Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Jak podpiąć kabel z małej navi do RNS-E ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie do tych co mieli małą navi w fisie i wyrezali Rns. W jaki sposób mam podpiąć kabel do rns z małej navi w bagażniku?

Można go odpiąć od navi w bagażniku i jakoś przeciągnąć do rns-a czy trzeba dokupować jakiś "przedłużacz".

Z góry dziękuje za porady i wskazówki

Opublikowano

Do anteny możesz kupić przedłużacz aby użyć tej co masz na dachu, albo możesz kupić antenę i zamontować jak w sedan za zegarami. Pozostałe kable to tylko z modułu bluetooth jak masz w samochodzie, ale to się mostkuje we wtyczce w bagażniku odpowiednie piny i zamienia kolejność we wtyczce w RNS, nie trzeba nic ciągnąć

Opublikowano
  • Autor

Do anteny możesz kupić przedłużacz aby użyć tej co masz na dachu, albo możesz kupić antenę i zamontować jak w sedan za zegarami. Pozostałe kable to tylko z modułu bluetooth jak masz w samochodzie, ale to się mostkuje we wtyczce w bagażniku odpowiednie piny i zamienia kolejność we wtyczce w RNS, nie trzeba nic ciągnąć

ok czyli poszukam przedłużacza ,

a w bagazniku jakbym wypioł cały napęd dvd navi to te kostki moga zostać same??? niepodłączone ???czy napęd nałęd navi musi zostać - bo przeciez on jest w tym momecie do niczego nie potrzebny.

Opublikowano

Jak zostawisz mały napęd to między zegarami będą nakładać Ci się dwa obrazy - chodzi o te strzałki pomocnicze (jeden z RNS-E, a jeden z małej nawi). U mnie kostki wiszą (jedyne co to zmostkowałem 6 pinów - 3 pary od modułu bluetooth)

Opublikowano
  • Autor

Jak zostawisz mały napęd to między zegarami będą nakładać Ci się dwa obrazy - chodzi o te strzałki pomocnicze (jeden z RNS-E, a jeden z małej nawi). U mnie kostki wiszą (jedyne co to zmostkowałem 6 pinów - 3 pary od modułu bluetooth)

czyli napęd małej navii mogę wymontować ????

kostki niech wiszą a te mostkowanie to mógłbys jakieś fotki może podrzucić króre i gdzie pomostkowałeś jeśli nie sprawi ci to kłopotu

:notworthy:

Opublikowano
  • Autor

a jaki masz panel w tunelu srodkowym :cool1: co obsluguje oprocz malej navi

tylko navi nic więcej nie obsługuje

Opublikowano

naped do Navi Dx nie bedzie ci potrzebny i panel sterowania ( mozesz go sprzedac ) , kupujesz caly zestaw do podlaczenia w http://www.naviservice.com.pl/?item=161&t=1288417536 i nic nie kombinujesz :cool1: a panel mozesz kupic i zastapic z funkcja MENU do np. systemu kontroli cisniienia opon , wentylacja auta w gorace dni , sterowanie Webasto :)

Opublikowano

Co do mostkowania pinów we wtyczce małej nawi to weź małą nawi do ręki i masz nalepke na niej z opisem pinów, ty musisz zmostkować TEL- z FAW-, TEL+ z FAW+, TEL mute z MUTE out. Dodatkowo musisz we wtyczce do RNS-E zmienić rozmieszczenie pinów. Chodzi o wtyk 4 (złącze wielowtykowe IV) i piny 5,6 mają być w 3,4 oraz pin 7 do 1 (czyli 5,6,7 ma byc teraz 1,3,4). Ale to tylko w przypadku posiadania bluetooth (wcześniej sterowaniem tego modułu zajmowała sie mała nawi, teraz ma sie zajac RNS-E)

Opublikowano
  • Autor

Co do mostkowania pinów we wtyczce małej nawi to weź małą nawi do ręki i masz nalepke na niej z opisem pinów, ty musisz zmostkować TEL- z FAW-, TEL+ z FAW+, TEL mute z MUTE out. Dodatkowo musisz we wtyczce do RNS-E zmienić rozmieszczenie pinów. Chodzi o wtyk 4 (złącze wielowtykowe IV) i piny 5,6 mają być w 3,4 oraz pin 7 do 1 (czyli 5,6,7 ma byc teraz 1,3,4). Ale to tylko w przypadku posiadania bluetooth (wcześniej sterowaniem tego modułu zajmowała sie mała nawi, teraz ma sie zajac RNS-E)

:notworthy: :notworthy: :notworthy:

tel - nie ma podpiętego przewodu co zrobić :shocked: :shocked: :shocked:

schemattr.jpg

Opublikowano

Bardzo dziwne że nie ma przewodu TEL-. U mnie na pewno było. Wiem że trzeba uważać bo kostka to jakby lustrzane odbicie pinów ze zdjęcia (z nalepki na nawi) Przyłóż wtyczkę do nawi i zerknij jeszcze raz, czy może nie wziąłeś złej kostki albo kable zamiast z prawej to z lewej strony (ja tam na początku zrobiłem)

Wg mnie twoje IC jest TEL- i po prostu źle odczytałeś nalepkę względem położenia wtyczki :tongue4:

Jeżeli okaże się że przewodu nie ma to coś czuje że będziesz musiał dobierać się do modułu bluetooth pod siedzeniem i sprawdzić czy tam wychodzi taki kabel. Opis pinów do bluetootha da się znaleźć. Ew naviservice.com.pl ma kabel z bluetooth do RNS-E (koszt dość duży po 130 zł). Aktualnie twoje kable z bluetooth idą do bagażnika do małej nawi i z bagażnika do radia, ty je mostkujesz aby szły do radia (RNS-E) przez bagażnik. Można ominąć te okablowania i puścić bezpośrednio od modułu który jest pod siedzeniem pasażera do RNS-E

Opublikowano
  • Autor

Bardzo dziwne że nie ma przewodu TEL-. U mnie na pewno było. Wiem że trzeba uważać bo kostka to jakby lustrzane odbicie pinów ze zdjęcia (z nalepki na nawi) Przyłóż wtyczkę do nawi i zerknij jeszcze raz, czy może nie wziąłeś złej kostki albo kable zamiast z prawej to z lewej strony (ja tam na początku zrobiłem)

Wg mnie twoje IC jest TEL- i po prostu źle odczytałeś nalepkę względem położenia wtyczki :tongue4:

Jeżeli okaże się że przewodu nie ma to coś czuje że będziesz musiał dobierać się do modułu bluetooth pod siedzeniem i sprawdzić czy tam wychodzi taki kabel. Opis pinów do bluetootha da się znaleźć. Ew naviservice.com.pl ma kabel z bluetooth do RNS-E (koszt dość duży po 130 zł). Aktualnie twoje kable z bluetooth idą do bagażnika do małej nawi i z bagażnika do radia, ty je mostkujesz aby szły do radia (RNS-E) przez bagażnik. Można ominąć te okablowania i puścić bezpośrednio od modułu który jest pod siedzeniem pasażera do RNS-E

ide spróbować :mysli:[br]Dopisany: 03 Listopad 2010, 21:29_________________________________________________działa :good: :good: :good:

:notworthy: :notworthy: :notworthy:

czy w to miejsce mogę wpiąć na dvd do filmów

Opublikowano

Aby mieć DVD do filmów to musisz kupić specjalny adapter, albo użyć tuner TV jako ten adapter. Odwieczny problem sterowania urządzenia z poziomu RNS-E, trzeba wybrać, czy tuner, czy DVD. DVD czy tuner podłącza się do innej wtyczki.

Użyć możesz tylko miejsce, okablowania niestety ale nie (nie starczy kabelków)

Opublikowano
  • Autor

Aby mieć DVD do filmów to musisz kupić specjalny adapter, albo użyć tuner TV jako ten adapter. Odwieczny problem sterowania urządzenia z poziomu RNS-E, trzeba wybrać, czy tuner, czy DVD. DVD czy tuner podłącza się do innej wtyczki.

Użyć możesz tylko miejsce, okablowania niestety ale nie (nie starczy kabelków)

:mysli: :mysli: :mysli: :mysli:

POMYŚLĘ O TYM w późniejszym czasie ale jak coto wiem do kogo mam walic z pytaniami :notworthy::wink4: :wink4:

Opublikowano

to teraz podobne pytanie mam mała navi i bluetooth ori. Dziś wyjąłem napęd DX i teraz zgodnie z opisem powinienem połączyć w sumie te kabelki kolorami tak??

Bo tak by chyba pasowało zgodnie z opisem.

Ozf6J.jpg

i ma ktoś może zdjęcie tej kostki z kolorami kabli które trzeba przemienić przy RNS ???

Opublikowano
  • Autor

to teraz podobne pytanie mam mała navi i bluetooth ori. Dziś wyjąłem napęd DX i teraz zgodnie z opisem powinienem połączyć w sumie te kabelki kolorami tak??

Bo tak by chyba pasowało zgodnie z opisem.

Ozf6J.jpg

i ma ktoś może zdjęcie tej kostki z kolorami kabli które trzeba przemienić przy RNS ???

ja spiołem tak jak kolega napisał i działa a przy rnsie przepiołem 3 kabelki i wszystko się zgrało

Opublikowano

Maxito możesz mi potwierdzić czy te same kolory były u ciebie?? i jeszcze jedno gdzie udało ci się dostać przedłużacz do anteny?? bo za cholerę nie mogę znaleźć FAKRA-FAKRA chyba ze to się jakoś inaczej nazywa.

Mam jeszcze jeden problem nie potrafię wyciągnąć starych pinów z kostek :wallbash: z boku wyciągnąłem takie plastikowe zabezpieczenie potem dwie igły i ... jedyne co mi się udało to urwać kabel z jednego pinu :wallbash: :wallbash: Ma ktoś jakiś swój sposób albo przynajmniej podpowie jak one są zabezpieczone w tej kostce???

Opublikowano
  • Autor

Maxito możesz mi potwierdzić czy te same kolory były u ciebie?? i jeszcze jedno gdzie udało ci się dostać przedłużacz do anteny?? bo za cholerę nie mogę znaleźć FAKRA-FAKRA chyba ze to się jakoś inaczej nazywa.

Mam jeszcze jeden problem nie potrafię wyciągnąć starych pinów z kostek :wallbash: z boku wyciągnąłem takie plastikowe zabezpieczenie potem dwie igły i ... jedyne co mi się udało to urwać kabel z jednego pinu :wallbash: :wallbash: Ma ktoś jakiś swój sposób albo przynajmniej podpowie jak one są zabezpieczone w tej kostce???

przedłużacz sobie odpuść ja szukałem 45 pln a antena 35. a co do pinów to ja za pomoca jedej igły to wyciągnołem , a te kolory to tak jak najbardziej razem ale tylko trzy musisz złączyć zielony,czrny i siwy brązowe zostaw