Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6/B6 regeneracja listw drzwiowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój pierwszy manual więc proszę o wyrozumiałość :)

Z racji, że lubię dłubać przy aucie to postanowiłem rozebrać listwę drzwiowa w mojej s4 i spróbować ją zregenerować gdyż kupno używki w stanie dobrym graniczy z cudem. A jak są to tylko komplet za 800zł +

Do "regeneracji" będziemy potrzebować:

-kombinerki

-duży śrubokręt płaski

-kilkanascie śrub 3mm na imbus z główka trapezowa wraz z nakretkami samokontrującymi + kilka nakretek 3mm ale tych bardziej płaskich i być może kilka podkładek pod nie (wszystko nierdzewka)

-kilkanaście podkładek o grubości 1mm, ja użyłem pod śrubę 10mm dzięki temu pasuje pod całe prowadnice 

-kilka wierteł 

-klej do gwintów 

-ew silikon do szyb ale ja go nie dawałem.

Najpierw wiadomo demontarz samej listwy czyli 2 śrubki przy dolnej krawędzi drzwi j ciągniemy do siebie (przeżegnać się żeby tylko drzwi nie brało, na szczęście u mnie rudej brak)

Listwa na stół i ściągamy element zewnatrzny podważając jakimś plastikowym wyjmakiem od strony węższej (nie od strony zgrubienia bo tam są wsuwki).20210607_100841.jpg

Element lakierowany odkładamy na bok. A element w którym są prowadnice od bolców musimy wydostać. Trzeba też wyrwać 2 zewnętrzne elementy w którym jest wtopiony gwint (innego sposobu nie znalazłem). Gdy prowadnice i te 2 elementy wyciągniecie ukaże wam się widok co tak na prawdę im dolega... 20210607_102005.jpg

20210607_102833.jpg

Ruda tańczy jak szalona ;)

Teraz najgorszy moment, trzeba wywalić te zgniła listwę. Jest ona prawdopodobnie wklejona i jej część wchodzi pod "obudowę" Ja wziąłem tapeciaka i nacialem te stronę ktora wchodzi  pod listwę mniej więcej tak w połowie. Za pomocą śrubokręta i kombinerek wytargalem cała listwę (wiele jej nie zostało)20210607_103310.jpg

Porzadnie czyścimy aż zostanie sam plastik

20210607_105813.jpg tak tak, ten zlew to moja myjka warsztatowa :) stary zlew, zbiornik z odpadów, pompka z pralki frani i wąż z aledrogo + zawor kulowy  grzejnika (20zł a robote w garażu swoją zrobi :D )

20210607_112113.jpg

Teraz trzeba poskładać wszystko do kupy. Ja na początku chciałem dorobić na imadle blachę nierdzewna na wymiar starej lecz niestety nie jestem tego w stanie zrobić w w garażowych warunkach gdyż nie dość że jest ona zagieta z 2 stron po nie całe 10mm to jeszcze jest wygięta w banan na kształt drzwi . Wiec użyłem podkładek (nierdzewka) o grubości 1mm pod śrubę 10mm.  Oczywiście potem skręcamy przez te podkładki.20210609_110059.jpg

Ustawiłem prowadnice na podkładkach tak jak było oryginalnie (musicie pamiętać o tym, że z 1 strony listwa wchodziła głębiej  i przy ustawianiu prowadnice trzeba to uwzględnić) I przewierciłem je na wylot wiertłem 3.5mm, byle pamiętać żeby nie wiercić przed wpustem bolca bo będzie problem tylko za nim najlepiej. Prowadnice są 2 i na każdą dałem 4-5 śrub (nie sugerować się tymi z z główka walcowa bo to tylko przymiarka, a śruby docelowe szły już kurierem)20210613_175330.jpg

Pod główkę musimy delikatnie sfazowac otwór (ale tylko liznąc na z 0.5mm średnicy żeby zadziorów nie było) I skręcamy jak na załączonych obrazkach 20210613_175337.jpg

Oczywiście wszystko z wyczuciem, odkręcić tylko żeby się zeszło i trzymało,  nie ma chama. Jak widać urwane elementy listwy przykręciłem od 2 strony gdyż tu nie może nic wystawać i skręciłem na mocnym kleju do gwintów. Wykonałem powiększenie otworu bodajże wiertłem 7mm tak żeby łebek się schował na 0. Miałem obawy, że przez nakretki nie zejdzie się w tym miejscu listwa ale wszystko się ładnie schodzi.  Oczywiście podkladka 1mm pod całość musi być :)20210613_175343.jpg

Teraz składamy do kupy listwę jak wyschnie klej i zakładamy na auto ;) Wiem, że nie którzy będą nieufni, że to nie wytrzyma bez tej blachy itd, bo też tak sądziłem ale nie. Listwa jest sztywna bez niej, a patrząc na to, że wiele jej nie było, wszystko odchodziło płatami i dalej się trzymało to wszystko powinno byc ok. (U większości nie ma już czego zbierać nawet :D) Ja kupiłem jeszcze silikon do szyb, żeby wstrzyknąć go pod prowadnice jeśli wszystko będzie ok, ale ostatecznie trzyma się to świetnie i nie dałem.

20210613_175559.jpg

20210613_175604.jpg

U mnie spasowanie wyszło świetne. Jest na tak jak reszta, a ja z efektu jestem zadowolony zwłaszcza, że koszt naprawy to może 2 złote :) W  wstępny weekend rozbueram resztę j sprawdzę w jakim są stanie.20210613_175825.jpg

Ja śruby nierdzewne zamawiam na internecie. Bodajże sruby-nierdzewne.pl i polecić mogę tam, bo na miejscu u mnie nigdzie dostać nie mogłem takich małych.

Polecam spróbować i nie jest to trudne. Oczywiście wszystko robiąc na własną odpowiedzialność :) Jak ktoś z okolic Oświęcimia to mogę pomóc.

Edytowane przez yogi_1997