Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprzęgło w Audi A4 B7 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Taki problem. A4 b7 1.8t bfv multi zmieniony na manuał 6biegow. Padło sprzęgło l, wymieniłem komplet z 2mas na sahsa i od początku trochę ślizgało ale teraz po ok 3 tys km od 3 bieg ślizga cały czas, nie ma jazdy 😕 w poniedziałek zostawiam do mechanika i co radzicie zbić w tej kwestii? 1 pomysł to tarcze sprzęgła obić i ewentualnie mocniejszy docisk. Ewentualnie nowa tarcza luka i może docisk czy te pomysły mają sens ktoś to przerabiał? Trochę też moc jest podniesiona z 30km na może 185. Dzięki z góry za porady :)

Opublikowano

Zrób prosty test, zapnij 6 bieg i spróbuj ruszyć, jak silnik zgaśnie jest OK, jak nie zgaśnie to ślizga i jest do roboty. Założyłeś nowy zestaw tarcza sprzęgła i docisk czy używkę?  Masz luz na pedale sprzęgła? 

Opublikowano

Robiłem taki test że na wzniesieniu na ręcznym zapiąłem 4 bieg, prubujac ruszyć czuć że się ślizga. Założyłem nowy zestaw j mam też luz roboczy ale po wymianie pedal brał niżej a i pedal chodził lżej 

Opublikowano

Nowy zestaw nie powinien się ślizgać o ile został dobrze dobrany i zamontowany, nie był zaolejony itp. A sprawdzałeś czy jest luz na widełkach przy sprzęgle od dołu czy tylko na pedale? 

Moim zdaniem tak czy inaczej trzeba zdemontować i zweryfikować.

Opublikowano

Od dołu nie patrzyłem. I na 6 bigu, powoli ale mogę ruszyć.