Jump to content
IGNORED

Podłączenie skrzyni basowej pod ori wzmacniacz

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam. Chcę zrobić w moim samochodzie w miarę dobre audio tanim kosztem. Nie chcę montować wzmacniacza, ponieważ dysponuję małym budżetem i nie chcę ciągnąć kabli przez cały samochód. Udało mi się już zamontować głośniki 16cm średniotonowe Pioneera w przednich drzwiach. Zrobiłem to jak na zdjęciu: http://obrazki.elektroda.net/23_1200843364.jpgi zamknąłem drzwi matami wygłuszającymi. Oczywiście głośniki i tweetery podłączyłem na zwrotnicach. Jedyne czego mi brakuje, to mocnego basu. Mam oryginalny subwoofer w nadkolu. jednak gra on słabo w porównaniu do np. taniej tuby. Pomyślałem więc, czy dałoby radę podłączyć zamiast ori suba skrzynię basową do ori wzmacniacza? Czy wyjście w ori wzmacniaczu nie jest czasem 3Ω, więc to zagra jeszcze słabiej? Proszę o porady. Wszystko siedzi pod radiem Kenwood KMM-101RY moc 4x22W RMS

Dodam, że w samochodzie było oryginalne nagłośnienie Nokia.

Edited by Xanshir
Posted

A jaką moc ma ori wzmacniacz wiesz ?

Posted

Nie orientuje się jaka jest moc tego fabrycznego wzmacniacza(może ok 2x30W - tak strzelam), ale wiem, że napędza on głośnik dwu-cewkowy coś koło 160 mm. Jeżeli podłączysz do niego jakiś większy głośnik to po pierwsze to nie zagra dobrze, a po drugie wzmacniacz może się szybko "skończyć". Jeżeli chciałbyś coś poprawić używając fabrycznego wzmacniacza to szukaj jakiegoś subwoofera o takiej mocy. Miałem taki u siebie w poprzednim aucie, grał pod samym radiem i całkiem ładnie brzmiał. Był chyba od kina domowego - ale nie polecam używać sprzętu domowego w aucie.