Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] AUDI A4 ADR 1998r - duza emisja spalin po wymianie sondy lamda, przeplywomierza,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

audi a4 1.8 20v bez turbo, ADR z 1998 r

czesc

sprawa wygląda tak, mieszkam w irlandii, mialem ostatnio przegląd auta, wsio ok poza jednym, masakryczne wyniki emisji spalin, to jest na wolnych obratach 6 % ponad norme plus zla wartosc sondy lamda i na wysokich obrotach (3000) 5% plus zla wartosc sondy lamda..

podpielismy kompa, pokazal:

- czujnik temperatury

- sonda lamda - brak napiecia

- przeplywomierz

wymienilem te rzeczy plus, olej, filtr oleju, filtr powietrza, swiece ( zblizal sie okres to zrobilem to za jednym zamachem)

auto zaczelo chodzic lepiej do czasu.... pojechalem na drugi test i okazalo sie ze wyniki są jeszcze gorsze !!!!!!!! do tego od kilku dni auto czasami, (silnik cieply) traci moc, tak jakby zabraklo paliwa, zwalnia np ze 100 km/h do 0 (reakcja na gaz w tym momecie jest zadna, tak jakby go nie bylo, czy lekko go dotke czy wcisne do podlogi), silnik potrafi zgasnąc, co dziwne odpala odrazu i trzyma obroty biegu jalowego ale gdy dodam gazu swiruje sam miedzy 1500 a nie wiem, ok 500-600 i jak dalej bawie sie gazem to sie zdusi i zamiera, gdy odpale i zostawie go to po ok 1 min czasu wszystko wraca do normy i jedzie dalej jak gdyby nigdy nic..

po podpieciu pod kompa jeszcze raz okazalo sie ze są te same bledy plus jeszcze jeden

- regulacja nikskich obrotow - gorna wartosc granicza

z oględzin silnika zauwazylem jeszcze, ze (nie wiem jak to sie nazywa a nie mam tutaj nikogo kto moze mi pomoc) po prawej stronie z przodu jest taki zawor, ktory w jakis sposob łaczy sie z przepustnicą, nie ma on u mnie oslonki z przodu, jest tam taki plastik ktory przy dodaniu gazu, chowa sie do gory i zaraz powraca, on powinien ciągnąc taki cypelek ale ten plastik jest pekniety i chodzi sobie sam, chcialem sie spytac co to jest ? to jest zawor EGR ?? co z tym zrobic, czy tylko do wymiany czy pokombinowac i to pokleic ??

co z tym spalaniem, czy ten zawor ma wplyw na wszystkie inne odczyty z sondy lambda i przeplywomierza ze to sie tak jebie czy jest inny problem

dodam ze zamontowalem sonde uniwersalną, 4 pinową taką jak u mnie, jest mozliwe ze auto jej nie akceptuje ?

nie wiem naprowadzcie mnie od czego zaczac

dzieki i pozdr

Opublikowano

Ten zawór to zawór par paliwa, odłacz go zeby nie zasysał lewego powietrza, sprawdz odme czy jest OK oraz cały dolot czy jest szczelny. Rozbierz i wyczysc przepustnice i ja zaadoptuj, sprawdz czy czujnik temp do ECU pokazuje właściwe wartosci. Sprawdz jakie czasy wtrysku masz na wolnych obrotach po tych zabiegach co napisałem oraz sprawdz czy prawidłowo działa TPS w przepustnicy.

Opublikowano

czesc

dzieki za info, biore sie za to co napisales, bedzie to sla mnie nie lada wyczyn ale damy rade

poki co znalazlem czesc o ktorą mi chodzi :

http://cgi.ebay.co.uk/Inlet-manifold-drive-unit-Passat-A4-A6-1-8-20v-/110559927806?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item19bde29dfe

jest jakis myk na ktory trzeba zwrocic szczegolną uwage by czegos nie pochrzanic przy wymianie ???

dzieki