Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne zachowanie hamulców

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam "problem" z hamulcami w A4 B5 2.8 quattro tiptronic. Ogólnie kilka lat temu to była brzytwa. Teraz hamują nieźle, ale trzeba w to wkładać sporo siły. Dodatkowo nieraz zdarza się, że przy cofaniu po odpaleniu muszę aż zaprzeć się, żeby auto zahamowało - kilka razy prawie w coś przez to przywaliłem. W jeździe do przodu po odpaleniu aż tak nie ma. Po chwili jazdy jest lepiej.

Oddałem auto do mechanika i on obstawia serwo (bez rozkręcania), bo reszta układu jest ok (klocki i tarczy, itd). I problemy mam dwa.

1. Czy to aby na pewno serwo? Robiłem testy serwa na wyłączonym silniku i było niby książkowo (szczelne?). Wyczytałem że jest też opcja nieszczelnego przewodu podciśnienia. Czy da się to sprawdzić bez wakuometru? I gdzie ten przewód jest? Zaglądałem do serwa i widziałem jeden przewód który wchodzi w dół silnika (pod serwem - ciężki dostęp) w metal. Guma na końcu była dość sparciała. Czy to ten przewód?

2. Nie wiem jakie serwo kupić. Nr części wg etki to 8d2 612 107 bądź 4b3 612 107. W internetach widzę bardzo różne serwa podobne do mojego o numerach np 8d0 612 105. Niektóre są takie mniejsze, inne większe. U mnie w aucie jest niby większe. Czy ktoś wie jak jest z tą numeracją? Czy można zamiennie sobie tym wachlować?

Dodatkowo mam takie efekt, że nieraz przy puszczeniu hamulca tak jakby włącza się pompa ABS - przygasają na chwilę światła i słychać buczenie. Czy to może mieć związek z serwem? Kiedyś miałem dość spore problemy z ABS które skończyły się wymianą kilku pomp, a pomogła wymiana samej koronki w jednym z kół.

Z góry dzięki za pomoc!

Opublikowano
  • Autor

Nikt nic? :(