Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Auto wibruje i skacze podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, odkad kupilem auto mam problem z wibracjami(wlasciwie to chyba juz troche bardziej niz wibracje bo przy 140kmh to czuc jakbym jechal na kwadratowych kolach).

Objawy:

- Auto skacze/wibruje w kazdym przedziale obrotow(przy 80kmh na 5 najmniej) - w zalezosci tez od obciazenia silnika. Przy 140kmh strach jechac a przy 20kmh czuc bujanie auta.
- Ruszajac z jedynki delikatnie popuszczajac sprzeglo auto jedzie kangurkiem - ciezko plynnie ruszyc.

- Na prostej (biorac pod uwage koleiny itp) - np 3 bieg i pelna dzida w pedał gazu auto jedzie prosto ale zygzakiem tzn jedzie najpierw w lewo w pewnym momencie odbija do prawego brzegu i potem do lewego i tak na zmiane.

- Jadac na jedynce bez gazu, dodajac nagle gaz jest takie jakby kopnięcie(cos jak poduszki silnika w poprzeczniaku kiedy sie dodaje gazu i ujmuje)

- Po przegazowaniu na postoju, po odpuszczeniu gazu autem lekko kolysze

- Przy 20kmh czuc lekkie skakanie, i czuc tez bujanie cos jak kangurki tylko ze przy wiekszej predkosci po prostu
- Te kangurki moglbym opisac jako "impuls przekazywanego momentu na oś" - jesli jakkolwiek to wam przechodzi przez wyobraznie :D nie jestem mechanikiem wiec nie umiem tez mowic "po mechanikowemu" prosze o wyrozumialosc.

- Kierownica nie bije

- Podczas jazdy telepie sie drazek zmiany biegow.

- Tylne lozyska maja minimalny luz(nie jest to objaw ale wole wypisac wszystko co wiem) - ale na 99% wg mnie to bicie wychodzi z polosi albo ze skrzyni.

- Trzesie autem - podczas zwyklej jazdy, podczas przyspieszania(przy MAX pedale gazu na plaskiej drodze jest dosyc ok), podczas duzego obciazenia na nizszych RPM np jadac pod gorke, ze sprzeglem i bez sprzegla, i chyba tez podczas hamowania.

Moja droga dedukcji:
Najpierw jak odebralem auto to nie dalo sie nim jechac, po drodze pojechalem na wywazanie kol. Zalozyli mi 2 nowe gumy, wywazyli i dalej bylo to samo. Na ta chwile dzieje sie to na 3cim komplecie kol. Zawieszenie - z jednej strony banan a z drugiej strony jeden z gornych wahaczy do wymiany. Na drazkach nie czuc luzu. 

Wczoraj jechalem autem i obserwowalem i doszedlem do wniosku ze musi byc luz wzdluzny na polosiach, oraz jakies lozysko chyba rozwalone najprawdopodobniej jak najblizej skrzyni(wyjscia napedu) - poduszki jak ogladalem wygladaly na "raczej spoko" a przynajmniej nigdzie nic rozwalonego nie bylo widac.

Kiedys kumpel przy mnie wyjmowal skrzynie i wymienial tam jakies lozysko - moze to to? Dlaczego mowie ze to "pewnie jakies lozysko" - kola wydaja sie obracac nie centrycznie lecz jakby w mimosrodzie pewnie stad to bujanie/skakanie/trzesienie.

Sprzeglo jest do wymiany, ciezko chodzi dosyc z tego co juz wstepnie szukalem pewnie przez lozysko oporowe. Bede musial zamowic czesci i poprosic kumpla zeby mi to powymienial - pytanie tylko co dokladnie, oprocz zestawu sprzegla, potrzebuje zamowic bo jestem troche slaby w te klocki w naped i w zawieszenie. Chodzi  mi o to, ze jak juz bedzie robil sprzeglo to, zeby przy okazji wyeliminowac wszystkie te luzy w napedzie.

EDIT:
Po dluzszym researchu sie zastanawiam, czy winowajca beda przeguby wewnetrzny i zewnetrzny? jesli tak to by mi to bardzo ulzylo na psychice :P balem sie juz ze skrzynia jest smietnik.

Edytowane przez Raresz Fochatek