Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL TDI] Ważne pytanie odnośnie montowania innych wałków rozrządu w 1.9 TDI PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Forumowicze mam pytanie ,ponieważ ciężko znaleźć jednoznaczna odpowiedz.

Czy montował ktoś z Was w silniku 1.9 TDI brb 116 czy bke 115 km lub może w jakimkolwiek 2.0 TDI 8v inne walki rozrządu niż są zalecane w etce czy innych informatorze związanym z waszym konkretnym silnikiem ? 

Usuwając DPF programowo i fizycznie omijamy fazke w krzywdę od pompek. Ale co z krzywkami na popychaczy ??? W etce nr wałków są różne , firma w Łodzi która produkuje walki twierdzi że się różnią kontem krzywek na popychacze, w audi mówią że skoro nr części inne to może się różnić. Jedni twierdzą że są takie same , inni że się roznia.

Czy ktoś z was montował inne walki ( nie te oryginalne z numerami pod dany model ) do swojego auta i chodziło to normalnie tzn nie kopcil, nie drgał , nie walił dymem z bagnetu,spalanie nie wzrosło ???? 

Proszę o pewne wypowiedzi bo szczerze mówiąc idzie zglupiec od tych wszystkich opinii ?

Ja właśnie podejrzewam że u mnie jest inny wałek . 

Ps czemu w tym samym sklepie do 2.0 wałek ruville pod DPF kosztuje no 1000 zł a do brb 1700 i ma inne nr. Podobnie z innymi markami ...

Opublikowano

Wałki mogą się różnic materiałem, z którego są zrobione. Stalowe będą drogie, odlewy tańsze.

Z tego co mi wiadomo BKE ma wałek AF, BRB AF lub AH. W 2.0TDI 8V montowali już tylko AH

Czy są zamienne z tymi od AWX\AVF - nie mam pojęcia. Mechanicy twierdzą że nie, bo sterownik silnika ma w mapach zakodowane dodatkowe wtryśnięcia paliwa, które mają za zadanie poprawić jakość spalin. 

Zauważ, że według katalogu, taki AWX 130KM EURO 3 ma mniejsze spalanie i wydala mniej dwutlenku węgla niż BKE\BRB EURO 4 bez DPF. 

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/audi/a4/b6/sedan/silnik-diesla-1.9-tdi-pd-131km-2000-2004/

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/audi/a4/b6/sedan/silnik-diesla-1.9-tdi-pd-116km-2004-2004/

Opublikowano
  • Autor

Właśnie się zastanawiam czy nie mam czasem walka od 130 km.  Niestety jest to ruville a po zdjęciu koła nie widać żadnych nr części ? Co do map w sterowniku racja ale skoro mam wyłączone dotrysk paliwa czyli usuniętego DPF fizycznie i z komputera to niby powinno być ok . Tzn tak słyszę i czytam ale nie mam pewności.  

Edytowane przez kociu84
Ps brb ma dwa rodzaje . Ale w brb bke bpw BGW BHW występuje również af . Tak wynika z etyki

Opublikowano

A sprawdzałeś od strony pompy vacum? wydaje mi się że widziałem taki wałek i miał oznaczenie AF na jednym z końców. 

Opublikowano
  • Autor

Niestety nie ponieważ kolega zdejmował mi tylko przód do podejrzenia za co nie płaciłem . Podejrzenie od strony pompy wiąże się z jego wyjeciem jeśli się nie mylę ...

Edytowane przez kociu84
Ps ten co mam zalozony to ruville

Opublikowano

Poszukaj w necie zdjęcia takiego wałka, będziesz wiedział czy tam jest ten numerek..
Zastanawiam się czy po wyjęciu vacum było by coś widać.. hmm
Miejsca tam niewiele..

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka