kellysbikee Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Witam Panowie i Panie , Posiadam Audi A4 B8 2010 rok. 2.0 tdi CAGC 120 km. Niestety jakis czas temu żona miała autem dzwona. Uderzyła w sarne i drzewo - rozbity przód i bok auta. Z racji że z Audi do tej pory byłem bardzo zadowolony zapadła decyzja o jego naprawie . Szukając cześci do kupna pojedyńczo natknąłem się na zakup całego auta ( w tym samym kolorze) z bardzo rozbitym tyłem jako dawce przodu dla mojej Audi. Dawca ogólnie był jezdny poduszki niewystrzeliły . Rozbity był tył zderzak, klapa , błotniki i dach. Po podłączeniu komputera nie miał też jakiś większych błędów jedynie jakieś głupoty typu zamek drzwi , jakieś światełko, czy jedna z klap nawiewów. Postanowiłem auto kupić i przełożyć przód do mnie. Moja Audi to wersja biedna zwykłe lampy, radio concerd, brak oświtnienia pod drzwiami , brak grzanych foteli ogólnie golas. Auto Dawca miało już lepsze wyposarzenie lampy bixenon , tylne lampy ledowe , spryskwiwacze w zderzaku , mmi, nawigacje , elektyczne lusterka kolorowy fis i wiele innych. Oba auta miały bardzo zbliżony przebieg więc wpadłem na ( wtedy tak myślałem ) genialny pomysł żeby przełożyć cały ten dobrobyt razem z wiązkami i modułami do mojej buty. Auta zostały rozebrane w środku do gołej blachy cała instalacja elktyczna, wszystkie moduły ( ECU, licznik, BCM1 BCM2 gateway, mmi wzmazniacze , stacyjka, rygiel, sterownik ESP, sterownik airbag wszystko ze środka i bagażnika ) zostały przełożone z auta dawcy do mojego . Po wielu godzinach pracy moje auto zostało złożone w całość. Wszystko z nowymi modułami ożyło i działa problem jakiego niestety nie mogę rozwiązać jest taki ,że po włączniu zapłonu jest komunikat : ignition lock defective i przekreślony kluczyk . Ogołnie auto adpala, ale starndardowo było tak że kluczyk klikało się sekunde w stacyjce i rozrusznik kręcił sam po czym silnik odpalał . Teraz jak kliknę kluczyk w stacyjce to ruzrusznik zakręci tylko troszke i dalej nie kręci dopiero jak przytrzymam palcem kluczyk wciśniety w stacyjce to auto odpala. Dodatkowo po włączeniu zapłonu zniknął komunikat żeby wsisąć sprzęgło aby uruchomić silnik. i jak chcę kluczyk wyjąć ze stacyjki to muszę kliknąć go dwa razy bo za pierwszym nie puszcza . moj silnik to 2.0 tdi CAGC, a auto dawcy to CAGA. ECU zostało zabrane do mojego auta z auta dawcy i teraz zastanawiam się czy ECU od CAGA będzie chciał gadać z moim silnikiem CAGC bez błedów w sterowniku ? czy wiązka i osprzet w komorze silnika w obydwu autach jest taka sama ?? ogolnie w tej puszczce na podszybiu gdzie jest ECU został zamieniony sam seterownik i podpięte z dwie kostki czerwona i biała z instalacji dawcy .wszystko pod maską zostało po staremu . teraz ECU ma kodowanie jak miał dawca , próbowałem zmienić kodowanie silnika na takie jakie miał mój sterownik ale niestety ECU dawcy go nie przyjmuje. błedy jakie są w całym aucie to : Engine 01 : 4799,7859, 5599 Auto HVAC 08 : 00256 - ale to pewnie przez brak czynnika w układzie Central Conc. 46 : 03279 Clutch Pedal Switch for Engine Start (F194) i ten błąd mnie najbardziej zastanawia skąd w komforcie bład od pedału sprzegła jutro dojedzie do mnie inna stacyjka i czujnik położeni sprzegła sprawdze czy ich zamiana coś pomoże. czy miałby ktoś jakiś pomysł czemu jest taki problem z odpaleniem auta ? stawiam flaszkę za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi