Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Adaptacja tylnych lamp USA LED w Audi A4 B8 - kierunek zamiast obrysówki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś mógłby poratować wartościami do adaptacji tylnych lamp LED w B8.5 (polift) USA => EU żeby sygnał z kierunku puścić kanałem obrysówki?

Świeżak jestem na forum, nie zabijcie jak było, ale przeszukałem forum i nie mogłem znaleźć dokładnie takiego wątku, a przerabianie tych lamp żeby szło obrysówką bez dorabiania dodatkowych wiązek jest chyba najpopularniejszy to może ktoś może ściągawką.

Lampy mam przerobione.
- W częściach błotnikowych kierunki zostały podpięte pod pin obrysówki (obrysówka odłaczona)
- W częściach klapowych kierunki wyprowadzone przewodem i podpięte pod ten sam pin obrysówki w lampie błotnikowej.

Czyli potrzebuję konfigu który
- na starym kanale stopu świeci TYLKO normalnie stopem
- na starym kanale obrysówki zamiast obrysówki świeci kierunkowskazem
- obrysówki do wyłączenia

Poratuje ktoś?

audi_back.jpg

Edytowane przez Curry_

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Doszedłeś z tym ładu ? 
ja jestem na etapie przeróbki i też do wszystkiego sam dochodzę i kierunki w klapie przerobiłem i zasilanie będę ciągnął do modułu komfortu natomiast w błotnikach chyba nic się nie przerabia prawda ? 

Opublikowano
  • Autor

Siema

Tak, poradziłem sobie, miałem tu właśnie napisać co i jak bo dopiero na dniach zamknąłem projekt.

Ogólnie to się na szukałem na necie gotowych presetów ale to pic na wodę, ile nie sprawdziłem to żodyn nie był prawidłowy. Widocznie u mnie były już na start jakoś kanały pozamienane. A sprawa jest na tyle prosta że lepiej to wziąć na rozum a nie na ksero.

A więc w aucie USA są kierunkowskazy które migają ze stopem i niepotrzebne u nas obrysówki.

Tu w tym temacie:

https://www.audiworld.com/forums/a6-c7-platform-discussion-194/audi-a6-tailights-decoded-2864162/

ktoś wrzucił fajny obrazek:

spacer.png

I tu wszystko jest jasne. Trzeba tak przelecieć kanały u siebie żeby znaleźć odpowiednie wartości i zmienić je na poprawne.

6 i 38 to są wewnętrzne światła stopu z kierunkami i fogami. mają być tylko stop i fog. więc trzeba zmienić te 6 i 38 na 5 i 37

134 i 166 to są zewnętrzne stopy z kierunkami. mają być tylko stop. więc trzeba zmienić te 134 i 166 na 133 i 165

51219 i 51251 to obrysówki. obrysówek nie chcemy więc na obrysówki trzeba przekierować kierunki żeby nie musieć ciągnąć dodatkowej wiązki. kierunki są gdzie? 12 i 44. więc trzeba zmienić 51219 i 51251 na 12 i 44.

Ofc fizycznie trzeba odciąć kabel od obrysówek a do niego podłączyć przerobione odseparowane kierunkowskazy. I tyle.

U mnie to było akurat na takich kanałach:

197     6 => 5
198     38 => 37
207     134 => 133
208     166 => 165
209     51219 => 12
210     51251 => 44

I jeszcze uwaga, to taki zonk mi się przytrafił że tydzień szukałem rozwiązania.

Otóż jak testowałem lampy to otworzyłem klapę i sobie zawiesiłem na tymczasem te klapowe lampy na otwartek klapie drutami jak gacie do prania. Testujemy światła, wszystko działa. Poza tylnymi fogami. WTF? włączałem, zapalał się na 1s włacznik i gasł. świateł nic. Szukałem na necie, w instrukcjach nic.

Rozwizanie:

Zamknąć qwa klapę. Taki jakiś system jest że jak jest klapa otwarta to się fogi nie zapalają. Wystarczy zamknąć klapę albo zatrzasnąć rygiel w klapie i wszystko działa ok.

Także przekodowanie jest banalne. Ale nie szukaj gotowców na necie bo to strata czasu. Wg. tabeli widać co trzeba zmienić na co. I trzeba znaleźć u siebie te wartosci, na którymkolwiek kanale by nie były, poprawić na to co się chce i gotowe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fajnie, myślę że z samą adaptacją sobie poradzę bo robiłem to w a6 c7 ale ja mam znowu taki problem że nie wiem czy dobrze odseparowałem kierunki od stopu w sensie fizycznym…

w lampie w błotniku odciąłem przewód od obrysowki i poszedłem z nim do pinu na którym jak sam napięcie zapala się tylko kierunek… nie wiem czy dobrze

natomiast w lampie wewnętrznej (klapa) odciąłem jeden przewód pod który jak dam napięcie świeci się sam kierunek i wyszedłem z nim do wtyczki bo chyba trzeba ciągnąć do modułu komfortu bądź lampy w błotniku…

nie masz jakiegoś zdjęcia w którym pokazane jest jak rozdzieliłeś sygnał w jednej i drugiej lampie ?