boro81 Posted January 30, 2018 Posted January 30, 2018 Blad pojawił się przed wymianą rozrzadu I jest również po wymianie rozrządu . Rozrząd ustawiony w Sulejówku -1 0 0 1 , . Wymieniony dwa razy czujnik g40 i bez zmian . Dziwna sytuacja ponieważ auto po przejechaniu 20 km łapie obroty w granicach 950 obrotów na jałowym i występuje wypadanie zapłonu podczas jazdy . Odziwo przy podmianie czujnika g40 I g300 wystąpił błąd g300 , stąd decyzja na zakup drugiego czujnika. Ale było bez zmian . Auto po przejechaniu około 20 km trzyma obroty w okolicach 950 i trzęsie jakby nie chodziło na wszystkie gary . Ps. Płynu nie ubywa i nie gotuje się . Na pewno mam nieszczelnosc sprawdzona grupa 33 i 32 W vcds jest odbył grupie 33 nawet do -15 . Na dodatek przestał działać zawór n156 przy samych gruszkach ciśnienie dochodzi do niego i dalej czujnik nie puszcza. Czytałem gdzieś , że takie cyrki mogą się dziać przy padajacym czujniku g28 . Dla pewności wymienię zawór n156. Zamówiłem nowy zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej , uszczelki kolektora ssacego , uszczelke miedzy kolektorem a przepustnicą i oring od dolotu do przepustnicy. W ten sposób wyeliminuje nieszczelnosc w dolocie. Jeżeli to nie pomoże to wymienię jeszcze g28 , czy ktoś miał podobny problem ?
lmarrio Posted February 3, 2018 Posted February 3, 2018 A czy masz jakieś inne błędy, np. w liczniku? Błąd 17748 wskazuje na błędnie ustawiony rozrząd, albo na problemy z czujnikami wałków lub czujnikiem obrotów silnika, może też być problem z ciśnieniem oleju idącego do nastawników i fazatorów. Piszesz, że masz problem z obrotami więc najpierw sprawdziłbym czujnik obrotów silnika.
boro81 Posted February 4, 2018 Author Posted February 4, 2018 (edited) Właśnie w tygodniu wymieniam g28 i dam znać co i jak . Rozrząd ustawiony idealnie i jest nowy . Odnośnie ciśnienia oleju , fazatory by pewnie nie przechodziły testu Problem rozwiązany , cały czas wymieniałem nie ten czujnik , myślałem, że pierwszy czujnik to g40 , a co się okazało pierwszy czujnik to g300. Brak błędów i wypadania zaplonów i gruszki też działają . Pozostało już tylko wymienic zawór odmybo jest nieszczelny. Pozdrawiam Edited February 7, 2018 by boro81
Recommended Posts