Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Elektryczne przednie szyby - dokończenie montażu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem po montażu przednich elektrycznych szyb. Dawca to poliftowa A4 z 2000 roku a biorca moja przedliftowa z 1995. Generalnie zabrałem się do tego z marszu bo nie za bardzo mogłem znaleźć info o montażu przednich szyb. W każdym bądź razie „podstawowa” wersja działa. Szyby otwierają się, zamykają itp. W sumie do podłączenia był stały plus, stała masa oraz 4 cienkie przewody. Doszedłem do tego że aby szyby działały, musiałem podpiąć z tych 4 przewodów jeden pod plus (czarno/żółty) - odpowiada też za podświetlanie przycisków. Podpiąłem go więc pod plus po stacyjce. No i generalnie wszystko działa, ale pozostały mi jeszcze 3 kable. Jeden czarny który w oryginalne wiem że szedł do kostki stacyjki oraz 2 jakieś czerwone z innym kolorem (chyba jeden z nich był z brązowym). Pytanie teraz gdzie je podpiąć. Domyślam się że część z nich jest od domykania szyb. Ktoś wie gdzie podpiąć te 3 pozostałe kable?

Opublikowano

musi byc przekaznik w przed lifcie bo pompka nie jest przystosowana do podlaczenia jak powyzej 97r

Opublikowano
  • Autor

Hmy, czyli lipa. Czyli te trzy pozostałe kable są mi niepotrzebne.

Opublikowano

zalatw przekaznik z podstawka i spokojnie mozna to przepiac zeby dzialalo w 100% jazeli masz troche pojecia o kabelkach :)

Opublikowano
  • Autor

Jakieś tam drobne pojęcie mam, bo coś tam już trochę grzebałem. Nie zaglądałem w schematy ale tak myślę że sterowanie szybami wygląda w ten sposób że na odpowiednim kablu pojawia się albo + albo - i wtedy szyba opuszcza się bądź zamyka - lub jakaś konfiguracja. 30s sygnał z centralki na pilota mam bo podłączałem już domykanie szybra więc zbudowanie takiego przekaźnika w oparciu o zwykłe przekaźniki świateł nie powinno być jakąś wielką filozofią. Nie mówię tu o opcji domykania i otwierania ale o samym domykaniu bo to jest najważniejsze. Kwestia tylko czy te "luźne" kable odpowiadają za tą funkcję czy trzeba byłoby wpinać się w wiązkę i co w sytuacji kiedy szyby są już zamknięte a nadal podawany jest sygnał do zamykania.

Opublikowano

domykanie - mozesz zrobic z centralki centralnego zamka (jak masz jakis dolozony) sygnal minus przez ok 10-15s podac na przewod bialy z zoltym paskiem..... oglnie ten przekaznik jest do tego ze podtrzymuje napiecie na szybach po zgaszeniu auta i wyciagnieciu kluczyka tak dlugo az otwozysz dzwi i podana zostanie masa na przekaznik wtedy juz nie ruszysz szyb

Opublikowano
  • Autor
domykanie - mozesz zrobic z centralki centralnego zamka (jak masz jakis dolozony) sygnal minus przez ok 10-15s podac na przewod bialy z zoltym paskiem..... oglnie ten przekaznik jest do tego ze podtrzymuje napiecie na szybach po zgaszeniu auta i wyciagnieciu kluczyka tak dlugo az otwozysz dzwi i podana zostanie masa na przekaznik wtedy juz nie ruszysz szyb

Fakt, miałem taki przekaźnik w A80 i dziwiłem się że tutaj do szyb nie ma żadnego przekaźnika - wszystko przejęła pompka.

---------- Post dopisany at 19:35 ---------- Poprzedni post napisany at 19:31 ----------

W sumie to mogę wpiąć się w ori instalację od modułu komfort. Z tego co pamiętam gruby, biały kabel w który wpinałem kabel od centralki z pilota.

Opublikowano

"wszystko przejęła pompka." dopiero od roku 97...... "modułu komfort" w zadnej b5 nie ma modulu komfortu.... jezeli z centralki od pilota masz wyjscie na domykanie szyb to wystarczy ze ten kabelek podepniesz do kabla bialego z zoltym paskiem w instalacji od szyb i po zamknieciu auta z pilota szyby tez powinny podjechac

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
"modułu komfort" w zadnej b5 nie ma modulu komfortu....

Tak bynajmniej zwali to w A80 gdzie domykania nie było w standardzie i za to odpowiadał osobny moduł. W instrukcji A4 opcja ta zwie się chyba "komfortowe zamykanie". Tak czy siak będę grzebał w wolnej chwili.

---------- Post dopisany 03-05-2014 at 14:08 ---------- Poprzedni post napisany 01-04-2014 at 20:20 ----------

Sprawdzałem, ale niestety nie ma kabla biało-złotego - bynajmniej w wiązce która idzie między jedną stroną a drugą. Chyba że powinienem szukać tego kabla przy panelu kierowcy.

Opublikowano

Bialo zoltego.... Nie zlotego....

Opublikowano
  • Autor

Tak, wiem: biało-złoty. Był tylko biały ale na nim cały czas miał mase. Dodam że szyby są poliftowe.