Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Klekoty popychaczy, kontrolka oleju, brzęczenie i jeszcze więcej :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukałem szukałem i się nie doszukałem więc piszę:)

Oglądałem dziś A4 1.8T Quattro 1996r w dobrej cenie i zaniepokoiło mnie kilka rzeczy, powiedziałem że się zastanowię, no i szukam info co to było, niestety szukajka nie udzieliła mi na wszystko odpowiedzi:

1. Auto było zimne, i po odpaleniu klekotały popychacze. Gosc nim wyjechal z garazu prawie nie dotykając gazu, klkotały dalej jeszcze przez ok 30 sek i zapaliła się na desce kontrolka oleju(w takim checku - nie wiem jak to sie fachowo nazywa)-nic nie piszczało. po przegazowaniu znikneła i już się wiecej nie pojawila. Kilkarotnie zapalałem auto, jechałem nim kilka km i nic. I otóż pytanie - co to może być ile może kosztować i czy może dać sobie spokój z tym autem

2. 2-3min po odpaleniu zimnego cos zaczęło brzęczeć tak w okolicy przepływomierza jak się dodało gazu zaczynało brzęczeć i po puszczeniu przestawalo po chwili na wolnych.

3. Silnik od spodu ulany olejem - gdzies czytałem że TTTM, prawda to i czy uszczelniacze wału + miski przy okazji rozrządu pomogą?

4. Nie nagrzał się wcale podczas jazdy powyzej 60st - ciepła chłodnica, słabe ogrzewanie (nawet na HI) - ja stawiam na termostat

5. No i finalnie - podczas przejażdżki zdarzyło mu sie przy ruszaniu przydławić (nie ma LPG :) ) więc to mnie troche zastanowiło.

6. Czy brak błędów odczytany z klimatronika oznacza ze klima jest sprawna? Po ustawieniu na LO i właczeniu Śnieżynki nie słyszałem stuku włączającej się sprężarki - tyle że było +1st. na zewnątrz i nie wiem czy ona się wtedy w ogóle włącza...

A może dać sobie spokój z 1.8T i wziąc V6+LPG?

Mam nadzieje że nie zanudziłem czytających...

Pozdrawiam

Qrek

Opublikowano
1. Auto było zimne, i po odpaleniu klekotały popychacze. Gosc nim wyjechal z garazu prawie nie dotykając gazu, klkotały dalej jeszcze przez ok 30 sek i zapaliła się na desce kontrolka oleju(w takim checku - nie wiem jak to sie fachowo nazywa)-nic nie piszczało. po przegazowaniu znikneła i już się wiecej nie pojawila. Kilkarotnie zapalałem auto, jechałem nim kilka km i nic. I otóż pytanie - co to może być ile może kosztować i czy może dać sobie spokój z tym autem

Przyczyna klekotania byla kontrolka oleju, a raczej niskie cisnienie tego oleju. Szczerze mowiac to nie pakowalbym sie w taki samochod.

2. 2-3min po odpaleniu zimnego cos zaczęło brzęczeć tak w okolicy przepływomierza jak się dodało gazu zaczynało brzęczeć i po puszczeniu przestawalo po chwili na wolnych.

Ciezko tutaj okreslic usterke . Moze to byc niesprawny zawor albo tez dogorywajaca turbina....

3. Silnik od spodu ulany olejem - gdzies czytałem że TTTM, prawda to i czy uszczelniacze wału + miski przy okazji rozrządu pomogą?

W przypadku mojego silnika pomogly :D

4. Nie nagrzał się wcale podczas jazdy powyzej 60st - ciepła chłodnica, słabe ogrzewanie (nawet na HI) - ja stawiam na termostat

Jak dlugo nim jezdziles? Jezeli powyzej 4-5 minut to rowniez stawiam na termostat

5. No i finalnie - podczas przejażdżki zdarzyło mu sie przy ruszaniu przydławić (nie ma LPG smiley ) więc to mnie troche zastanowiło.

Czym wczesniej jezdziles? Czy na pewno Ty go nie przydlawiles? Jak mialem dziurawy dolot to tez czasami mie sie to zdarzalo :)

6. Czy brak błędów odczytany z klimatronika oznacza ze klima jest sprawna? Po ustawieniu na LO i właczeniu Śnieżynki nie słyszałem stuku włączającej się sprężarki - tyle że było +1st. na zewnątrz i nie wiem czy ona się wtedy w ogóle włącza...

Raczej tak, a spręzarka nie wlaczy sie jezeli temperatura na zewnatrz jest za niska ( chyba musi byc wieksza niz 4 stopnie )

A może dać sobie spokój z 1.8T i wziąc V6+LPG?

Z 1.8T daj sobie spokoj i szukaj 1.8TQ :D potem dobrego moda zrobisz i zadne audi A4 B5 V6 ( NON TURBO! ) Cie nie objedzie ;)

Jak dlugo opisywany samochod stal? Jaki mial poziom oleju? Zdradzisz przebieg i cene? :)

Mam nadzieje że nie zanudziłem czytających...

zanudziles :tongue4:

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

2. Ciezko tutaj okreslic usterke . Moze to byc niesprawny zawor albo tez dogorywajaca turbina....

To nie dochodziło z okolic turbiny, tylko gdzie tu koło przepustnicy, jaiś silnik krokowy albo co...

4. Jak dlugo nim jezdziles? Jezeli powyzej 4-5 minut to rowniez stawiam na termostat

z 20 minut

5. Czym wczesniej jezdziles? Czy na pewno Ty go nie przydlawiles? Jak mialem dziurawy dolot to tez czasami mie sie to zdarzalo

Oj wiele tego było i z wszelkim możliwym zasilaniem - obecnie Mondeo Combi 2.0 130KM+sekwencja, a przedtem też raczej autami > 4,5m :). Głownym powodem zmian jest pojeżdżenie troche A6 2.5TDI Quattro :)

6. Z 1.8T daj sobie spokoj i szukaj 1.8TQ grin potem dobrego moda zrobisz i zadne audi A4 B5 V6 ( NON TURBO! ) Cie nie objedzie wink

Jak dlugo opisywany samochod stal? Jaki mial poziom oleju? Zdradzisz przebieg i cene?

Tyle że żaden ze mnie ścigant, szukam raczej cichego auta którym można śmiało jechać i do rodziny do Niemiec (witajci autobahny) i na narty w zimie

Oleju miał 3/4 stanu

Przebiegu nie podawałem bo to parament pomijalny, i tak każdy reguluje jak chce :) ok.190tys miał na liczniku, ile przebiegu nie wiem :)

Cena ok. 9500 + opłaty paski itp

Pozdrawiam

Qrek