Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

praca na trzech cylindrach:(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

od niedawna borykam się z problemem- po porannym odpaleniu i przejechaniu ok. 3km usłyszałem nierówną pracę silnika- tak jak by pracował na trzech cylindrach. Podłączyłem komputer i pokazał mi błąd związany z masą powietrza czy coś w tym stylu. Po skasowaniu już nic nie pokazuje. Odkręciłem kolektor celem sprawdzenia co się dziele w silniku i zauważyłem że przy czwartym tłoku jest sadza od spalin (to samo na zaworze - oblepiony). dodam tylko że sprawdzałem bloki pomiarowe kanał 13 i wszystkie wtryski są w granicach -0,25 do +0,30_ wtryski były niedawno na nowe. Jakieś pomysły??

Opublikowano

podwieszajace sie hydrosztosy....stad moze praca na 3cyj.

Opublikowano
  • Autor
podwieszajace sie hydrosztosy....stad moze praca na 3cyj.

a możesz bardziej opisać o co chodzi z tymi hydrosztosami:> bo niebardzo wiem o czym piszesz...

Opublikowano

wałek rozrzadu na nie napiera a one otwieraja zawory.hydrosztos staje sie miekki i nie otwiera zaworów i stad moze byc efekt ze 1cylinder nie pracuje... ale to tylko sugestia,pojedziesz do mechaników to ci sprawdzą....

Opublikowano
  • Autor

oki, dzięki za sugestie.Byłem u mechanika i wstępnie powiedział że to może być zawór. Jednak bez zdjęcia głowicy nie da się tego ocenić. Dzisiaj będę na wieczór z nim działał w tej kwestii więc jak coś będę wiedział to napiszę

pozdrawiam

Opublikowano

ja bym gore najpierw sprawdzil...

Opublikowano
  • Autor

a więc jestem już po zdjęciu głowicy... okazało się że na 3-cim tłoku popychacz zaworu wydechowego się całkiem rozleciał i stąd taka praca silnika. Teraz więc czeka mnie sprawdzenie i planowanie głowicy( a powiem tylko ze była robiona w tamtym roku)założenie nowego popychacza wydechowego i złożyć wszytko w całość.Dziwi mnie tylko rzecz że głowica ma mikro pęknięcia przy zaworach i to przy każdym zaworze- czy tak ma być?

ps. mam do Ciebie takie pytanie- wymienić tylko jeden uszkodzony czy może wszystkie naraz. Kupić nowe czy używane? jakiej firmy są najlepsze w przypadku zakupu nowego?

Opublikowano

ci co planuja glowice i tak musza ją rozebrać wyjąć zawory do planowania jak rozepna zawory to niech sprawdzą czy jest luz zaworu w prowadnicy jesli luz jest prowadnica do wymiany.

co do zaworu to tez załatwia i montuje warsztat obróbkowy nikt nie zaklada guwna do silnika jesli to ma prawidlowo pracowac.... głównie firma glico ma dobrego materiału czesci...

uszczelniacze zaworowe takze wymień i komplet hydrosztosów INA.

Opublikowano
  • Autor

oki, czyli rozumiem że popychacze zaworowe jak i hydrosztosy(szklanki) i uszczelniacze kupić komplet - i tylko nowe wchodzą w rachubę...

Ps. dzięki za szybkie odpowiedzi. Jutro głowica pojedzie do szczecinka i się okaże co i jak z nią jest...

byłem dzisiaj z głowicą i okazało się że muszę wymienić komplet popychaczy , gdyż jeden jak wspomniałem się całkiem rozleciał, a jest jeszcze 5 już ładnie zjechanych, więc przydało by się wymienić komplet a to rodzi się z kosztem ok. 560zł po rabacie(mówimy tutaj o samych popychaczach) do tego uszczelka ok. 100zł planowanie i sprawdzenie szczelności 120zł i do tego dochodzi to że nigdy nie wiadomo kiedy może ona pęknąć z uwagi na wspomniane pęknięcia...więc może lepiej opłaca się wziąć taką opcje : głowica audi 2.0 tdi 16v (4071444967) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. za 1000zł kompletną i mieć jak dla mnie pewniejszą opcję.....-przynajmniej tak to wygląda, a róznica cenowo to 300zł- co o tym sądzicie??