Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] 205/60 r15 , a 195/60 r15 czy jest jakas znaczaca roznica?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak jak w temacie, mianowicie mam 3 zimowki z zeszlego sezonu uniroyal ms plus 66 w rozmiarze 205/60 r15 i musze dokupic czwarta sztuke( bo zlapalem kapcia wiosna:/) i teraz mam problem, bo w tym rozmiarze co ja mam to nowa kosztuje w granicach 300-320pln,a na allegro znalazlem nowke pojedyncza z 2008r w rozmiarze 195/60 r15 za 119pln. 2 stowy piechota nie chodza...

wiem, ze w mysl przepisow nie moge takich opon miec na jednej osi, ale jak to wynika z praktyki, gdybym nalozyl je na tylna os to czy naprawdę bylbym w stanie wyczuc jakas roznice w zachowaniu sie samochodu? model opony ten sam, wzor i profil tylko w szerokosci drobna roznica, jak to by bylo?? pomozcie jesli mozecie

Opublikowano

model opony ten sam, wzor i profil tylko w szerokosci drobna roznica, jak to by bylo??

W wysokości też, auto będzie minimalnie krzywo stało. O jeździe nim nie wspominając. Przez takie coś możesz rozbić samochód i wtedy piechotą pójdzie więcej niż dwie stówy :decayed:

Opublikowano
  • Autor

auto mozna przez wszystko rozbic, heh, np zle cisnienie w oponach, jak ktos ma

eeh :wallbash:

Opublikowano

Bedziesz miał jedną niższą oponę. Źle to wygląda a jeszcze bardziej się prowadzi :thumbdown: Nie polecam.

Opublikowano

Różnica w średnicach 7,5 mm, prędzej zostawiłbym letnie na tyle niż robił takie kombinacje :thumbdown:

nie doczytałem, 7,5 mm to różnica do 195/65/15, przy 195/60/15 jest to 12 mm

Opublikowano
  • Autor

taaaak, brawo, lepiej letnie na tyl moze jeszcze slicki o szerokosci 235?

no mi sie jednak wydaje ze duzo lepsza jest nowa zimowka, nawet odrobine wezsza, mowicie o tym ze na srednicy kolo bedzie o 7,5mm mniejsze, ok, w takim razie moge wrzucic "standardowy" rozmiar 195/65 r15, ktory to zniweluje roznice w srednicy co do 205/60 r15

< w ogole to bezsensu sa te rozmiary opon, jakby nie mogli ich bardziej zunifikować, tyle tych rozmiarow ze ocipiec mozna:/>

zajade do seriwsu naprawiajacego opony, to moze mi sie uda naprawic ta "czwarta" opone,, na ktorej mam kapcia, b.niewielka dziurka z boku opony, a znalazlem ogloszenie ze na goraco naprawiaja tego typu uszkodzenia. kiedys w Olsztynie w firmie Krysgum tez mi tak uszkodzona zimowke w rozmiarze 195/50r15 naprawili, ale to bylo z 3lata temu i teraz podobno juz si etym nie zajmuja i odsylaja do zakupu nowej opony

Opublikowano

zajade do seriwsu naprawiajacego opony, to moze mi sie uda naprawic ta "czwarta" opone,, na ktorej mam kapcia, b.niewielka dziurka z boku opony, a znalazlem ogloszenie ze na goraco naprawiaja tego typu uszkodzenia.

Takie coś bez problemu naprawisz. Znajomej nie tak dawno zawoziłem właśnie oponę z czymś takim do wulkanizatora. Robią to tak jak napisałeś na gorąco, a zabieg trwa około godziny. Cena kilkanaście PLN.