Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stuki w lewej kolumnie zawieszenia (tył) - Audi A4 B5 sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na wstępie zaznaczę, że będzie to dość długa historia, ale myślę, że warto nakreślić jakieś tło dla mojego problemu...

W maju 2018r. postanowiłem zainwestować w zawieszenie w moim audi z powodu:

- luzów w przednim zawieszeniu (walnięty sworzeń "banana"), gumy w górnych wahaczach były już ponadrywane (dodam, że przednie zawieszenie nie było już oryginalne);

- zniszczonych tulei tylnej belki;

- wylanego prawego amortyzatora z tyłu.

Kupiłem od kolegi z forum zestaw przednich wahaczy RTS za 900zł (cały komplet) - nie chciałem najtańszych zestawów za 499zł, a LEM trochę drogi, więc celowałem w jakąś "średnią" półkę. Ponadto kupiłem tuleje belki Lemfordera, amortyzatory na tył TRW (o nich w dalszej części) oraz sprężyny KYB (posiadam zawieszenie 1BA). Nie zmieniałem przednich amortyzatorów i sprężyn, ponieważ są dobre...

Ogólnie zawieszenie RTS jak na razie sprawuje się bez zarzutów (odpukać), z małym wyjątkiem - łączniki stabilizatora nie przetrwały chyba nawet 5km (słownie - pięć kilometrów) - po odebraniu auta pojechałem na jazdę próbną ulicą pełną progów zwalniających i po krótkim czasie usłyszałem metaliczny dźwięk - w lusterku wstecznym zobaczyłem, że coś zgubiłem - był to lewy łącznik stabilizatora (załączam zdjęcia jako ciekawostkę). Bardzo nadszarpnęło to moje zaufanie do wahaczy RTS, ale jak na razie jest OK...

Amotryzatory (tył) TRW - echhhhh... Reklamowałem 2 komplety. Po dwóch czy trzech dniach od wymiany zawieszenia zaczął stukać jeden z amortyzatorów (prawy) - reklamacja (uznana - tu szacun dla TRW). Kupiłem kolejny komplet TRW, tym razem stukanie było z lewej strony i to od razu po opuszczeniu auta z podnośnika - kolejna reklamacja (też uznana - szacun dla TRW). Zrezygnowany kupiłem MaxGeary (tak, wiem - dno) - no i z nimi właściwie wszystko już było ok, poza tym, że z okolic górnego mocowania lewej kolumny dochodziło głuche stukanie (ale nie tak głośne jak w przypadku TRW). Nie za głośne, ale w kabinie słyszalne nawet przy włączonym radiu. Teraz już byłem na maksa wkur**ony i kupiłem amortyzatory Bilstein i jeszcze gumowe elementy górnego mocowania (poz. 10, 18, 19 na załączonym schemacie). Postanowiłem tym razem SAMEMU zmienić te amortyzatory, żeby ostatecznie rozprawić się ze stukaniem w lewej kolumnie i mieć pewność, że żaden mechanik nic nie spieprzył. Po wymianie to samo - stukanie nie ustało. Czyli amory MaxGear były w sumie ok - to nie one stukały! (a po przygodach z dwoma kompletami TRW po raz kolejny za stukanie obwiniałem amortyzatory)... Chyba ze 4x wykręcałem i rozbierałem lewą kolumnę, poprawiałem ułożenie sprężyny itp. i nic to nie dało. Jak stukało, tak stuka. Dodam, że górna i dolna guma (poz. 15 i 8), w której układa się sprężyna, są OK - nie wymieniałem ich (poza tym są już chyba nie do kupienia, bo pytałem w kilku sklepach). Wiem na 100%, że wszystko jest dobrze skręcone (nakrętka centralna amortyzatora, 2 śruby mocujące kolumnę do nadwozia, mocowanie do belki)... No kurde nie mam już pomysłów. "Bałwanek" poz.13 i "harmonijka" poz.23 zostały stare, ale one są ok i to raczej mało prawdopodobne, aby tak lekkie elementy powodowały tak głośne stukanie. Na schemacie (z książki "Sam naprawiam samochód") zaznaczyłem, które części kolumny zawieszenia mam nowe. Zastanawia mnie, że nie mam w kolumnie elementów poz. 3, 14, 12 - może poprzedni właściciel coś tam wymieniał i mechanik-fleja nie założył wszystkiego jak trzeba...? No ale nie zmienia to faktu, że W PRAWEJ KOLUMNIE CISZA! Jak w nowym aucie - zero stuków i luzów. Tylko ta lewa kolumna stuka i stuka. 

Dodam jeszcze, że sprawdzałem osłonę termiczną tłumika końcowego - rzeczywiście była lekko luźna - tam gdzie mogłem się dostać do śrub, tam ją przykręciłem (po dodaniu większych podkładek), ale ją raczej wykluczam, ponieważ kiedy otworzę bagażnik i pobujam autem (z głową w bagażniku), to jest słyszalne to "puknięcie" z lewej strony. Osłona przy takim lekkim ugięciu i bujaniu auta by nie stukała, a jeśli nawet, to byłoby to słyszalne z zewnątrz. A to jest właściwie tylko od środka słyszalne...

Przepraszam za ten długi opis, ale cóż - może ktoś z Was przechodził przez coś podobnego? Wszelkie sugestie będą mile widziane.

Konrad

Rear suspension.jpg

20180522_154943_mod.jpg

20180522_154952_mod.jpg

20180522_165128_mod.jpg

20180522_180031_mod.jpg

20180523_165441_mod.jpg

20180523_165506_mod.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie,

Cóż... Byłem w zesżły weekend w domu u rodziców i podłubałem trochę w aucie - zamieniłem stronami kolumny zawieszenia - prawą na lewą i odwrotnie - po krótkiej przejażdżce okazało się, że nadal stukanie jest z lewej strony. Wyeliminowałem tym samym na 100% fakt, ze owo stukanie jest z kolumny. Dodatkowo sprawdziłem i poprawiłem mocowanie tłumika końcowego i jego osłony. Czyli co - TULEJA BELKI? Czy to możliwe, żeby nowa tuleja LEMFORDER (taaa, "made in china" było napisane na pudełku) tak stukała? Dodam, że jej guma jest w porządku, auto nie zamiata tyłem (nie pływa)...

Konrad