Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawieszenie H&R - Jak to podnieść? Co z tym zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Autko które kupiłem jest obniżone. Trochę już pojeździłem ale ostatecznie przeszkadza mi to. Postanowiłem sprawdzić jakie mam zawieszenie i kupić fabryczne.
Zajrzałem pod samochód, okazuje się, że siedzi tam H&R. Poszukałem, poczytałem i znalazłem info, że jest w pełni regulowane gwintem.

Wpisałem w google model sprężyny (po modelu amorka 0 rezultatów), wizualnie się zgadza, takie same kolory części i model sprężyn.
http://shop.achtuning.com/HR-29310-1-Street-Coilover-Kit-Audi-B6-A4-S4-Cabriolet.aspx

Sam zauważyłem, że na przednich amorkach są zwoje i można podnieść ale z tyłu nic takiego nie widzę...
Ktoś mi powie jak to działa? Ewentualnie ktoś jest zainteresowany tym zawieszeniem? ;)

Przód:

IMG_2056.jpg

IMG_2059.jpg

IMG_2061.jpg

Tył:

IMG_2079.jpg

IMG_1986.jpg

Opublikowano

z tylu masz same sprezyny obnizające a przod to gwint i jest ustawiony według tyłu. jak bys wymieniał to daj znac ile za to.

Opublikowano
  • Autor

Dostałem odpowiedz od H&R. Napisali, że regulacja zawieszenia z tyłu odbywa się na tuleji pod sprężyną.
Pojechałem do mechanika, chciałem je podnieść ale okazało się że jest już najwyżej jak się da :o
Tak więc chętnie sprzedam to zawieszenie i kupie jakieś nowe, ORI S-line albo jakiejś innej dobrej firmy, które nie jest obniżone ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam
Niestety po raz kolejny zakładam temat z zawieszeniem. Cały czas potrzebuję pomocy w dobraniu zawieszenia. Na prawdę liczę, że mi z tym pomożecie, nie mam nikogo kto by mi dobrze doradził.
Postaram się wszystko szczegółowo opisać.

Aktualnie posiadam gwintowane zawieszenie H&R (komplet)
http://shop.achtuning.com/HR-29310-1-Street-Coilover-Kit-Audi-B6-A4-S4-Cabriolet.aspx

zawieszenie.jpg

IMG_2056.jpg
IMG_2059.jpg
IMG_2061.jpg
IMG_2079.jpg
IMG_1986.jpg

Zawieszenie jest podniesione na maxa, czyli -35mm. Komfort jazdy rewelacja, świetnie się trzyma drogi ale jest za nisko. Wsiądą dwie osoby z tyłu i przejechanie garba graniczy z cudem...
Na razie mechanik "na oko" ocenił zawieszenie i powiedział, że jest w bardzo dobrym stanie - chce się go pozbyć, oddać w dobre ręce.

Kilka fotek jak siedzi:

IMG_2122.jpg
IMG_2123.jpg
IMG_2124.jpg
IMG_2125.jpg

------------------------------------------------------------
Trochę poczytałem, nazbierałem informacji. Mój znajomy też ma B7 z zawieszeniem fabrycznym 1BA. Przód siedzi troszkę za wysoko ale ogólnie tak by mi odpowiadało.
Chcę kupić komplet amortyzatorów i sprężyn. Chciałbym kupić trochę lepsze części niż zwykłe tanie zamienniki 1BA.
Czy mogę zamontować jakiś dobry zamiennik amorków 1BE/BV i do tego zwykłe dobre sprężyny 1BA?

Od razu powiem, że sprężyny s-line nie wchodzą w gre. Podniosłoby to samochód o 1,5cm, za mało.
Jeżeli przód będzie za wysoko, włożyłbym wtedy sprężyny sline.
CHYBA ŻE to wszystko zależy od kategori wagowych osi. Na zawieszeniu 1BA średnia wysokość to 68cm, w przypadku 1BE wynosi 64-66cm (w zależności od wagi osi?)

Co chcę osiągnąć:
Komplet NOWYCH amortyzatorów które odpowiadają tym z sline i nie mają chorej ceny.
Komplet NOWYCH sprężyn na których samochód będzie siedział na wysokości 1BA i będą dobre.

Dodatkowe informacje:

Wysokość aktualna:
LP (lewy-przód): 630mm
PP (prawy-przód): 630mm
LT (lewy-tył): 630mm
PT (prawy tył): 630mm
Ilość paliwa: 1/2 baku

Kategoria wagowa osi przedniej: OJK
Kategoria wagowa osi tylnej: OYL

- Gdzieś na forum widziałem, że odpowiednikiem amorków sline są jakieś Monroe
- Polecali mi amorki Koniego, jak wygląda to w połaczeniu z normalnymi sprężynami?
- Może jakiś BIlstein? b6 jest trochę za drogi....
- Gdzie to wszystko dostać?
- Chciałbym na cały komplet wydać jakieś 1600zł

Bardzo proszę o pomoc i profesjonalne podejście do sprawy. Najbardziej pomocnym chętnie wysłałbym jakieś dobre piwko ;)
Pozdrawiam!

Opublikowano

jak cos to mam ori sprezyny 1BA (67-68cm) do takiego b7 jak ty masz, w igle wyjete z mojego autka

do tego musialbys sobie kupic amorki, ewentualnie dalbym ci uzywane na tyl ori i prawie nowe przod bilstein b4

Edytowane przez roman_tyk

Opublikowano
  • Autor

Panowie dziękuję za pomoc i chęci! Odnośnie części, chce włożyć wszystko nówki sztuki.

Co sądzicie o Bilsteinach B4? Rozumiem, że są to lepsze odpowiedniki amorków ORI?

http://www.bilsteinpolska.pl/sklep/24-amortyzatory-gazowe-bilstein-b4

Tutaj są standardowe i sportowe. Czym to się różni?

Cały czas pozostają sprężyny.

Opublikowano

jak chcesz zakladac springi od 1be/bv to beirz tylko amorki o skroconym skoku, wszystkie b4 bilsteina to sie nadaje do zawieszenia 1BA

p.s jak masz kupowac zamienniki sprezyn to lepiej kup ori sprezyny uzywane

Edytowane przez roman_tyk

Opublikowano
  • Autor

Ostatecznie uzyskałem odpowiedź od Bilstein Polska. Wszystko dokładnie obgadałem i zamówiłem komplet zawieszenia:

Amorki B4
19-158945 - amortyzator przedni
19-158952 - amortyzator tylny

Springi B3
37-147839 - sprężyna przednia
36-147908 - sprężyna tylna

Lepsze zamienniki zawieszenia ORI 1BA