Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nieszczelność układu wydechowego w A4 B8 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Właśnie zlokalizowałem u siebie mała nieszczelność układu 

Uszczelkę pewnie da się wymienić, ale zastanawia mnie ten drugi ślad zaznaczony na żółto. Czy ta flansza jest na stałe zespawana z DPF czy ruchoma ? Czy tutaj konieczne będzie spawanie ?

Czy ktoś wyciągał już DPFa ? Jest tam dość ciasno wiec pytanie czy da się to zrobić samemu czy lepiej gdzieś zawieźć ?

Czy taką nieszczelność można zaspawać w samochodzie czy DPFa trzeba wymontować ?

Nieszczelność objawiała się czasem zapachem spalin we wnętrzu. Głównie przy niższych temperaturach, ale nie zawsze i przed lub w trakcie wypalania DPFa. Ostatnio się nasiliło bo uszczelka pewnie bardziej zaczyna przepuszczać.

Czy ktoś wymieniał już może tą uszczelkę ?

Opublikowano
  • Autor

DPF był czyszczony w DE przy 47kkm razem z wymianą czujnika różnicy ciśnień. Może przy demontażu ktoś sie z nim za mocno poszarpał :/ nie wiem.

Pytanie tylko czy to jest spawane czy ruchome. Jezeli ruchome to moze wymiana samej uszczelki pomoże ,bo moze gdzieś tam w środku jest wydmuchana.

Gorzej jeżeli jest spawane bo pewnie trzebabedzie coś poprawić. Z zewnątrz na tej flanszy nie widać śladów spawu ... Zobaczymy jak rokręce.

A co z ew spawaniem bez wymontowania ? Można ?

Opublikowano
  • Autor

Uszczelkę zakupiłem, ale to zwykłe dwie blaszki ? wydmuchać tego chyba się nie da. Najprawdopodobniej przy czyszczeniu DPFa w DE nie mogli dojść do tej śruby z tyłu i jej nie dokręcili.

Swoją drogą to ich rozumiem bo dostęp tam jest makabryczny nawet po zdemonotowaniu filtra powietrza.

Czy jest gdzieś w ETCE jakaś instrukcja co trzeba wykręcić żeby dostać się do tej 3 śruby z tyłu (tam gdzie na zdjęciu jest nieszczelność) ?

Trzeba wykręcić sondę lambda czy może jakoś od dołu ? Może obieg do EGR trzeba rozkręcić ?

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Rozkręcić się udało. Po odczepieniu przewodu sondy lamda da sie włożyć płaską 12stkę od strony kabiny samochodu.

Nie była za mocno dokręcona ? w każdym badź razie słabiej niż pozostałe.

Udało się odkręcić same nakrętki tylko teraz mam problem z wyciągnięciem uszczelki bo DPFa za mocno nie da się popchnąć do tyłu ?

Jeszcze to sprawdzę. Pytanie czy koniecznie wymieniać szpilki czy zostawić te stare ? Nowe kupiłem i mam nowe nakrętki, ale różnią się trochę od tych oryginalnych.

Mają taki miedziany kolor. Stare nie są mocno zardzewiałe. Które lepsze ? Jakie są u Was ?

Opublikowano

Szpilek nie potrzeba wymieniać ,nakrętki są miedziowane żeby demontując następnym razem nie urywać szpilek .

Opublikowano
  • Autor

Tak to wygląda. Widać ewidentnie że było nieszczelne ?

Brakuje mi 3mm żeby zdjąć DPF ze szpilek i wyciągnąć uszczelkę.

Hej,

Nadal mam problem z wyciągnięciem uszczelki.

Próbowałem maksymalnie poluźnić przewody od czujnika różnicy ciśnień ale nic to nie dało. Coś mnie blokuje, ale nie wiem co.

Czy ktoś już to robił ? Brakuje pare mm.

Czy koniecznie trzeba wykręcać szpilki żeby wymienic uszczelkę ?

Próbowałem wd-40 2 nakrętki ale nie specialnie chciały się ruszyć.

Jakiś pomysł oprócz grania ?

A może zostawić starą uszczelkę, tylko ja oczyścić i konkretnie dokręcić ?

Opublikowano

Uszczelkę musisz wymienić -stara już odciśnięta ,spróbuj wykręcić szpilki ,spryskaj wd i zostaw na parę godzin powinno pomóc .

Powodzenia

Opublikowano
  • Autor

2 się udało, z trzecią (tą gdzie jest najgorszy dostęp) bedę walczył jutro. Może WD pomoże.

---------- Post dopisany 03-03-2014 at 21:25 ---------- Poprzedni post napisany 02-03-2014 at 19:38 ----------

Alleluja!

Udało sie ostatnią, ale do samego końca szła ciężko.

Czy macie może jakieś wskazówki co do procesu odwrotnego ?

Jak i czym wyczyścić końcówki DPFa i turbo ze smoły w miejscu gdzie ma byc nowa uszczelka ?

Czy szpilki wkręcać 2 nakrętkami na maksa ? czy na szpilki i nakrętki stosować jakiś smar miedziany na wysokie temp ? jeżeli tak to jaki najlepiej ?

I ostatnie pytanie co do momentu dokręcania śrub. Czy można po prostu na oko starając się nie urwać szpilek ? Tam jest tak ciasno że ledwo da się kręcić płaskim, a co dopiero dynamometrycznym ?

Jak widac nowe szpilki sa trochę krótsze, a nakrętki też mają inny kształt. Czy u Was też są takie ?

Operacja zakończona.

Na śruby poszedł molyslip miedziany do 1100*.

Mam nadzieje że będzie OK, będę obserwował.

Dzięki za pomoc.