Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] wlaczam ogrzewanie tylnej szyby - zanik sygnalu w radiu

ksiadz99

Rekomendowane odpowiedzi

temat poruszany byl juz ze dwa razy, ale nic konkretnego z wypowiedzi uzytkownikow dowiedziec sie nie mozna. problem dotyczy zaniku sygnalu z anteny po wlaczeniu ogrzewania szyby. podejrzenie pada na wzmacniacz antenowy, umocowany w tylnym lewym slupku, jako ze antena podobno wykorzystuje sciezki ogrzewania.. ale czy ktos kto mial taki problem probowal wymieniac ten wzmacniacz? czy to rozwiazalo problem? moze pomogla wymiana radia? prosze aby ktokolwiek kto mial stycznosc w taka sytuacja dorzucil tutaj swoje trzy grosze.. :notworthy: za kazda pomoc

napewno nie pomoze wymiana radia ja tez mam taki proble i maz racej padl wzmacniacz antenowy ale nie mam pojecia jak to wyglada i ile by to kosztowalo kiedys byl juz taki temat ponoc problem rozwiazuje wymiana wzmacniacza

takie wzmacniacze chodza po 50zl, na kazdym szrocie sie dostanie bo to raczej malo poszukiwana czesc.. albo na allegro jak ktos audi na czesci sprzedaje.. chyba sie zdecyduje i wtedy napisze czy to pomoglo bo naprawde nie trawie tego problemu :no:[br]Dopisany: 02 Listopad 2008, 10:31_________________________________________________wyglada na to, ze ja w ogole tego wzmacniacza nie mam.. kabel biegnie sobie poprostu prawym slupkiem (czyli od pasazera a nie od kierowcy).. ten wzmacniacz powinien byc w malym czy duzym slupku (blizszym czy dalszym od kierowcy)?

dzieki..

a nie masz schematow jak powinny isc te wszystkie kable? ja mam cos ostro namieszane.. wzmacniacz jest w lewym slupku a u mnie kabel od anteny jest w prawym i idzie w dol za boczkiem kanapy, wiec podejrzewam ze prosto do radia.. nawet jak podlacze antene do tego wzmacniacza to czeka jeszcze robota za radiem.. ;(

wydaje mi sie ze jak ktos zmienil radio z ori na to co jest teraz to radio mu slabo sciagalo na ori antenie bo tam trzeba podac dodatkowy plus wlasnie na wzmacniacz, i wymienil antene, wyciagnij radio i zobacz czy nie masz jeszcze jednego kable od anteny no i poszukaj w tym slypku gdzie powinien byc orginalnie wzmacniacz czy niema gdzies kabla antenowego a i jeszcze powinien byc pojedynczy przewod ale nie pamietam dokladnie albo bialy albo niebieski ( a moze poprostu odpiac ta antene i zalozyc jakas wewnetrzna zeby nie trzeba bylo duzo kombinowac?)

wzmacniacz ogladalem i wszystko jest do niego podlaczone tak jak powinno byc (antena tez tylko ze pewnie 50cm dalej jest uciety kabel...). zaraz wyciagne radio to zobacze czy nie ma drugiego kabelka antenowego.. a mozesz przyblizyc temat tego "dodatkowego plusa"?

no to tak jek masz kostke zasilajaca radio to kabelek ktory idzie do tej kostki na pin nr 5 (bialy) to jest wlasnie zasilanie wzmacniacza i radio podaje zasilanie na ten kabelek tak jest w ori a jezeli nie podasz tam zasilania bo masz nie ori radio to moze byc problem z odbiorem i pewnie dlatego masz cos pokombinowane a jak antena jest gdzies polaczona moze nie jest dobrze poizolawana albo jakos inaczej podlaczona pod szybe to pewnie robia sie jakies sprzezenia i slychac cos wiecej

wyciagnalem radio.. dodatkowej anteny nie ma, tylko ta jedna podlaczona do radia. no i teraz problem bo nawet jesli podlacze antene do wzmacniacza, nawet jak podepne tego plusa jakos do radia, to gdzie koncowka antenowa dla radia? ;( ;( gdybym ja dorwal tego co to robil to :bicz3: :bicz: :bicz3:

tu jest zdjecie wzmacniacza.. czerwony kabelek idzie do sciezek ogrzewania, walec po lewej stronie u gory to wejscie na antene czy wyjscie antenowe dla radia? no i pozostaje jeszcze czarny kabelek po lewej, czarne wejscie po lewej i wejscie z czerwnym kolkiem po prawej... potrafisz mi powiedziec co do czego idzie? i jeszcze jedno.. za radiem jest kabelek zakonczony jakas plytka 1x4cm.. to od fabrycznego radia?

