Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5 AJM 1.9] problem wycieraczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. 

Otóż mam taki problem z wycieraczkami który nie do końca pasuje do znalezionych przeze mnie opisywanych problemów. Postaram się dokładnie opisać sytuację:

Jak robi się zimno (poniżej +10st czyli tak jak jest teraz no i oczywiście cała zima) oraz jak jest bardzo ciepło w lato mam problem z wycieraczkami.
Po odpaleniu samochodu jeśli je włączę w jakikolwiek sposób to nie chcą się wyłączyć. chodzą w kółko i po jakimś czasie zatrzymują się w losowej pozycji (pewnie jakiś timeout). każda próba przełączenia wajchy powoduje znowu załączenie pracy. Jedyne co się zmienia w momencie kiedy wajchą zmieniam pozycję to że przyspieszają jak włączę najszybszy bieg wycieraczek. Następnie po jakimś czasie chodzenia wycieraczek słychać jakby z prawej strony na dole takie podwójne bardzo szybkie cyknięcie (jakby przekaźnik nie chciał się wyłączyć) - ale wycieraczki dalej chodzą.  Kolejny krok w czasie to powrót prawidłowego działa wycieraczek na trybie czasowym. W momencie kiedy zatrzymają się na przerwę - próba przełączenia na 'wyłączone' znów powoduje ciągłą pracę. następnie po znów paru minutach zaczyna działać prawidłowo - najczęściej do następnego dnia rano. Mam wrażenie że to wszystko ma jakiś związek z temperaturą - latem w trakcie jazdy samochód się trochę wychłodzi, a zimą rozgrzeje i wtedy wszystko wraca do normy. Czytałem o paru różnych rzeczach mianowicie o przekaźniku 377 o krańcówkach silników (choć tu słyszałem opinie że ich nie ma). 

Niestety nikt ze znajomych nie ma przekaźnika 377 do pożyczenia i przetestowania czy to to stanowi problem a nie chciałbym niepotrzebnie wydawać pieniędzy na testowanie - no chyba że nie będzie wyjścia.

Może ktoś z Was ma/miał podobny problem albo może ktoś zasugeruje jakie kroki podjąć, co sprawdzić jak przetestować aby dotrzeć do wadliwego elementu?

jeszcze w taką pogodę jak teraz to nie jest wielki problem, natomiast jak przyjdą przymrozki i zamarznięta szyba to będzie z tego większy problem w postaci ciągłego niszczenia się piór.