Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zatarta głowica - wypłukany silnik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Pany, mam pytanko odnośnie tego silnika.

Po krótce opiszę auto i co było w nim robione.

Przebieg 168 tyś. mil obecnie. Ro temu auto kupione z problemem ciśnienia oleju. Okazało się że szlag trafił kółko przy pompie i łańcuch. Większych szkód nie zauważono. Auto naprawione, wraz z nowym rozrządem, napinaczem tylnim na wałkach oraz łańcuchem. Do tego popychacz na pompie paliwa.

I tak przejeździł całe ponad 15 tyś. mil.

W tym czasie wymieniano olej 3 razy, co około 5 tyś. mil. (właściciel tak chciał).

Przedwczoraj silnik zaliczył padaczkę. Właściciel ponoć jechał i zapaliła mu się kontrolka pomarańczowa (wiem, nie ciśnienie oleju, tylko stan), tak mówi. Ujechał jeszcze z 2 mile po czym silnik zaczął "dziwnie" hałasować i zgasł.

Po tym nie odpalił, bo się zblokował.

Auto na warsztacie w celu sprawdzenia, ustaleniu przyczyny. Po zdjęciu pokrywy okazało się że wałki nie są we właściwym miejscu. Pierwsze co się nasunęło to tylni napinacz walnął albo łańcuch, bo niemożliwe by dół padł. Ale to nie to. Po zdjęciu wałków okazało się że przytarła się głowica i wałek i to spowodowało że zablokował się silnik, uszkadzając rozrząd (chyba pasek się wyciągnął bo miał luz a napinacz cały), wariator szlag też trafił, urwał się pin.

Głowica zatarła się dokładnie w najdalszym, prawym miescu na wałku ssącym (nie ten z wariatorem), oczywiście sam wałek też przytarty.

Miska olejowa na dół, w celu sprawdzenia pompy. Tam okazało się że wszystko jest w porządku, natomiast znaleziono sporo nagaru. Nie aż tyle by zablokować smoka, ale wiem że wszystko rok temu było czyszczone i miska była jak nowa.

Więc teraz pytanie, czy możliwe jest by zmieniając często olej (nie wiem czy była robiona przy tym jakaś płukanka, możliwe ale nie na 100%) wypłukać znowu nagar który przyblokował kanał olejowy?

Olej lany to 5w30 MOTUL.

Zdjęcia poglądowe wrzucę później albo jutro.

Jakieś pomysły? Sugestie?

Pozdrawiam! :hi:

Znalazłem na alle na szybko aukcję, z głowicą która jest uszkodzona dokładnie tak jak w temacie.

http://allegro.pl/glowica-walki-rozrzadu-silnik-audi-2-0-tfsi-200km-i5486108100.html

Swoją drogą, 1500 zł za uszkodzoną głowicą????!!!! :shock3:

531bbff480c0eeed32c39dd2106a5474.jpg

ca0beb9afa06c3df8d67e7b7470d6de9.jpg

Czy to wada silnika sama w sobie że kanały olejowe są za wąskie? To już drugie auto jak widzę że to się stało i to dokładnie w tym samym miejscu zatarta.