Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pisk z koła i szarpnięcie przy odpalaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj jak jechałem w trasie około 150km to w pewnym momencie, w korku jadąc jakieś 50km/h prosto ze stałą prędkością usłyszałem nagle jednostajny, przerywany pisk, z lewego lub prawego przedniego koła. Pisk dość głośny, rytmiczny: pisk-przerwa--pisk-przerwa--pisk itd. Po paru chwilach przestało, później już nie piszczało, ale jak podjechałem pod sklep i za parę minut chciałem odpalić silnik, to na sprzęgle i luzie poczułem szarpnięcie w okolicy prawego koła i silnik zgasł (co akurat jest u mnie normalne). Za drugim razem odpalił normalnie, bez żadnych dziwnych objawów. Dodam jeszcze że osoba idąca w tym czasie do samochodu słyszała jakieś stuknięcie, ja nie słyszałem nic bo miałem włączone radio, jedynie poczułem. Poduszki silnika i skrzyni nowe (nie wymieniłem tylko jednej z przodu silnika), klocki i tarcze przednie nowe, zawieszenie prawie nowe, tylko amory z przodu już trochę przeżyły. Ważny może być fakt że sprzęgło się kończy, łapie u samej góry, szarpie czasem przy zmianie niskich biegów. Ktoś ma pomysł co takie objawy mogą oznaczać?

Co do tych pisków to myślę nad łożyskiem, dużo kosztuje wymiana? A to szarpnięcie to dla mnie zagadka, gdyby to były oba koła to może sprzęgło czy coś, ale tylko prawe?

PS. Silnik ADR, rok 94/95