Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Naprawa bębenka bagażnika sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może komuś się to przyda-zapieczony, nie da sie przekręcić. Niestety zdjęć brak bo myślałem że nie uratuje tego a wyszło...fabryka.

Po wymontowaniu bębenka z auta najlepiej jest ściągnąć siłownik pneumatyczny i krańcówki (lekko sie podwarza i wysuwa do dołu).

Widok od tyłu bębenka:

1. Wysuwa sie zabezpieczenie sprężynowe elementu popychającego łącznik do zamka.

2. Wyciąga sie plastik

3. Z ośki ściąga sie seger i uwaga bo pod nim jest podkładka i SPRĘŻYNA która "odbija" bębenek.

4. Na ośce pozostaje po ściągnięcia coś typu tulei (kształtki).

5. Pomiedzy obudową głowną (całością) a wkładem (bębenkiem) jest pierścień zabezpieczający pod ktorym jest SPRĘŻYNA! przekręca sie go (np śrubokrętem) w prawo.

6. Wyciąga sie bębenek do "środka", naciskając na ramię cięgna-przechodzi na styk.

Teraz najtrudniejsze.

Żeby wyciągnąć bębenek trzeba ściągnać zewnętrzną nasadke niklowaną (ja delikatnie wpierw rozgiąłem kołnież zagnieciony a potem pobijałem za krawędz aż zszedł)-bębenek wychodzi na zewnątrz i to z KLUCZYKIEM PRZEKRĘCONYM W PRAWO.

U mnie nie dalo sie przekręcić dlatego w rękach biłem po ośce bębenka i to bez kluczyka:/ Ale nie do końca. Potem jakoś wsadziłem kluczyk i dalo sie jakos przekręcić.

Efekt...ruszyło i wyszło jakoś tylko że dwie zapadki sie skrzywiły ale uratowałem i nic nie pękło.

Zamek działa i wygląda jak nowy.

Tylko uwaga z podważaniem np srubokrętem...wszystko jest z alu także może pęknąć.

Zapadki są typu mosiądz, przy ewentualnym prostowaniu (biciu mlotkiem na płaskiej powierzchnik) robią sie z nich placki, łatwo sie deformują.

Pozdrawiam.