Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przepustnica Wydechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wpadłem na pomysł co by zamontować przepustnice wydechu. Chce co wykonać sam z częsci ze szrotu. I mam dwie koncepcje tylko nw która lepiej sie sprawdzi. Dodam że nie chce wydać na to majątku :D

Pierwszy pomysł polegał na wstawieniu przepustnicy dolotu od jakiegoś dużego silnika na od omegi 2.5 v6. Atutem tej przepustnicy jest fakt że posiada dwa kanały wiec idealnie sie sprawdzi w mojej 1.8T w którym wychodzą dwie rury z tłumika środkowego. Do otwarcie przepustnicy chce użyć silniczka od wycieraczek, ma on dość spore przełożenie. Problemem jest jednak jego wysterowanie bo trzeba by zastosować jakieś przełączniki krańcowe co by silnik zatrzymywał sie w odpowiednim położeniu.

Inna koncepcja to taka żeby za element wykonawczy zastosować gruszkę podciśnieniową z turbiny. I wysterować ją zaworkiem. Ta opcja jest o tyle dobra że nie trzeba wstawiać niczego do ograniczenia ruchu ramienia co w przypadku silnika jest konieczne.

Minusem jest natomiast koszt wykonania bo zaworek wraz z gruszką jest dość drogi. Na szrotach cenią za to jak za zboże.

Kolejnym problemem jest umiejscowienie przełącznika, chciałbym to zrobić w zaślepkach koło PDC i ESP tylko nie mogę znaleźć nigdzie takich przełączników. Najwyżej trzeba będzie coś wyrezać samemu.

Jak myślicie, które rozwiązanie będzie według was lepsze, elektryczne czy podciśnieniowe ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

a gdzie chcesz wstawic te przepustne, rozwiazanie z podciśnieniem było by lepsze, droższe ale prostsze, przycisk możesz użyć przycisku "S". Nie prościej było by zastosować tłumiki koncowe juz orginalnie z przepustnica. porezac fajnie ale przemysl dobrze. powodenia.