Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skacząca wskazówka obrotomierza w A3 8L 1.9 TDI ALH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry... w sumie nie taki dobry

ostatnio wziąłem na warsztat moje A3 8L serwis olejowy + kilka rzeczy w tym przegwintowanie korka spustu oleju oraz założenie separatora oleju na odmie. 

Autko stało dłuższy czas na kanale ok. 3 tygodnie. po tym czasie wyszedł przegląd, szybko poskładałem a3 i na PT po pieczątkę. W czasie jazdy zapaliła się kontrolka ESP (pewnie znowu czujnik stopu przy pedale hamulca szwankuje), czekam już pod stacja gaszę auto i w tym momencie po zgaszeniu wskazówka obrotomierza dostała drgawek !? dosłownie przy pierwszej dolnej kresce obrotomierza bardzo szybko drgała na szerokość 1,5cm przez przez ok. 10 sekund i zatrzymała się. Nigdy tak nie robiła. Od razu przekręciłem na zapłon i ponownie dostała drgawek i tu już dłuższy czas ze 20 sekund, ruszyłem autem i dopiero zaczęła poprawnie działać i wtedy też wskazówki od temperatury i poziomu paliwa zaczęły działać. Po przeglądzie podpiąłem VCDS żadnych błędów (od kontrolki ESP również nic nie było). 

Co zauważyłem: gdy włącze zapłon wskazówki się zapalają (tak ustawione) i wskazówka obrotomierza kilka razy drgnie i zatrzymuje się pół centymetra ponad pierwszą kreskę na obrotomierzu dopiero po tym wstają temperatura i poziom paliwa... wcześniej przed postawieniem auta na kanał wszystko pięknie działało i wskazówki praktycznie po 1 sekundzie od przekręcenia na zapłon wstawały wszystkie a wskazówka obrotomierz nie wychodził poza 1 kreskę cyferblatu.

Nie mam pojęcia co się stało??? tak samo z siebie

Bardzo proszę o poradę/ doradztwo co to się mogło stać??? 

Dodam że zegary wymieniałem z Jaegerów na VDO zgodnie ze sztuką "przepisania kodów" i dołożyłem pełnego fisa z manetką (przez 3 lata nie było żadnego problemu)

Edytowane przez Yokerman7