Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania lewarka zmiany biegów A4 B7 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów ,

Pacjent :

Audi A4 B7 

2.0 TDI  kod BRF 100 kW / 136 KM

Skrzynia manualna 6b - w serwisie otrzymałem info ze to skrzynia JEM 32/9

Przebieg : 325 000 km ( kupiłem go z przebiegiem 249 500 km ) - jest w moich rękach 5 lat 

Historia:

Przez długi okres czasu moje A4 B7 2.0 TDI 100 kW 136 KM nie wymagało żadnej interwencji poza elementami eksploatacyjnymi - czyli standard .

Na chwilę obecną jest temat którego nie wiem jak ugryźć a mianowicie ....

Podczas jazdy na biegu 3 i wyżej zaobserwowałem drgania lewarka i w okolicy 2300 obr zaczyna drgać  delikatne karoseria .

Biegi wyżej też pokazują drgania lewarka i karoserii - dodam że nie jest to efekt " duszenia auta "

Teraz opowiem co się ostatnio wydarzyło :

------

* Po zrobieniu trasy około 4000 tyś km w ciągu 12 dni okazało się że auto zaczyna niesamowicie wibrować - wymieniłem przeguby wewnętrzne na półosiach i ten objaw został wyeliminowany 

* Pojechałem na stację i wykonałem szczegółowy przegląd okazało się że wahacz górny lewy i stabilizator lewy do wymiany - wymieniłem wahacz L+P i stabilizator L+P i jest ok, sprawdziłem dla świętego spokoju zbieżność i jest ok

* Wyważyłem koła - są w porządku

* Wymieniłem lewą poduszkę pod silnikiem tą z czujnikiem gdyż wyświetlało błąd poduszki lewej 

-------

Tyle w ostatnim czasie znalazłem usterek a nadal auto czuje dyskomfort i podczas jazdy czuję i widzę drgania lewarka zmiany biegów i delikatny rezonans karoserii.

Koleżanki / Koledzy pytanie do was co może być przyczyną gdyż mechanik się poddał i szczerze mi powiedział że nie wie i nie miał takiej usterki jeszcze.

Co podejrzewam:

* Sprzęgło (dwumasa ) - za mojej kariery nie była robiona 

* Skrzynia ? pracuje prawidłowo zmienia biegi, biegi wchodzą 

* Zabieraki wewnętrzne od strony skrzyni wymienione na nowe 

* Zawieszenie wyszarpane wg diagnosty ok 

* Poduszki silnik + skrzynia wyglądają ok

* Koła proste wyważone sprawdzone 

Na chwilę obecną nie mam pojęcia co można jeszcze obstawiać , a wymienianie podzespołów na nowe lub inne wiąże się z kolejnymi inwestycjami a zaczyna się robić kosztowne .

Czy ktoś miał taki problem ?

Czy ma ktoś jakieś podejrzenia ?

Będę wdzięczny za pomóc i podpowiedzi 

Mój mail [email protected] 

Zastanawiam się nad flanszami które wychodzą ze skrzyni a są do nich zamontowane zabieraki czy tam nie tkwi problem ? \

Czy flansze mają mieć luz jeśli tak to jaki 

Proszę o pomoc SOS - ja na dzień dzisiejszy nie mam pomysłu w sumie poddaje się \

Opublikowano

Możliwe, że dwumasa jak trzęsie budą. Wbij czwórkę przy np 50 km/h i daj mu buta i zobacz czy trzęsie budą

Opublikowano
  • Autor

Ok , sprawdzę na powrocie z pracy i powiem co zaobserwowałem .

Trudna sprawa bo nie ma jednoznacznej diagnowy

Opublikowano
  • Autor

Cześć 

Poduszkę silnika wymieniłem jedną z czujnikiem bo wyświetlało błąd poduszki, wymieniłem ją na oryginał co prawda używka ale oryginał i z auta które jeździło.

Objaw jaki zaobserwowałem, jadę wbijam biegi do biegu nr 4 prędkość 50 km/h - gaz w podłogę auto zaczyna się zbierać .... od około 65 km / h do 105 km/h zaczyna trzęść lewarkiem i zaczyna wprowadzać auto w drgania trzęsie się buda ...... i nadal nie mam pewności co to jest a Wy ?