sie po nacisnieciu kluczyka " klik otwieranie bagaznika ' lub na pilocie open wszystkie drzwi

Kostki podswietlenia tablicy do przerobienia nie powinniscie miec z tym zadnych problemow w razie co pomoge

Kostki z mikrostykiem mikrostyk z blendy eu Zostaje lub nie wedle uznania !!! ja przerobilem mikrostyki dodalem je do klapy Us po zimie zamontuje je z dolu tylniego zderzaka wraz z przekaznikiem dodatkowego serwa ktore otworzy klape po dotknieciu noga mikrostyku ( otwieranie klapy z buta jak np w nowych mercedesach )

- przekladamy z wersji eu Blokade zamka ta ktora wchodzi w dolny rygiel klapy !!! jest w niej gniazdo do którego wpinamy czarna kostke jesli tego nie zrobimy nie oswietlimy naszego bagaznika !!!!!

Oczywiscie zostawiamy wszystkie przewody cala wiazke przerabiamy tylko kostki wtyczki z podswietlenia rejestracji !!!!

Co należy zrobic zeby dzialalalo wszystko ladnie z pilota :

W sumie to moj troche prymitywny sposob ale przynajmniej dziala klapa tydzien na samochodzie wszystko jest ok

Co robimy :

krok 1: zakladamy zamek z ryglem ten który montujemy przy koncu maski wpinamy do niego czarna kostke mamy swiatlo w bagazniku

Krok 2 : z zamka klapy us ROZBIERAMY Osłone bialy plastik oslaniajacy wnetrze zamka > nastepnie widzimy takie białe złacze do doprowadzenia wezyka z powietrzem Delikatnie go otwieramy i rozdzielamy dodatkowa biala osłonke z silikonowym kolnierzem > nastepnie trzeba dobrze przesmarowac biale plastikowe ciegno zamka aby latwo chodzilo porusza ono taki plastik z zebatka który blokuje zamek ( w pozycji w lewo klapa otwiera sie po przesunieciu w prawo klapa jest nie do otwarcia z zewnatrz !!!! )

Krok 3 : Zabieramy silownik serwo z klapy eu do piwnicy i wykonujemy do niego stelarz z Jakiegos kawałka blachy katownika ( musi byc dosc solidny ) nawiercamy 2 otwory pod serwo i 2 otwory pod nowe mocowanie serwa w masce !!

kROK 4 tERAZ bArdzo wazne : Wspomniany wczesniej zamek klapy us po przesunieciu bialej zebatki w lewo otwiera w prawo blokuje nasz zamek >>>> idziemy do piwnicy po stelarz serwa podlaczamy go sprawdzamy czy sie wysuwa Tak musi sie wysuwac Trzpien tego serwa ustawiamy na plastik zebatka blokujaca ( czyt wyz) zaznaczamy miejsca na otwory pod nasz stelarz wiercimy skrecamy wazne jest zachowanie odpowiedniej odleglosci aby trzpien serwa dobil wystarczajaco do bialej zebatki przesuwajac ja

krok 5 : serwo niestety tylko wypycha zamek odblokowujac go z pilota lecz nie zamyka ( opcja 1 robimy maly otwor na wysokosci zamka montujemy rygiel z golfa 2 i zamykamy klape manualnie wciskajac go przesuniemy plastik z zebatka w pozycje uniemozliwiajaca otwarcie zamka pozycja w prawo zamykamy klape jest zamknieta na zamek !!! naciskamy kluczyk otwieranie klapy serwo wypycha silownik przesuwa zebatke klapa otwarta dziekuje z uwage )

OPCJA 2 dla MAJSTERKOWICZOW Przerabiamy bialy plastik z serwa silownika w taki sposób aby w jedna strone wypychal zebatke a w 2 jak sie bedzie chowal poprostu swoja sila ja pociagnie !!! I mamy wtedy wszystko z kluczyka ( cholernie problemowe jest przerobienie tego ciegna aby tak dzialalo )

Jesli sie uda to w tej opcji dziala to w 2 strone mianowicie przyjmijmy ze mamy juz zamknieta klape > klikamy na pilot cyk klapa sie otwiera musimy ja szybko uniesc do gory bo silownik zachwile "pusci" i ponownie zamknie zamek

Teraz co do mikrostykow Mozemy je miec lub nie troche roboty i idzie je wpasowac w miejsce obok oswietlenia tablicy wpinamy wtyczke wszystko dziala ( nie sa potrzebne mozna zaslepic wtyczki i tez jest ok ) ja osobiscie po zimie zamontuje je do zderzaka jak wczesniej wspomnialem ( na szybko sprawdzalem wszystko i bedzie dzialac )

W razie pytan gg : 18640461