Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF 2002 r.] jakie żarniki po wymianie przetwornicy Valeo ksenon 12 pin na 4 pin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Zakupiłem Audi A4 B6 Avant 2002 r. z uszkodzoną przetwornicą Valeo Velarc 12 pin (nie działał lewy ksenon).

Na alledrogo zakupiłem przetwornicę Valeo 4 pin (nie będę kłamał- po prostu z niewiedzy).

Podczas rozmowy telefonicznej sprzedający zapewnił mnie, że przetwornice te niczym się nie różnią, poza kostką zasilającą.

Faktycznie, po małej przeróbce kostka pasowała do przetwornicy, a ksenon działał. Niestety nie na długo. Dziś prawdopodobnie padł mi żarnik. Wyglądało to tak, że odpaliłem auto, ruszyłem i wyskoczył mi komunikat o spalonej żarówce na FIS. Po zatrzymaniu się sprawdziłem, faktycznie nie działała. Jednak po ponownym uruchomieniu silnika lewy ksenon znów działał, by po jakichś 10-15 minutach ponownie paść. Tym razem na dobre. Po zamianie żarników (lewy na prawą stronę i odwrotnie) okazało się, że to na 99% wina żarnika, gdyż prawy działał po obu stronach, a lewy wcale.

PYTANIA:

1. Czy faktycznie powyższe przetwornice niczym się nie różnią, poza ilością pinów, z których i tak w obu przypadkach wykorzystywane są jedynie po dwa piny (+ i -)?

2. Czy wymiana przetwornicy Valeo 12 pin (która była podobno wykorzystywana tylko do 2002r.) na Valeo 4 pin wiąże się z obowiązkiem wymiany żarnika z d1s na d2s?

---------- Post dopisany 25-09-2013 at 16:30 ---------- Poprzedni post napisany 18-09-2013 at 23:51 ----------

Z braku chętnych odpowiedzi udzielę sobie sam :)

Otóż popytałem, zaryzykowałem i włożyłem dotychczasową żarówkę ksenon, tj. żarnik d1s. Jeżdżę tak już od kilku dni i wszystko działa bez zarzutu.

Wychodzi na to, że wspomniane przeze mnie przetwornice można stosować zamiennie, bez szkody dla autka.

Opis dostosowania wtyczki zasilania do przetwornicy 4 pinowej znajduje się w innym temacie: http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b6-nieoryginalne-przetwornice-xenonow-17353/

Opublikowano

Przetwornice niczym się nie,rozniae prócz wtyczki. Mają nawet ten sam nr. 12pinowe są droższe:-)

Zabezpiecz dobrze lampę przed wilgocią. Jak masz starą przetwornicę możesz ja wysłać do HIDSERWIS.PL oni regeneruja je. Moja wlasnie przyszła jutro montaż. Tersz muszę żarnik kupić z,pewnego źródła.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za potwierdzenie.

ja kupowałem żarnik na alle od tego Pana: lampy_jasinski. Namiar na niego znalazłem właśnie na tym forum.