Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Naprawa panela klimatronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy raz piszę,więc proszę klubowiczów o wyrozumiałość.

wyszło na to,że mam walnięty panel jak w temacie.niby działa wszystko ok,ale sprężarka wlącza się i wyłącza sama.i to niezależnie od tego,czy na panelu jest śnieżynka,czy nie.słychać to na przekaźniku pod kierownicą w czasie jazdy no i na mocy silnika.

i wreszcie pytanie:znacie kogoś,kto naprawia takie panele?

kiedyś widziałem na allegro ale od początku lata z tym walczę i nie mogę znależć.

widziałem na forum jakiegoś gościa z Lublina,ale on zajmuje się chyba tylko wyświetlaczami.

sorki,że tak długo i dzięki za jakąkolwiek pomoc

Opublikowano

poproś jakiegoś elektryka żeby Ci sprawdził luty na płytce od panela. Najczęściej to jest przyczyną dziwnych zachowań tych paneli, w sumie Twoje auto ma już 14 lat

Opublikowano
  • Autor

problem właśnie w tym,że płytka panela jest ok.coś się popieprniczyło na tej drukowanej płytce w środku.

o panelu znalazłem na forum,ale to nie to.wszystko działa poprawnie,tylko panel sam załącza kompresor.

potrafi to zrobić 3 razy na sekundę na postoju,więc jakieś luzy raczej wykluczam.gadałem z facetem z allegro,ale on po wysłuchaniu chce mi sprzedać od razu nowy za 250zł

Opublikowano

Masz uszkodzoną zawartość pamięci - w tzw formacie bin lub hex i wtedy dzieja sie cuda . Jeśli masz jakiegoś elektronika pod ręką z programatorem moge podesłać Tobie taka zawartość tej pamięci . Ratowałem już kilka razy tekie panele .

Krzysiek

Opublikowano
  • Autor

mam fachowca z serwisu.wgrywał mi już pare razy pamięć i bez zmian.pamiętam,że kombinował z programami 39,40,41 do zaprogramowania klimatronika.różne rzeczy się działy,ale problem podstawowy zawsze bez zmian...

Opublikowano

A sprawdzał tranzystor który podaje 12 V na spręzarke w tym panelu ?? Czy nie dostaje on zwarcia i dlatego ta sprężarka tak co chwila się załącza ??

Opublikowano
  • Autor

fachowiec znalazł walniętą diodę .wylutował ją i próba.i okazuje się że wszystko gra :-)).

tylko jak to możliwe?.. sprężarka przestała głupieć,klima działa wzorcowo.po co ta dioda?

Opublikowano

Ta dioda ma za zadanie zabezpieczyc elektronikę sterownika od strzału z cewki sprężarki - przy zdjęciu napięcia z elektromagnesu sprężarki indukuje sie napięcie . Jeśli oczywiście jest to ta dioda o której piszesz .