464056020

nie jestem pewien na 100% ale tak

czerwony--->na paski w szybie

kabel od anteny radio--->owalne gniazdo wzmacniacza

kabel z pinu nr 5 (chyba biały) w kostce zasilajacej ---> czarny kabelek wzmacniacz

mo i potem jeszce na ten bialy kabelek musisz + podac

jak cos to musze u siebie zwalic oslone slupka to moge zobaczyc jak to u mnie wyglada ale dopiero w nastepny czwartek

ten czarny kabelek ze wzmacniacza tez sie podlacza do szyby.. maja byc oba kabelki, czarny i czerwony podlaczone do sciezek w szybie, no bo jeden to zasilanie a drugi to druga antena ze sciezek..

czyli:

czarny i czerwony kabelek do szyby

kabel od normalnej anteny do okraglego wejscia w wzmacniaczu

bialy kabelek to zasilanie i trzeba je jakos podpiac przy radiu

pozostaje czarne wejscie z lewej i wejscie z czerwona kropka z prawej.. no i teraz ktore idzie do radia?

reke bym oddal za schematy..

1? - chyba tylko to podlancza sie pod szybe

2? i 3? niewiem czy to nie jest cos zwiazanego z tel i gps (cos jak w avancie) chyba juz ci wiecej nie pomoge jak nikt ci czegos nie podrzuci to sprawdze u siebie jak to jest u mnie i podrzuce ale dopiero w przyszly czwartek

wow dzieki za zaangazowanie :hi: rozebralem definitywnie slupek i jest tak jak mowie, czyli czerwony i czarny kabelek ida do szyby. bialy zasilajacy natomiast na 80% (juz nie pamietam, moglm fotke trzasnac :confused4: ) wychodzi razem z jakims kabelkiem z czerwonego kolka.. wiec ja stawiam, ze czerwone kolko idzie idzie do radia (antena i zasilanie wzmaka), a do czarnego wejscia z lewej leci jakis kabelek od ogrzewania (zasilanie?)... hmm tylko w takim razie gdzie jest masa? moze ten czarny kabelek jest poprostu podpiety do karoserii a mi sie wydawalo ze do szyby.. bez ponownego rozebrania slupka sie nie obejdzie widze..

masz racje z tym podlaczeniem, wywalilem ta fotke co byla wyzej zeby kogos w blad nie wprowadzala, a zrob tak podepnij te dwa kebelki pod szybe (czarny i czerwony) podlacz antene i podaj zasilanie na bialy i przykrec wzmacniacz

ec8bd5666347f054.jpg

gdzies czytalem ale nie na tym forun ze ktos mial podobny problem i spalil sie jakis filtr w radiu.... ale jak cos to poczekaj jak wroce do domu to podrzuce ci fotki podepniesz wzmaka tak jak powinien byc i bedziesz szukac dalej

haha wiesz co :tongue4: ale ze mnie lamer.. :wallbash: dopiero teraz doczytalem ze za radio odpowiada tylko antenka zrobiona ze sciezek.. a ta, o ktorej ja mowilem ze jej kabel idzie po prawym slupku.. jest od telefonu najprawdopodobniej :polew: wiec mozliwe ze wystarczy podpiac za radiem ten kabelek od zasilania wzmacniacza i wszystko bedzie chodzic. wyciagnalem radio no i do jednej kostki rzeczywiscie wchodzi bialy kabelek.. na dodatek wchodzi do otworu nr 5 tak jak pisales.. jak tam podac tego + ? i czy to aby na pewno ten kabelek :slina:

no to troche lipa bo nie sprawdzisz czy tam jest napiecie czy nie ale pewnie nie ma musisz sprawdzic czy w radiu w tym miejscu gdzie przychodzi tenn bialy kabel nie ma zadnego pinu (tej blaszki)bo w razie jak podasz tam napiecie to zeby czegos w radiu nie porypac. jak nie masz miernika ani nic innego a chcesz to zrobic tozrob tak (ja raczej nie jestem za tego typu rozwizaniem -tzw druciarstwo) no alee. utnij bialy kabel(tylko troche dalej od wtyczki zebys potem mogl go polaczyc spowrotem) i polacz go razem z kablem co idzie do pinu nr 3 - 12v po przekreceniu stacyjki