Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

a4 b5 co trzeba do zmiany turbiny z AFN do AHU??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w swoim audi mam silnik ahu no i chcialbym mu wrzucic jakies wieksze turbo np z AFNa no slyszalem tez o hybrydach niewiem czy dobrze sie orjentuje ale to oryginalna obudowa z innymi flakami tak w duzym skrocie jak sie myle to mnie poprawcie.

jezeli ktos to robil w swoim silniczku to moze napisze jakie wrazenia

Opublikowano

Teoretycznie masz juz tam Turbine od AFN/AVG ze zmienną geometrią żaluzjii.(Masz inne wtryski i pompę wstryskową niż AFN/AVG)...dziś buszowałem pod machą w AHU. :decayed:

Z większą turbiną od AWX możesz próbować...

Opublikowano

Teoretycznie masz juz tam Turbine od AFN/AVG ze zmienną geometrią żaluzjii.(Masz inne wtryski i pompę wstryskową niż AFN/AVG)...dziś buszowałem pod machą w AHU. :decayed:

Czy teoretycznie czy praktycznie w AHU turbo nie posiada zmiennej geometri łopatek ;) co do pompy i wtrysków się zgadzam. Doświadczenie z hybrydami ma chyba Murzyn najwieksze, wystarczy zobaczyc jego posty :wink4:
Opublikowano

Chyba kolega niedoinformowany ;). W AHU 90PS turbinka jest ze stala geometria. Przekladka turbiny wiaze sie ze zmiana sterownika i dolozeniu ukladu podcisnienia ktory jest potrzebny do wysterowania nowej turbiny. Moim zdaniem Alzak to sprzedaj to AHU i kup AFN bo roznica w cenie nieduza ( mieszkasz przeciez w UK) a technologicznie silniczki AFN sa o wiele lepsze od 90-tek.

Kiedys ci to juz tlumaczylem ale widac wytrwale probujesz ;).

Opublikowano

cos chya kiepsko buszowales pod ta macha AHU albo miales zamkniete oczy .... ;)

niestety jestes w duzym błedzie ;) ... AHU to bliżniak 1Z czyli kondon w którym turbulum sterowane jest nadcisnieniem ... w przeciwienstwie do AFN/AVG/AHH gdzie jest to sterowane podcisnieniem ... i zmiana na turbulum [VTG] w silniku AHU wiaze sie ze sporymi zmianami które zostały opisane [w cześci] przez etronic ...

Opublikowano
  • Autor

tak probuje sprzedac samoc

cos chya kiepsko buszowales pod ta macha AHU albo miales zamkniete oczy .... ;)

niestety jestes w duzym błedzie ;) ... AHU to bliżniak 1Z czyli kondon w którym turbulum sterowane jest nadcisnieniem ... w przeciwienstwie do AFN/AVG/AHH gdzie jest to sterowane podcisnieniem ... i zmiana na turbulum [VTG] w silniku AHU wiaze sie ze sporymi zmianami które zostały opisane [w cześci] przez etronic ...

Probuje sprzedac ale nikt jakos sie nie pali do kupna,a za psie pieniadze go nie sprzedam bo to jest dobry samochod i jeszcze duzo przejedzie,a jak kupie akis nowy to nie wiem na co trafie a tu juz go sprawdziem jezdze nim rok czasu jakos o zbytnio nie oszczedzam no i dziala jak ta lala,nigdy nie mialem z nim zadnych problemow i niech tak zostanie.

Chcialem sprzedac moj i mojej dziewczyny(bo ma AFNa ale niestety zamiana nie wchodzi w gre kobiety...) i kupic b6 ale za duzo bawienia sie anglicy mysla ze jak jestem polakiem to jestem glupi i sprzedam samochod za bezcen,no wiec zdecydowalem sie zaczac sie bawic no i na poczatek intercooler duzy w zderzak,wtryski od afn no i chcialem cos z turbo zrobic pozniej na strojenie do Ciebie zeby to wszystko jakos chodzilo nie wiem ile da rade z tego wyciagnc "chcialbym" cos kolo 150-160konikow no ale zobaczymy co z tego wyjdzie takie mam plany ale ze tutaj szybko sie wszystko zmienia.

Co ty Etronic o tym myslisz bo jakby co to w pewnych sprawach mam nadzieje ze mi pomozesz bo widze ze jestes duzo bardziej obeznany niz ja

Opublikowano

Zwaracam honor to był AHH 90km :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

a czy istnieje opcja wywalenia bebechow z mojej turbiny i wrzucenia srodka od lepszego(mocniejszego)turbo??

Opublikowano

Teoretycznie istnieje taka mozliwosc ale to juz wyzsza szkola jazdy...ale w tym przypadku to chyba bedziesz musial wlozyc w auto tyle ile za nie dales bo podsumowujac do wymiany bedzie:

turbo (hybryda),IC, calle orurowanie dolotu (za mala srednica seryjnego na wieksze cisnienie przez co slaby przeplyw powietrza ograniczy ilosc paliwa), wtryski conajmniej od AFN/AVG, MAP sensor,wymiana katalizatora na wiekszy (kastracja nie wchodzi w gre bo u nas w UK nie przejdziesz badania MOT) i ew, pompa paliwa jesli beda problemy z niedostatecznym cisnieniem paliwa( lejace wtryski = dym+ wysokie EGT co jest niebezpieczne zarowno dla turbiny, zaworow i tlokow).

Moim zdaniem to chyba tylko warto zrobic jakis program dla tego autka i pobujac sie nim do sprzedazy ( kiedys w koncu sprzedasz ;) )

Opublikowano
  • Autor

no wiem ze kiedys sprzedam ale niestety naleze do osob co"w goracej wodzie są kompani" jezeli wiesz o co chodzi no nie pozostaje mi nic innego jak tylko poslychac mądrzejszego kolegi i nie mieszać nic i dalej probować sprzedać aż do skutku no i potem może B6 jak sie uda a jak nie to AFN