Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANA] Proszę o interpretację błędu 17831

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie. Wywala mi błąd 17831 - proszę o praktyczne porady co może być przyczyną i jak to naprawić.[br]Dopisany: 18 Lipiec 2010, 19:29_________________________________________________Witam ponownie,

Trochę poczytałem forum i doszedłem że ten błąd ma coś wspólnego z zaworem EGR oraz z pompą powietrza umieszczoną na dole od strony kierowcy. Sprawdziłem tą pompę i faktycznie nie działa ale jeszcze nie doszedłam czy jest to bezpiecznik czy sama pompa jest uszkodzona. Proszę o informację pod jakim bezpiecznikiem jest ta pompa, oraz za co dokładnie jest odpowiedzialna i czy można bez niej jeździć - czy ona jest odpowiedzialna za spadek mocy w aucie ?

Opublikowano

:szukaj: :szukaj: :szukaj:

17831 P1423 - System wtrysku powietrza wtórnego, bank 1 - niedostateczny przepływ

Sprawdź bezpiecznik tej pompy (nr. 42 - [30A]) , szczelność połączeń, szczelność "kombi-zaworu"

Pompa powietrza wtórnego - SAI (Secondary Air Injection)

Ta pompa jest po to aby zaraz po uruchomieniu samochodu, silnik spełniał normy czystości spalin (u ciebie - EURO 4) .Pompa ta ma za zadanie dostarczenie dodatkowej ilości tlenu do kolektora wydechowego w celu utlenienia niespalonych w komorze węglowodorów co również powoduje szybsze nagrzewanie się katalizatora i dopalanie spalin , załącza się zawsze na zimnym silniku.

Pozdr.

Opublikowano
  • Autor

Witam,

U mnie niestety jest jakiś inny układ bezpieczników i w miejscu 42 jest puste miejsce (rocznik 99 po facelifcie). Niestety nie znalazłem bezpiecznika od tej pompy.

Z tego co rozumiem to ta pompa nie ma wpływu na moc samochodu - jest jakiś mułowaty i szukam przyczyny.

Opublikowano

Witam,

U mnie niestety jest jakiś inny układ bezpieczników i w miejscu 42 jest puste miejsce (rocznik 99 po facelifcie). Niestety nie znalazłem bezpiecznika od tej pompy.

Z tego co rozumiem to ta pompa nie ma wpływu na moc samochodu - jest jakiś mułowaty i szukam przyczyny.

To nie ma znaczenia ze masz "po lifcie" widocznie brakuje tego bezpiecznika, może ktoś go specjalnie wyjął :mysli:

Możesz zrobić test elementów wyk. VAGiem (jest tam też m.in. pompa SAI)

Jakieś błędy na VAG-u ? Jeżeli będzie nieszczelność np. na "zaworze kombinowanym" sinik będzie dostawał "lewe" powietrze a VAG będzie zgłaszał błąd sondy lambda dotyczący zbyt ubogiej dawki paliwa

Opublikowano
  • Autor

Na VAGu tylko błąd 17831 i nic więcej. Jutro zrobię ten test wyjść na VAGu i sprawdzę. Przyglądałem się tym bezpiecznikom i pozycji 42 ale tam wogule nie ma pinów w gnieździe jest to poprostu puste gniazdo. A co ciekawe na klapce od bezpieczników mam orginalną naklejkę z rozmieszczeniem i numeracją bezpieczników (oczywiście po niemiecku) i na pozycji 42 jest coś napisane Electric ....................(ESP) nie pamiętam dokładnie co tam jest ale coś takiego. U mnie nie ma ESP tak więc to gniazdo jest puste. Za chwilę zamieszcze Logi z VAGa.

Opublikowano

Sprawdź czy ten bezpiecznik nie jest umieszczony przypadkiem w "puszcze" gdzie masz sterownik , sprawdź też przekaźnik tej pompy ale niestety nie wiem jaki ma nr.

Opublikowano
  • Autor

A gdzie mam szukać tej puszki pod bezpiecznikami ?

Opublikowano

Bezpiecznik pompy SAI najprawdopodobniej będzie w obudowie ECU

Opublikowano
  • Autor

Witam,

ECU - to komputer ?

Sprawdzałem tam gdzie siedzi komputer i tam są tylko trzy bezpieczniki dwa takie duże po 40A jeden mniejszy ale wszystkie są ok. Szukałem już wszędzie nawet pod kierownicą ściągnołem tapicerkę i tam też są trzy bezpieczniki i kilka przekaźników ale wszystkie są dobre - wszystkie sprawdzałem miernikiem. Odpiołem nawet wtyczkę od tej pompy żeby sprawdzić czy dochodzi napięcie do pompy ale niestety cały czas zero voltów. Myślę że tu problem leży w sterowaniu - tzn. co steruje tą pompą ? Bo jak rozumiem to ona nie działa cały czas. Dodatkowo zrobiłem Logi (nie wiem czy dobrze bo robiłem je pierwszy raz) prosze o analizę.

Statyczne 003; 004:

ENg89.jpg

UiGui.jpg

Dynamiczne 003-010-011; 001-002-004:

ENv60.jpg

Uj4qJ.jpg

Opublikowano

Z logów to niestety nic ci nie powiem oprócz tego że masz bardzo słabe ładowanie rzędu ~ 13 V ( powinno wynosić ~ 14.3-14.4 V ) :cool1: Co do lmm musiałbyś pociągnąć LOG DYN 003 do odcięcia :wink4: wartość w tab. 2 powinna wynosić ~ 0.80 * 101 PS ... czyli ~ 80 g/s

Jak już pisałem pompa SAI włącza się tylko na chwilę po uruchomieniu zimnego silnika aby "dopalić" bogatą mieszankę i tym samym szybciej rozgrzać katalizator i sondy, ta pompa nie ma wpływu na osiągi, spalanie ... jedynie troszeczkę bardziej zatruwasz środowisko na zimnym silniku :wink4:

Podłącz tą pompę na "sztywno" (bierzesz kabel podłączasz do pompy i do "-" i "+" zac. aq) ... jak masz VAGa zrób test elementów wykonawczych w "01 ENGINE" w którymś z testów powinna być pompa SAI ... bezpiecznik tej pompy jest w obudowie ECU - Engine Control Unit "Jednostka Sterująca Silnikiem"

Opublikowano
  • Autor

Czyli rozumiem że zrobić logowanie w grupie 003 - na trzecim biegu od 1500 obr/min do odcięcia zapłonu ?[br]Dopisany: 24 Lipiec 2010, 01:07_________________________________________________Czy ktoś może przeanalizowac te Logi ?