Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Naprawa Torsena w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Widziałem stary wątek dotyczący regeneracji torsenu 01A409751H i nie wiem czy ktoś zajmuje się jeszcze naprawą (widziałem, że Dev, ale ma wyłączone prywatne wiadomości).

Rok temu usłyszałem delikatne stuknięcie i auto zaczęło mi wibrować powyżej 70 km/h. Wyważałem koła (dzieje się to na letnich i zimowych), przekładałem je przód<->tył. Wymieniłem półosie (z przodu całe nowe, z tyłu przeguby wewnętrzne i zewn), amortyzatory, sprężyny, piasty z łożyskami, tarcze (z klockami). Wyważałem wał, zmieniałem podporę wału, wymieniłem 3 poduszki tylnego dyfra (mam a6 c5 2.4 quattro). Trzęsie się całe nadwozie. Nie ma znaczenia na jakim biegu jadę (mam skrzynię manual). Jak tylne półosie były wyjęte to wibracje były większe. Podejrzewałem z mechanikiem tylny most, ale zdemontował i zawiózł do warsztatu, który się zajmuje naprawą skrzyń biegów i ekspert powiedział, że z nim wszystko jest ok. Powiedział, że najprawdopodobniej będzie uszkodzony torsen. Mechanik powiedział, że wyjąć torsem będzie mógł za 2 dni, ale mam się już rozglądać. Wolę naprawić swój, niż kupować używany. Nie wiem czy (oraz w jakim stopniu) jest uszkodzony, ale szukam osoby, która podjęłaby się naprawą.