Jump to content
IGNORED

Silnik w A4 B6 1.9TDI dymi na biało podczas rozruchu

Recommended Posts

Posted

Witam jest to mój pierwszy post ale to nie otym a o moim silniku 1.9TDI AWX problem jest taki jak odpalam go na zimnym to puści białą chmurę dymu a potem nic ani podczas przyśpieszania ani nawet jak jest rozgrzany silnik nie bierze oleju ani płynu chłodniczego silnik ma moc i wszystko. I nie jest to spowodowane wilgocią bo samochód stoi w garażu z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam 

Ps silnik nie ma żadnych wycieków

Posted

Hej.

Czy udało się odnaleźć przyczynę @TOMASZ96KW? U mnie ten sam problem w B7. Dzieje się to gdy odpalam po dłuższym postoju (rano do pracy). Brak błędów w VCDS, korekty wtrysków OK. Ktoś coś?

Posted
W dniu 13.08.2023 o 21:46, TOMASZ96KW napisał(a):

Witam jest to mój pierwszy post ale to nie otym a o moim silniku 1.9TDI AWX problem jest taki jak odpalam go na zimnym to puści białą chmurę dymu a potem nic ani podczas przyśpieszania ani nawet jak jest rozgrzany silnik nie bierze oleju ani płynu chłodniczego silnik ma moc i wszystko. I nie jest to spowodowane wilgocią bo samochód stoi w garażu z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam 

Ps silnik nie ma żadnych wycieków

Witam u mnie powodem takiego dymienia był luz na turbine przepuszczała olej w dolot, ale możliwe że również odma nieprawidłowo funkcjonuje. Po wymianie turbiny i wyczyszczeniu odmy i nowego dolotu wraz z chłodnicą, auto nie daje białej chmury jak było wcześniej na zimnym. Oczywiście mogą być również inne powody dymienia, u mnie pomogło. 

Pozdrawiam